Skip to main content

ILMU LEMANG PART 1

Lemang siap sedia untuk direbus

Ilmu buat lemang daripada orang Kg. Kelimat, Sg. Siput U, Perak.


“Aku ajar hang dari A sampai Z macam mana nak buat lemang hari ini. Nanti balik Kelantan, hang boleh buat. Tiru je macam mana aku ajar hang.” Abang Khir memberitahu aku. Usianya sudah masuk 5 siri mengikut perkiraan aku. Uban di rambutnya sudah nampak melebat.


“Susah ke buat lemang Abang Khir?” Aku bertanya.


“Tak ada susah lah. Lepas ni senang saja hang rasa macam mana nak buat. Aku dulu tak pandai juga buat lemang. Lepas kena pergi Sarawak, orang duk suruh aku buat. Menjadi la juga. Itu guna cara bakar. Balik sini, guna cara bakar yang sama tak menjadi!” Terang Abang Khir. 21 tahun dia dalam anggota tentera. Kena berkhidmat di Sarawak jauh nun di sana selama 3 tahun.


“Kenapa pula dekat sana cara bakar menjadi, balik sini, guna cara bakar yang sama tak menjadi Abang Khir?” Soal aku.


“Itu yang aku pelik tu. Balik sini tak jadi. Aku buat cara rebus je lah. Pasti menjadi dan pasti masak isi dalam dia.” Jawab Abang Khir.


Apa yang paling diperlukan dalam membuat lemang versi Abang Khir adalah buluh, daun pisang, beras pulut, santan, tin biskut, tungku, gas dan api.


Paling penting adalah buluh. Cara potong buluh kena potong bermula dari atas sehingga sampai ke bawah. Maknanya, buluh lemang nanti, dari bawah dia akan kecil hinggalah makin besar dan makin besar permukaannya.


“Tak boleh ke potong buluh mula dari bawah Abang Khir?” Tanya aku.


“Tak boleh. Kalau potong dari bawah, nanti orang panggil songsang.”


Aku ingatkan, bermula dari atas dikira songsang. Rupanya tidak. Ingat senang, main potong dari bawah asalkan ada tapak yang tak bagi beras pulut jatuh, dan ada muka atau kepala yang berlubang dekat atas untuk masukkan beras pulut dan santan.


“Panjang mana Abang Khir nak potong buluh ni?”


“Hang potong ikut panjang 2 tin biskut tu.” 2 tin biskut adalah tin biskut yang besar. Adalah tinggi tin tu dalam 1 kaki setengah, lebar pula dalam 1 kaki.


“Kalau dekat pekan, orang jual RM 8, kalau dekat kedai Hawa depan tu, dia bagi RM 3 je.” tambah Abang Khir usai menyedut asap rokok Canyon hijau.


Buluh dah selesai dipotong. Tapi yang potong adalah Cikgu Azu. Dia bawa gergaji McGyver, kejap sahaja siap 17 batang buluh untuk dibuat lemang.


“Abang Khir masa duk Sarawak tu kena berkhidmat dekat mana?”


“Aku kena duk Kuching. Duk sana, mereka mahu la kulit-kulit macam kita ni.” Abang Khir membuka cerita.


“Mahu? Mahu macam mana tu Abang Khir?” Aku tak berapa faham kenyataan Abang Khir. Tentang kulit tu aku faham sebab bila aku tengok Abang Khir, kulitnya lebih sikit maskulin berbanding aku.


Abang Khir tersengih. 


Comments

  1. Eh…lama tak baca coretan HJ.
    Ternampak di reading list blog akak, itu yang sampai sini.

    Ambil ilmu potong buluh lemang di sini. Walaupun tak berapa jelas sebab tak buat praktikal, tapi sekurang-kurangnya ada jugaklah idea kan…😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je kak potong buluh lemang tu. Nanti potong dari atas, jangan potong dari bawah. Itu je petua yang dia bagitahu. Ada masa boleh lukiskan nanti.

      Delete

Post a Comment

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda.

Popular posts from this blog

Selamat Tahun Baru 2014

Entry pertama untuk tahun 2014. Tahun baru tidak ada makna buat student yang berkesedudukan dengan final exam pada 1 January. Tarikh satu January tidak penting. Apa yang penting adalah menghitung tarikh untuk last paper. Setiap malam dan setiap hari menghitung detik last paper. Stress menghambat.  Memaksa otak untuk berpenat lelah. Memerah otak, mengembangkan kapasiti simpanan dan bersiap sedia untuk dimuntahkan pada esok hari. Kekadang bila fikir pasal study, akan ada satu perasaan yang menghasut jiwa untuk merasakan yang alam study ni penuh dengan tekanan. Berasa yang alam study ni satu alam yang penuh dengan stress dan ingin cepat - cepat masuk ke alam pekerjaan. Sedangkan dalam masa yang sama, orang - orang yang berada dalam alam pekerjaan merasakan yang mereka merasa indah dan seronok bila berada dalam alam pengajian. sama ada alam persekolahan mahupun alam universiti. Nampak di situ? Manusia tak pernah merasa bersyukur. Tak pernah merasa cukup. Haha. Bagi student yan...

CERAMAH PERDANA USTAZ AZHAR IDRUS 21 OGOS INI!!

Sesiapa yang ada masa dan kesihatan tubuh badan, jemputlah datang ke ceramah Ustaz Azhar Idrus. Dalam poster dah bagitau dan sudah pesan supaya bawa alas dan lapik duduk awal - awal sebab tempat duduk biasanya akan tidak mencukupi. Bawak sejadah lagi sedap, macam tempat duduk ala - ala VIP gitu. **Luangkan masa untuk ilmu, insyaAllah berguna dunia dan akhirat.

Emirates Cup : Kalah Tipis Dengan Monaco 0 - 1

Kalau semalam punya entry bukan kemain lagi gembira sebab Arsenal menang besar dengan Benfica. Tu cerita semalam, tapi nampak gayanya hari ni kena sedih sikit sebab Arsenal kalah tipis dengan AS Monaco. Sebab tu orang - orang tua kata, jangan nak beriya sangat masa kita tengah berada dekat atas, kerana ada masanya kita akan berada di bawah. Macam roda la kalau nak contoh yang lebih tepat lagi. Kalau roda kecik, dia rotate cepat sikit. Duduk dekat atas cepat, dekat bawah pun cepat.