Skip to main content

RESIPI DAGING BULGOGI TAK CUKUP BAHAN

Rupa macam daging kicap je ni.

Si isteri mengadu letih, tak larat. Aku pun cuba faham apa maksud tersiratnya.

“Ermm.. sayang rehat. Biar abang yang masak untuk makan malam.” Bukan susah nak baca apa yang tersirat dalam ayat kaum perempun. Senyum lebar si isteri.


Si isteri dah bawa keluar daging dari freezer. Godek resipi daging bulgogi tapi hampa disebabkan resipi tersebut memerlukan bijan dan juga minyaknya. Daun bawang pun tak ada. Bahan lengkap tak cukup.


Tapi apakan daya, terasa nak masak juga daging bulgogi. Jadi, aku modified sedikit. Minyak bijan itu aku ganti dengan minyak sawit. Daun bawang tu buat tak tahu je.


Ini resipi yang aku modified. 


Bahan A:-


Daging yang sudah dihiris. Ikut suka nak hiris macam mana.

*Bawang merah 5 biji

*Bawang putih 6 ulas

*Halia 1 inci

(Kisar bahan bertanda *)

Sos sotong

Kicap

Sos tiram

Minyak masak


Gaul dan perap daging yang sudah dihiris dengan Bahan A. Sekurang-kurangnya 1 jam. Letak dalam peti sejuk.

Daging yang diperap dan diletak di dalam peti sejuk

Bahan B


Sebiji bawang besar (bawang holland) dihiris

Cili


Cara-cara:-

Keluarkan daging. Panaskan kuali. Masukkan daging yang diperap tadi ke dalam kuali.


Biarkan 5 minit dengan api sederhana perlahan.


Kemudian, tambah setengah cawan air untuk melembutkan daging. Biarkan ia mendidih dengan api perlahan.


Tunggu sehingga air kering dan nampak pekat.


Masukkan bawang besar yang dihiris bersama dengan hirisan cili.


Gaul sebati. Masukkan sos ikan secukup rasa. Perasakan dengan serbuk secukup rasa. 


Gaul sehingga kering dan sedia untuk diangkat.


Makan dengan nasi panas, sumpah terangkat. Sediakan juga nasi tambah. Nanti tak cukup satu pinggan. 


Mudah saja kan cara-cara nak memasak daging bulgogi. Hidup ini sebenarnya bukanlah sukar, cuma kita yang menyukarkan diri kita sendiri. Haha.


Comments

Popular posts from this blog

Selamat Tahun Baru 2014

Entry pertama untuk tahun 2014. Tahun baru tidak ada makna buat student yang berkesedudukan dengan final exam pada 1 January. Tarikh satu January tidak penting. Apa yang penting adalah menghitung tarikh untuk last paper. Setiap malam dan setiap hari menghitung detik last paper. Stress menghambat.  Memaksa otak untuk berpenat lelah. Memerah otak, mengembangkan kapasiti simpanan dan bersiap sedia untuk dimuntahkan pada esok hari. Kekadang bila fikir pasal study, akan ada satu perasaan yang menghasut jiwa untuk merasakan yang alam study ni penuh dengan tekanan. Berasa yang alam study ni satu alam yang penuh dengan stress dan ingin cepat - cepat masuk ke alam pekerjaan. Sedangkan dalam masa yang sama, orang - orang yang berada dalam alam pekerjaan merasakan yang mereka merasa indah dan seronok bila berada dalam alam pengajian. sama ada alam persekolahan mahupun alam universiti. Nampak di situ? Manusia tak pernah merasa bersyukur. Tak pernah merasa cukup. Haha. Bagi student yang ci

CERAMAH PERDANA USTAZ AZHAR IDRUS 21 OGOS INI!!

Sesiapa yang ada masa dan kesihatan tubuh badan, jemputlah datang ke ceramah Ustaz Azhar Idrus. Dalam poster dah bagitau dan sudah pesan supaya bawa alas dan lapik duduk awal - awal sebab tempat duduk biasanya akan tidak mencukupi. Bawak sejadah lagi sedap, macam tempat duduk ala - ala VIP gitu. **Luangkan masa untuk ilmu, insyaAllah berguna dunia dan akhirat.

Emirates Cup : Kalah Tipis Dengan Monaco 0 - 1

Kalau semalam punya entry bukan kemain lagi gembira sebab Arsenal menang besar dengan Benfica. Tu cerita semalam, tapi nampak gayanya hari ni kena sedih sikit sebab Arsenal kalah tipis dengan AS Monaco. Sebab tu orang - orang tua kata, jangan nak beriya sangat masa kita tengah berada dekat atas, kerana ada masanya kita akan berada di bawah. Macam roda la kalau nak contoh yang lebih tepat lagi. Kalau roda kecik, dia rotate cepat sikit. Duduk dekat atas cepat, dekat bawah pun cepat.