Skip to main content

KAMBING PERAP MUZDALIFAH ADALAH KAMBING PERAP PALING SEDAP?


Semalam punya cerita, ada hamba Allah yang kacak dan baik hati telah menyumbang 3kg Kambing Perap Muzdalifah untuk Program BBQ Haluan Kiri.

Terima kasih kepada hamba Allah tersebut. Awak terlalu baik untuk dia dan awak juga memang terlalu baik untuk kami.

3kg untuk program kali ini rasanya memang mencukupi. Ikutkan yang sebelum ni buat 5kg, tapi banyak yang lebih. Tak habis.

Tapi tidak untuk kali ini. 3kg tak cukup. Gara-gara penangan Kambing Perap Muzdalifah. Sedap. Lazat. Penuh dengan rempah.

“Molek bekas dia ni. Packaging nampak premium betul.” Amjes melahirkan rasa teruja bila Kambing Perap Muzdalifah dikeluarkan dari plastik.

Betul, packagingnya memang nampak kemas. Bekas plastik hitam putih nampak begitu elegan. Setaraf dengan brand-brand yang berada di supermarket. Atas penutupnya ditampal dengan sticker dengan tulisan Kambing Perap Muzdalifah.

Sticker berwarna merah berapi-api. Memang memainkan emosi yang rasanya meluap-luap dan tak sabar untuk melahap. Disitu juga tertulis berat 500gm. Ya. Sebekas tu beratnya 500gm.


“Betul jes. Molek pun molek jugak. Bukak la bekas tu. Nak bakar kambing dah ni. Dari tadi lagi arang sudah panas membara.” Amyi tergesa-gesa. Nampak tidak sabar.

“Sabar Amyi, sabar.” Ambon yang berada di belakang Amjes mencelah.

Amjes buka penutup bekas. Bahagian bahu kambing yang sudah dipotong secara ‘slice’ tersusun rapi di dalam bekas bersama dengan bahan perapan.

Bahan perapannya begitu banyak di dalam bekas. Menyaluti daging kambing. Mungkin untuk memastikan perapan tersebut betul-betul sebati meresap ke dalam daging kambing.

“Uuuu... gilaaaaa sedap baunya.” Amjes menghidu baunya. Mulutnya memuncung. Tergelak yang lain dengan gelagat Amjes.

“Cepat-cepat la letak atas jaring ni. Gi hidu bau pulak dah.” Kali ni giliran Amleh yang tidak sabar. Di tangannya siap dengan penyepit. Berkaca mata. Gaya macam chef.

“Okay abang-abang semua. Jangan la marah. Amjes letak atas jaring ni ye. Nanti abang-abang semua bakar. Amjes nak makan je.”

“Bakar jangan lama-lama ye Amnyes dengan Amyi. Tak mahu hangit-hangit. Jaga bara, jaga api.” Amleh bagi arahan.

Siap satu, angkat satu, dan terus Amhar potong kecil-kecil dengan gunting. Makan terus panas-panas. Lebih senang dan lebih berselera macam tu berbanding tunggu siap semua baru nak makan. Nanti dah sejuk jadi tak berapa nak sedap.


“Uuu.. gilaaaa. Sedap wei Kambing Perap Muzdalifah ni. Lembut molek rasanya. Tak liat. Ni baru betul-betul lamb. Kambing muda.” Amjes mula memberi komen.

“Uuuu.. gilaaaa. Sedap gilaaa ni. Tak yah pencicah. Makan gitu pun sedap doh.” Giliran Amji memberi ulasan.

“Uuuuu... jelira molek setara ni kambing. Berair, tak kering. Ore putih kata juicy. Masa kekoh tu tubik air kambing tu.” Ambon memberi komen. Matanya terpejam sambil mengangkat ibu jari. Nampak macam betul-betul nikmat.

“Kawe kato doh. Kambing Muzdalifah ni sedap. Sedap sekali atas dunia. Baru tahu setara mana. Bau sebelum bakar Amjes kata sedap doh. Hok aloh.” Amyi berlagak. Berbangga dengan cadangannya supaya try Kambing Muzdalifah.

“Tak yah nak komen-komen! Semua tu tak sedap kalau tak pandai bakar dan tak pandai angkat daging ikut time yang betul.” Amleh tak mahu kalah.

“Aaaa.. betul!! Amleh belako yang betul.” Sekaligus kami jawab sambil diiringi dengan gelak ketawa.

Dan ternyata dek kerana kesedapan Kambing Perap Muzdalifah, 3kg habis licin. Mungkin boleh cuba lain kali pula. BBQ 4.0.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-

Selamat Tahun Baru 2014

Entry pertama untuk tahun 2014. Tahun baru tidak ada makna buat student yang berkesedudukan dengan final exam pada 1 January. Tarikh satu January tidak penting. Apa yang penting adalah menghitung tarikh untuk last paper. Setiap malam dan setiap hari menghitung detik last paper. Stress menghambat.  Memaksa otak untuk berpenat lelah. Memerah otak, mengembangkan kapasiti simpanan dan bersiap sedia untuk dimuntahkan pada esok hari. Kekadang bila fikir pasal study, akan ada satu perasaan yang menghasut jiwa untuk merasakan yang alam study ni penuh dengan tekanan. Berasa yang alam study ni satu alam yang penuh dengan stress dan ingin cepat - cepat masuk ke alam pekerjaan. Sedangkan dalam masa yang sama, orang - orang yang berada dalam alam pekerjaan merasakan yang mereka merasa indah dan seronok bila berada dalam alam pengajian. sama ada alam persekolahan mahupun alam universiti. Nampak di situ? Manusia tak pernah merasa bersyukur. Tak pernah merasa cukup. Haha. Bagi student yang ci