Palito

1 comment

yang colour biru tak berapa ada dekat pasaran. Rare sangat ni. haha


Semalam Arsenal menang. Macam malas nak update pasal tak tengok pun game semalam. Gusar pun ada bila orang yang kita caring sangat ada masalah kan..? Wenger mungkin risau jika Jack Wilshere ada problem, Wenger juga mungkin jadi orang yang paling gembira bila Wilshere score goal kemenangan semalam.

Gambar di atas memang menyimpan beribu nostalgia dalam kepala aku. Nostalgia yang 6-7 tahun yang lepas. Tengok je aku dah mula senyum. Apa tidaknya, masa zaman sekolah.. benda ni selalu jadi tarikan buat budak nakal sekolah aku. Benda ni adalah salah satu benda yang dilarang bawa di sekolah. Bawa, kantoi..sebatan tak kurang daripada satu sebagai hukuman.

Maklumlah, sekolah aku bukan sekolah elite macam sekolah lain. Sekolah lain siap boleh bawa walkman lagi kan? Sekolah aku nak bawa radio kecil macam ni tak boleh. Bawa, kalau kantoi... memang kena sebat dengan rotan la. Tapi, budak - budak. Makin dilarang, makin menjadi la nak bawanya. Diorang dah set dalam kepala otak, risiko itu adalah satu permainan. Haha. Falsafah yang aku sekarang ni tengah fikir boleh pakai ke tak.

Benda ni memang famous dengan nama 'scanner' dalam kalangan budak sekolah aku. Nama samaran yang lain adalah Palito. Ni mungkin kerana kebanyakakan scanner adalah daripada jenama Palito. Harga pada masa tu sekitar dalam RM 5-7 dan mencecah RM 10 untuk yang up dengan speaker kat luar. Speaker kat luar tak main la, nanti mudah kantoi. 

Budak - budak ni sanggup buat muka kesian, cakap ada 'scabbish' dekat ustaz, cakap demam la.. cakap sakit mata la. Semuanya adalah semata - mata nak keluar pergi clinic. Tahu sangat.. clinic tu dekat dengan pasar. Senang je diorang nak cekau benda ni buat masuk sekolah nanti.

Bila tibanya hari Ahad, kebanyakan student bermasalah ni akan hilang dalam pukul 10 hingga pukul 12. Lama tu.. pergi mana? Masa tu memang famous la nak update penyanyi mana yang dapat tempat pertama dalam carta lagu kat Radio Era. Dulu Peterpan juara bertahan paling lama dekat carta Era. Tengok, budak - budak yang kena kongkong kehidupannya, sampai carta lagu pun nak berlumba siapa yang tahu. Port diorang biasanya dalam tandas. Mereka menterbalikkan baldi, lapik la dengan apa benda, lepas tu duduk la dengan benda tu. Sumbat earphone dengan telinga. 

Diorang bijak juga, kalau nampak ada orang kat luar tengah tunggu giliran untuk masuk toilet, laju je diorang buka air.. biar nampak macam ada orang tengah sakit perut tengah menggunakan tandas. Padahal, semua tu buat buat je. Bunyi macam aku pernah buatkan? Tapi, tu sekadar pengalaman orang yang aku ceritakan balik je. Diorang tak berani nak balik asrama masa - masa macam ni kerana masa antara pukul 10 - 12 adalah masa paling hot untuk cikgu disiplin check siapa yang ponteng dekat asrama.

Benda ni memang berharga sangat buat student - student yang bermasalah. Diorang akan bawa pergi kemana sahaja. Kalau pakai kain, confirm.. ada je dalam gulungan kain kat pinggang tu. Dekat class, diorang akan pakai earphone satu je. Supaya dapat cover jika orang datang melalui pintu sisi. Tapi, kebanyakan budak masalah ni adalah budak bijak. So, macam peneman diorang je untuk guna benda ni sambil buat math, sambil buat debit credit account. Hurm..

Tapi, apa - apa pun.. sekolah aku tak benarkan benda ni memang ada kebaikannya. Ye la.. setiap sesuatu tu ada pro dan kontranya. Mungkin ustaz sekolah aku tu tak nak anak - anak muridnya lalai dengan benda ni sehingga mengabaikan apa yang perlu dihafalkan ataupun sehingga menjejaskan apa yang perlu difokus untuk dihafalkan. Sungguh walaupun tak patut, rugi mana - mana student yang pernah sekolah sekali dengan aku, tapi tak bawa benda ni. Memang seribu nostalgia. Parut kena sebat sebab benda ni pun masih ada lagi..haha

**panjangkan? sengaja panjang, biar bosan sikit nak habiskan sampai bawah. :D
**FA, sila cepat sembuh. Susah hati bila tahu awak sakit. hehe

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

1 comment:

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia