Skip to main content

TOKO KOPI TEJA, GRIK (PART 2)



Barista di kedai Teja memakai cap berwarna biru muda, apron coklat dan berbaju hitam itu namanya Azizi Azahazuhari. Dulu rambutnya panjang persis Awie Wings tetapi kini tidak lagi. Cuma berambut pendek. Mungkin untuk nampak lebih kemas dan rapi. Jambangnya pun dah nipis. Nampak ala-ala watak Dilli dalam filem Kaithi.

Di hadapan kedainya cuma ada 2 meja dan kerusi sebanyak 8 buah. Sesuai untuk yang datang minum dan berlalu pergi. Teja sebagai tempat persinggahan memandangkan kedainya juga berada di Grik; laluan utama pemusafir yang nak Kelantan atau dari Kelantan nak ke utara.

“Ji, boleh masuk dalam ke?”

“Ya la. Masuk duduk dalam ni. Nak duduk lama kan?”

Bahagian dalam khusus untuk staf sahaja. Dan sekarang cuma dia seorang sahaja staf. Dia kuli dan dia bos.

“Ji, tak pakai pekerja ke?” Aku bertanya kepada Azizi Azahazuhari sebelum melabuhkan punggung di atas kerusi.

“Tak pakai lagi Mil. Aku nak faham dulu kos operasi dalam mainan buat kopi ni. Nanti aku nak upah pekerja, senang sikit bila dah tahu operasi dan game bisnes kopi.” Terang Azizi Azahazuhari sambil membetulkan topinya.

5 minit aku duduk, sampai secawan kopi di hadapan aku. Tanpa order, tanpa minta, siap secawan kopi untuk aku.

“Kopi apa ni Ji?” Tanya aku.

“Kopi #%^*+. Minum je.” Jawab Azizi Azahazuhari. Aku lupa apa nama jenis kopi yang dihidangkan kepada aku. Bukan Mocha, Latte, Espresso atau macam-macam menu kopi yang sering kali aku dengar.

Slurpppp. Aku menyedut kopi yang baru saja dihidang oleh Azizi Azahazuhari. Sejuk. Rasa lemak dan rasa pahit-pahit tapi sedap. Yang penting, rasa kopi. Tak pandai nak ulas, cuma rasanya rasa kopi.

Kemudian, ada seorang pelanggan datang untuk order kopi. Penuh senyuman Azizi Azahazuhari menyambut pelanggannya. Bukan senyuman memikat, tapi senyuman menghiburkan orang yang memandang.

“Bang, nak order. Nak order Hazelnut Choc satu,, Caramel Machiato dua, Salted Caramel dua.” Pesan pelanggan tadi kepada Azizi Azahazuhari.

“Okay. Lagi? Tak nak try Neko Matcha? Sedap.” Tanya Azizi Azahazuhari. Ini namanya cara nak upsell. Manis betul ayatnya.

“Tak bang. Nak yang tu je.” Balas pelanggan tadi.

Dari jauh aku tengok Azizi Azahazuhari membancuh kopi dan menyiapkan pesanan pelanggan tadi. Satu cawan demi satu cawan dia siapkan. Sungguh tersusun cara kerjanya. Yang menghairankan, Azizi Azahazuhari tak ada catit pun pesanan. Cuma berbekalkan dengan senyuman yang manis, dia boleh ingat semua pesanan pelanggan.

“Ji, boleh ingat semua ke pesanan? Tak payah tulis? Tak tertukar ke?” Tanya aku kehairanan.

“Mu ni Mil. Belajar sekolah tahfiz Pulai Chondong. Takkan sikit macam tu tak inga?!.” Jawab Azizi Azahazuhari sambil diiringi dengan gelak kecil.

Yang nyata, kopinya bukan saja sedap, tapi buah sembang dengan pemiliknya menambah lagi sedap kopi.

Comments

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-

Selamat Tahun Baru 2014

Entry pertama untuk tahun 2014. Tahun baru tidak ada makna buat student yang berkesedudukan dengan final exam pada 1 January. Tarikh satu January tidak penting. Apa yang penting adalah menghitung tarikh untuk last paper. Setiap malam dan setiap hari menghitung detik last paper. Stress menghambat.  Memaksa otak untuk berpenat lelah. Memerah otak, mengembangkan kapasiti simpanan dan bersiap sedia untuk dimuntahkan pada esok hari. Kekadang bila fikir pasal study, akan ada satu perasaan yang menghasut jiwa untuk merasakan yang alam study ni penuh dengan tekanan. Berasa yang alam study ni satu alam yang penuh dengan stress dan ingin cepat - cepat masuk ke alam pekerjaan. Sedangkan dalam masa yang sama, orang - orang yang berada dalam alam pekerjaan merasakan yang mereka merasa indah dan seronok bila berada dalam alam pengajian. sama ada alam persekolahan mahupun alam universiti. Nampak di situ? Manusia tak pernah merasa bersyukur. Tak pernah merasa cukup. Haha. Bagi student yang ci