Sambut Anak

3 comments
Perkara yang kelihatan kecil tapi besar dalam keluarga yang sudah semakin terpinggir. Menyambut kepulangan di muka pintu. Isteri sambut suami, suami sambut isteri, ibabapa sambut anak-anak, anak-anak sambut ibubapa..Masha Allah..Cuba amalkan..inshaAllah pasti akan rasa lain mood. Kemudian cuba tinggalkan pula, pasti akan merasa mood yang tidak gembira ketika kepulangan itu. - UZAR
Selamat pagi sabtu warga Malaysia, Selamat petang buat warga Dublin dan selamat petang yang nak malam juga kepada warga Saudi. Pagi Jumaat tadi, feeds dekat Facebook aku diupdate dengan status daripada UZAR seperti di atas tu. Nampak ringkas kan..? Tapi padat buat orang yang dah berkeluarga. UZAR pun rasanya ambil quote daripada isteri dia, memang sweet je kan nampak..? Haha

Padat buat orang yang dah berkeluarga?  Ye la, memang orang yang berkeluarga perlu jaga benda - benda yang macam ni. Benda yang mana dapat menjuruskan keamanan dan kedamaian dan juga kebahagiaan rumah tangga diorang. Aku pun antara orang yang dah berkeluarga. Aikk..? Ye la... memang orang yang dah berkeluarga, tapi aku bukan ketua keluarga. Aku ahlinya.

Seriously, dekat status di atas tu aku tak suka part  yang 'ibu bapa sambut anak - anak'. Part tu kalau boleh memang tak nak sangat, kalau aku keluar, bila balik tu tengok ada ibu bapa tengah tunggu dekat ruang tamu. Bukan apa, confirm mereka akan mula sesi menyoal jawab. Aku tahu sangat, sebenarnya mereka sayang kan kita. Nak tahu kemana anak - anak dia pergi. Anak dia keluar buat apa.

Tapi sebenarnya sebelum keluar lagi biasanya aku dah bagitau kemana aku nak pergi, tapi tak detail sangat la. Setakat bagitau, 'nak keluar ni, pergi KB jumpa kawan'. Macam tu je..biasanya, bila aku minta.. tak tahu pun dapat permission ke tak. Kadang - kadang tu parents aku sekadar mengangguk je. Biasanya ketua keluarga la macam tu. Angguk je. Sayang sangat suara dia. Haha. Kalau minta permission daripada assistant ketua pula memang lari timing untuk keluar, kurang - kurang 10 minit kena soal siasat. Semua soalan keluar. Lebih tu kalau aku nak keluar, sedap minta permission daripada ketua lagi. Tak banyak kerenah. Memahami kot..

Kalau dulu, bawah 18 tahun..aku dah mula berani untuk balik lewat malam melebihi pukul 12.00 malam. Memang tak pernah buat sebelum ni. Biasanya case ni kalau main futsal. Start pukul 11 malam. Nak - nak kalau sejam tu, confirm habis pukul 12. Lepas tu, mesti la nak minum air bagai. Paling tak pun pukul 2 juga la aku sampai rumah. Seingat aku buat case macam tu untuk first time... ketua keluarga aku sambut kepulangan aku. Lepas tu terus bagi lesen balik lewat malam. Macam yang UZAR punya status tu.

Suatu malam tu, aku pulang lewat. Keluar lepas isya' lagi. Cakap nak pergi jumpa kawan je. Memang plan asal. Tapi, macam mana boleh lari plan, kawan aku tu ajak main futsal pula. Aku cakap tak bawa kasut. Pakai pun kain pelikat. Dia cakap yang tu  jangan risau. Dia boleh settle. So, malam tu aku main la. Pukul 12.30 baru sudah main. Tak kira masa minum milo ais kat kedai lagi tu. Tup - tup, memang aku sampai rumah pukul 2 pagi.

Rumah dah gelap. Pehh.. semua dah tidur la tu. Aku risau takut pintu rumah kunci je. Tak masuk rumah jawabnya. Takkan nak tidur kat luar, penuh dengan nyamuk kot. Aku mencuba nasib, cuba buka pintu utama rumah aku. Memang nasib aku baik, tak berkunci.. memang sengaja kot dibiarkan macam tu. Takkan la nak biarkan aku tidur kat luar. Aku melangkah perlahan, jalan pun berjinjing kot. Tak nak bagi bunyi bising, dah macam pencuri pula... padahal rumah sendiri. haha

Sedang aku jalan jinjing menjinjing tu, aku bunyi suatu suara dari arah ruang tamu. Gelap gelita. Tapi bunyi suara orang. Dah la suara tu suara yang aku kenal. " Pergi mana baru balik ni?" Pehhh... ketua keluarga tunggu anak buah dia balik rupanya. Sanggup tunggu sambil berteman dengan nyamuk. Memang masa tu automatikaku jadi berdebar. Cemas. Cuak.

"Errr...errrrr... main bola tadi bah, team kawan tak cukup orang. Tu main tu, kesian dekat diorang." Haha. memang lidah ni spontan dengan situasi macam tu. Macam dah biasa pula kan? Haha. 

"Habis tu... tak boleh nak bagitau ke nak balik lewat? Mak kamu tu dah risau kenapa balik lewat sangat, biasa tak pernah pula macam tu." Ketua keluarga nampak bersahaja je mematahkan alasan aku. Ada betul juga, aku tak text, tak call pun bagitau yang aku balik lewat. Suara ketua keluarga nampak mendatar je, mungkin mengantuk sangat kot. 

"Bila - bila kalau nak balik lewat, bagitau la dulu," ayat last ketua keluarga buat malam tu. Sampai sekarang aku ingat. Aku pun apa lagi. Jawab je lah okay. Lepas tu pergi masuk tidur. Haaaa..kantoi tak mandi lepas main bola. Haha. So, sekarang..walaupun umur dah 22, aku kalau keluar memang bagitau terus, " balik lewat kot malam ni." Tapi nampak macam dah tak ambil edah dah pun. "Ikut kau lah, jangan, dah besar. Boleh fikir mana baik mana buruk"

**mak ayah aku tak bagi keluar anak - anaknya keluar malam. Takut bergaul dengan orang jahat katanya. Haha
** Sorry orang Dublin kalau lebih 10 minutes. Haha
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

3 comments:

  1. yup betol akak setuju tue. bila suami balik dlu tp xsambut akak kt muka pintu mesti rasa macam moody je. perasaan xsyok gituuuuuuuu

    ReplyDelete
  2. Kalau adik laki aku balik lewat tanpa sebarang khabar berita, bkn saja mak, aku pn tisau jugak.. Ye la kat luar tu macam2 boleh jadi.. Mana tau kot2 apa2 terjadi ke ape ke kan.. Betul la pesanan tok ketua tu..

    ReplyDelete
  3. ahah ! adik lelaki aku skang umo 21.. dia study kat subang.. balik pon sbulan skali la kdg tu.. konfemla bila dpt bkumpul dgn kwn2 jd leka.. sembang--minum2--futsal bagai kan.. so slalunya aku yg sbg kakak ni la akan jd penunggu setia sampai dia balik.. mak & abah aku lena dlu.. tp esok paginya siapla adik aku kena ceramah sikit dgn ketua keluarga sbb balik lewat.. kehkehkeh

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia