tersurat dan tersirat

42 comments
tahukah kita yang hikmah Allah tu tak terduga oleh akal kita. dalam sesuatu kejadian terdapat pelbagai hikmahnya. antara yang tersurat dan tersirat. yang tersurat pun sudah tak terjangkau oleh akal fikiran kita..inikan pula tersirat

sudah aturan Allah yang sekuat mana lelaki pun, dia tak boleh mengandung.. betul tak..? ke ada lelaki yang dapat mengandung..? semua wanita akui yang lelaki ni lebih kuat daripada diorang, sebab tu ramai je wanita mengidamkan pasangannya bertubuh sasa dan bersix pack..betul ke?kalau salah sila nafikan.

tersembunyi di situ hikmah Allah, walaupun wanita itu lemah, hanya diorang yang dapat menghamilkan anak. dapat melahirkan anak. wanita yang tahu betapa sakitnya saat melahirkan anak.. saintis pun tahu.. tetapi yang merasainya adalah wanita dan termasuk sekali dengan saintis wanita..

**so..wanita tu lemah ke tak..?

lelaki itu kuat

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

42 comments:

  1. done follow...

    dah letak gak link blog ni dlm bloglist..
    doakan exam esok sy yer... ^ ^

    happy blogging :)

    ReplyDelete
  2. wanita kuat..macam mak2 mak..ume mama..kita kan...

    ReplyDelete
  3. saya x stuju!!!

    perempuan lagi suke lelaki yg caring pasal dia...

    tp sy x suke lelaki yg selekeh, pengotor n pemalas.......(perokok)
    (plyboy)...= =

    girls suke lelaki yg bekerjaya...yg dpt membimbing dia ke arah yg benar...

    bukannya makin tersimpang jauh...
    kawen dgn isteri yg x pakai tudung...tp x pernah tegur pun...berdosa dah...

    hmmmmm...sy ckp bukan secara individu, sy percaya ramai lagi perempuan yg berfikiran mcm saya...hahah skema ke? bg saya x...!!!!!

    Mestilah sakit nak beranak...huhuh walaupun sy x pernah rasa lagi.... :P

    oh pasal penafian td, sy x maksudkan sesiapa eh....jgn marah ha... :)

    peace.. :)

    ReplyDelete
  4. lemah tetapi kuat aci x?hehehhe

    ReplyDelete
  5. iklan sebentar


    ps: ..giveaway kt blog kite tu leh je join.. menang shawl kasi kat kawan perempuan atau kakak ke mak pun boleh..mak cik lagi boleh..kann

    ReplyDelete
  6. emm nk tau kuat tak kuat.. ce try pegang tgn pmpuan yg tengah nak ahirkan anak.. tgk dia genggam kuat ke tak..

    ReplyDelete
  7. wanita..lemah pada tenaga, tapi kuat jiwa.

    lelaki..kuat pada tenaga, tapi lemah jiwa.

    umumnyalah...

    ReplyDelete
  8. lelaki itu kuat?
    okay, memang Allah jadikan lelaki sebagai pelindung waanita.
    cuma, zaman sekarang~
    segelintir lelaki salah guna kekuatan mereka.

    hei, suka t-shirt no 24! suka nombor lah (:

    notakaki:
    balas kunjungan kembali.

    ReplyDelete
  9. sy dah masukkan link blog ni dlm bloglist april 2012 sya.. :)

    ReplyDelete
  10. Hehe. Perempuan kuat, tapi tak kuat sangat. hehee.

    ReplyDelete
  11. tok tahulah... insyaAllah raso buley 6 nati...

    ReplyDelete
  12. nice entri bro . :)
    guwa pernah tanya mak guwa ..macam mana sakit lahirkan guwa dulu ..
    dia kata "ala..macam teran berak sebesar bola ragbi " and i was like .. "dafuq ??!" and my mom face like *troll face "gurau je ..engko tu lahir ikut perut aku ... sebab kau songsang"

    TROLOLOLOLOLOL

    =..='' oh my...... jika ajal tu tiba masa lahirkan anak ...syahid lah ia ~ moga Allah permudahkan segala urusan :)

    good sharing ..keep it up ~

    ReplyDelete
  13. tangan yang disangka lembut menghayun buaian , menggoncang dunia mencipta sejarah~

    #tetiba teringat lagu sumaiyah.. huhu..

    ReplyDelete
  14. wahai wanita, wanita yang berada di seluruh dunia~ tak kira bangsa, umur atau rupa oh asal kau wanita~ kutujukan lagu hanyalah untukmu~ untuk buat harikau ceria~ hehe :D

    ReplyDelete
  15. sy tak tau sy kuat ke tak..

    yg sy yakin dan pasti, IBU SAYA SANGAT KUAT.

    she`s a superwoman!

    :)

    ReplyDelete
  16. lelaki & wanita itu istimewa dgn kelebihan & kekurangan masing2..& mereka akan saling melengkapi utk menutup kekurangan yg ada..~

    *kebanyakan lelaki..diulangi..kebanyakan ( bukan semua ) lepas kawen..perut mesti terkedepan..tu kira mengandung gak la..mengandung makanan mungkin..ehe~ * jgn mare ;p

    ReplyDelete
  17. :) wanita adalah tulang belakang lelaki.
    kalau awk sedar kuatnye ibu awak, then awak tau pompuan mcm mane :)

    ReplyDelete
  18. kedua-dua nya saling memerlukan...

    ReplyDelete
  19. xperlu sixpack.....asl boleh menjaga dan mempertahankan istri dah cukup bagi rietta...

    ReplyDelete
  20. ye lelaki kuat idaman wanita~~
    errmm.. wanita lemah???
    zaman kini wanita la lebih kuat drpd lelaki ;p

    ReplyDelete
  21. well, lelaki dan perempuan ada kelebihan masing2.. sebab tu saling memerlukan.. that's y kita manusia niw mmg dciptakan Allah berpasang-pasangan.

    ReplyDelete
  22. wanita kuat.
    wanita tough macam wa.
    keke.

    ReplyDelete
  23. lelaki dan perempuan ada kekuatan masing-masing.. :)



    peace

    ReplyDelete
  24. wanita itu kuat
    dasarnya mungkin lemah
    tapi kecekalannya
    kuat =)

    ReplyDelete
  25. sungguh ciptaan Yang Maha Esa... banyak hikmah dijadikan lelaki dan perempuan berbeza2 agar saling lengkap melengkapi

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum H.J...walaupun wanita ini lemah tapi ianya juga mampu mengegarkan dunia...:)

    p/s lelakilah yg sepatutnya membimbing kaum wanita yg lemah...:)

    ReplyDelete
  27. salam..
    berminat utk beli domain utk blog ni tak?

    cth

    www.nama domain yg dipilih.com


    if berminat blh email ,sms or call saya ye

    email : sales@nahrinet.com

    hp : 019 979 7070

    thanks

    ReplyDelete
  28. buat julung-julung kalinye aku bersekongkol dengan pendapat kau ni 100%!!!

    ReplyDelete
  29. setiap yang Tuhan cipta itu, pasti punya pasangan masing masing . saling melengkapi kekurangan masing masing = )

    done following.

    http://coretpujangga.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. lelaki sasa..geli eden..

    sebab tu syurga dibwh tapak kaki ibu..sakit melahirkan yg terjangkau dek akal..

    ReplyDelete
  31. perempuan tak lemah tp kdg2 keadaan yg membuatkan jadi lemah. ngeee.

    yg tersirat itulah rahsia Allah yg kita tak tahu :)

    ReplyDelete
  32. uuu.. best lak bace komen kat sini.. macam2 penapat.. huhu

    ReplyDelete
  33. hafiz kuat ke dop?? :)

    sasa tak??

    macam norman hakim dop?

    badan berketak ketak :p

    ReplyDelete
  34. kesimpulannya, lelaki & perempuan saling melengkapi heeee

    ReplyDelete
  35. setiap kejadian Allah tue pasti ada kelebihan dan kelemahannya.. saling melengkapi apa yg kurang... :)

    ReplyDelete
  36. Wanita itu sumber kekuatan. di sebalik kejayaan lelaki, terletaknya seorang wanita kuat, namun di sebalik kejayaan wanita, tidak tergantung pada kekuatan lelaki. Mungkin tergantung, tapi tidak sebanyak kebergantungan lelaki terhadap wanita:)

    ReplyDelete
  37. wanita tak lemah. putus urat masa lahirkan anak pun rilek je bro. mungkin lemah di luar kuat dalaman.

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia