Skip to main content

RESIPI TOGIN / TOJIN MESIR

Tengok gambar macam tak berapa menarik, tapi rasanya memang sedap!

Beberapa hari sudah berlalu puasa, entah dari mana angin yang membawa rasa dan aroma menyebabkan aku terkenang makanan mesir. Togin namanya.

Togin? Apa tu? Kalau nak cari di internet ikut Bahasa Arab, taip huruf to’, alif, jim, dan nun.


Togin adalah salah satu makanan yang terdapat di Mesir. Bahan utamanya adalah makaroni atau pasta. Disaluti dengan sos tomato dan di celah-celahnya ada daging hancur yang sangat sedap rasanya.


Jika disiram dengan minyak lada akan bertambah lagi aroma dan rasanya. Pedas sekata dengan masam tomato. Cukup rencah dengan daging kisar sebagai lauk.


Tuang kuah tomato di atasnya supaya meresap

Jika dekat Mesir, ada satu port berdekatan dengan Muzollat yang selalu aku singgah untuk makan. Kedainya betul-betul jalan menghala ke stesen bas. Jika turun bas, dalam perjalanan balik ke rumah, pasti singgah di kedai ini. Order togin. Datang togin yang panas-panas dan terus disuap ke dalam mulut. Fuhh. Sedap. Meresap rasanya ke dalam mulut yang kecur dengan air liur.


Aku cuba merujuk resipi togin di youtube dan jumpa satu video dalam bahasa kelantan cara nak buat togin. Pemilik video tersebut adalah Hazir ElMalizy yang mungkin bekas pelajar di sana. Berikut adalah cara nak buat togin mengikut apa yang aku buat:-


Bahan-bahan dan cara-caranya:-


Sebelum tu, aku tak spesifik berapa banyak sukatan yang kena masuk. Jadi, cuba aplikasi mengikut citarasa sendiri. Nak berapa banyak. Ikut rasa hati. Masukkan semua bahan dengan secukup rasa. Tawakkal, insya-Allah menjadi dan rasanya pun sedap.


Bahan A (Daging)


Daging kisar

Bawang

Cili

Serbuk jintan putih

Serbuk kayu manis

Serbuk lada hitam

Cuka

Bawang putih dikisar


Cara-cara:-


  1. panaskan minyak, masukkan daging kisar bila minyak panas.

  2. Bila daging sudah bertukar warna, masukkan semua bahan dan kacau sehingga sebati.

  3. Tutup api


Bahan B (Sos / Kuah Tomato)


5 tomato dikisar, tapi ambil jus

Pes tomato (tomato puri)

Garam

Serbuk jintan manis

Serbuk kayu manis

Serbuk lada hitam

Bawang putih kisar


  1. masukkan semua bahan di dalam periuk

  2. Masakkan sehingga kuah mendidih


Bahan C (Makaroni)


  1. masukkan bahan A di dasar bekas. Jika mahu banyak, letak banyak. Kemudian letak makaroni di atasnya.

  2. Masukkan kuah dengan senduk di atas daging kisar goreng tadi. Masukkan dan biar dia meresap.

  3. Biarkan semua kuah menutup makaroni.

  4. Balut dengan aluminium foil dan bakar di dalam ketuhar dengan suhu 200c selama 20 minit.

  5. Bila siap, terbalikkan ke dalam pinggan dan boleh dihindangkan.

  6. Makan bersama dengan minyak lada. Umphh. Sedap!





Tengok video youtube brader ni pun tak apa untuk lebih jelas. KLIK SINI.





Comments

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

LATA KAHSMIR DI JELI : TEMPAT WAJIB SINGGAH DI KELANTAN

  Acah-acah model Bollywood Tempat ini dikenali dengan Lata Kashmir yang terletak di Jeli. Cari saja di google maps, ‘Kashmir Jeli’. Google maps akan tunjukkan jalan betul-betul sampai di sini. Di sini adalah kawasan kampung dan akan nampak suasana kampung bila saja masuk simpang Batu Melintang. Lagi cantik kalau arusnya laju Pernah viral kerana tempatnya cantik dengan hamparan rumput menghijau. Kawasan ini pernah viral di instafamous dan juga page-page Facebook yang mengatakan tempat ini cantik menghijau. Tapi, untuk tidak menghampakan korang dan bukannya indah khabar dari rupa, awal lagi aku pesan yang tempat ini akan cantik bila rumputnya baru saja dipotong.  Korang jangan ingat yang rumput ini tumbuh dan tidak panjang-panjang. Nanti bila korang sampai ketika rumput panjang, jangan nak mengeluh. Kalau tak nak kecewa, sila bawa siap-siap mesin rumput di dalam bonet kereta.  Tempat di sana adalah yang tempat larangan dan sudah dipagar Tempat ini adalah kawasan kepunyaan TNB. Bila samp

HIKING BUKIT SALOR : VIEW MENAWAN, AWAN KARPET BERGULUNG-GULUNG

View di puncak Bukit Salor yang tidak mengecewakan Bagi sesiapa yang ingin hiking secara santai-santai, sambil jalan boleh sepak daun, Bukit Salor mungkin boleh dimasukkan dalam senarai. Pemandangannya sangat cantik. Kalau ada rezeki, viewnya nanti ada awan karpet dan dalam tebalnya awan karpet, boleh nampak Gunung Reng yang semacam berusaha untuk menampakkan dirinya. Rezeki dapat parking di starting point Sejak beberapa bulan yang lalu, tempat hiking sudah menjadi viral dan sudah menjadi kegilaan rakyat Malaysia. Tengok sahaja di Kelantan, Bukit Panau yang dulu sunyi dari pengunjung, kini siap dengan ada payung dan gerai seperti pasar tani. Semuanya gara-gara PKP yang berpunca dari COVID-19. Manusia jadi murung bila lama berkurung, dan bila saja diberi kelonggaran untuk bergerak, tempat-tempat sebegini menjadi tumpuan untuk melepaskan kemurungan kerana berkurung. Trek yang bersimen sehingga ke menara telekomunikasi Bukit Salor pun sama. Kini sudah menjadi tumpuan ramai manusia, lebih-

Selamat Tahun Baru 2014

Entry pertama untuk tahun 2014. Tahun baru tidak ada makna buat student yang berkesedudukan dengan final exam pada 1 January. Tarikh satu January tidak penting. Apa yang penting adalah menghitung tarikh untuk last paper. Setiap malam dan setiap hari menghitung detik last paper. Stress menghambat.  Memaksa otak untuk berpenat lelah. Memerah otak, mengembangkan kapasiti simpanan dan bersiap sedia untuk dimuntahkan pada esok hari. Kekadang bila fikir pasal study, akan ada satu perasaan yang menghasut jiwa untuk merasakan yang alam study ni penuh dengan tekanan. Berasa yang alam study ni satu alam yang penuh dengan stress dan ingin cepat - cepat masuk ke alam pekerjaan. Sedangkan dalam masa yang sama, orang - orang yang berada dalam alam pekerjaan merasakan yang mereka merasa indah dan seronok bila berada dalam alam pengajian. sama ada alam persekolahan mahupun alam universiti. Nampak di situ? Manusia tak pernah merasa bersyukur. Tak pernah merasa cukup. Haha. Bagi student yang ci