Renew Passport / Perbaharui Passport

4 comments

Ku menghitung hari, masa semakin berlalu. Rabu depan flight terbang ke Madinah. Tidak perlu gusar, masa tidak akan berhenti, ia akan tetap berdetik tanpa lelah. Menunggu akan membuatnya terasa lama. Hanya jalani masa sekarang dengan sebaiknya. Manfaatkan even bersorang ataupun berdua. Jauh mahupun dekat. Selesaikan apa yang patut. Utamakan yang penting.
Before fly rabu depan, aku kena renew passport terlebih dahulu. Ni penting. Paling utama. Ikut takwim, passport aku akan expired jun 2014. Tak sampai setahun lagi. Nak selamat aku perlu renew. Boleh juga kalau aku nak renew passport dekat Saudi sana. Tapi, urusan kat sana melibatkan masa dan perjalanan yang jauh. Leceh dan akhirnya membuat kepala otak semakin stress. Elakkan kerja yang boleh bawa stress. Boleh buat jiwa kacau je kan? Hee.
Plan aku nak pergi dekat wisma. Masa aku buat passport dulu pun kat situ. Kalau nasib baik, orang tak ramai. Tak lama  aku kena queue. Tapi hari ni, aku melencong ke simpang lain. Asalnya hanya nak mengelak daripada menunggu lampu isyarat. Aku tersampai kat tempat RTC. Entah, macam satu kompleks yang mengumpulkan semua agensi kerajaan. Satu pujian buat kerajaan. Agak bagus idea macam tu. Aku survey, ronda mencari Jabatan Imigresen.
Ya, jelas terpampang signboard Jabatan Imigresen. Tak perlu aku nak susah - susah pergi bersesak dekat wisma sana. Aku parkir moto. Masa tu terlintas dalam otak aku yang aku tak ada gambar lagi. Tapi aku just try and error je.. tengok pejabat imigresen ni macam mana. Nasib baik, jauh lagi aku dah nampak, khidmat gambar segera. 4 keping 10 ringgit. Aku tak fikir panjang, bayar je lah even tak ada softcopy. Sorang akak ambil gambar. Snap pakai camera DSLR canon.
Aku tanya, 'kak, tak apa ke background putih ni?' Aku tak pasti dia akak ke adik, nampak macam muda dari aku. Lantaklah, aku nak gambar je. Then  dia jawab, 'eh, sekarang ni memang gambar passport tu background dia putih'. Pulaaa.. aku ketinggalan la ni, ingat gambar passport still background biru. Aku tengok dia print, printer kecik je. Memang jadi la bisnes dia tu. Sambil tunggu tu aku tanya dia, 'kak, kalau kita nak copy gambar tu masuk dalam hp kita boleh ke? Ke kena bayar lebih?'. Kakak tu geleng je sambil senyum, 'tak boleh laa'.
Tak boleh udah laaa.. kalau boleh tu senang, tak yah nak snap pict baru tiap kali nak guna. Siap tu aku terus masuk, ambil no. Tak sampai seminit terus dipanggilnya no. aku. Aku bagitau abang kaunter tu yang nak renew passport. Dia minta dua keping gambar passport, passport lama dan juga kad ic. Dia tanya nak renew berapa tahun. Dua tahun untuk RM 100, ataupun lima tahun dengan RM 300. Aku nak je renew 5 tahun tu, bajet nak stay Dublin nanti, tapi.. wallet nipis hari ni. So, just renew yang dua tahun je lah. Hii.
Kalau ikutkan boleh je buat online and tunggu pergi ambil je dekat pejabat imigresen terdekat. Entah, service online ni semacam problem je bila buka site JIM (Jabatan Imigresen Malaysia). Lama pula tu. Jun hari tu aku dah try, tapi tak  dapat access ke service tu. Maybe, pihak JIM boleh perbaiki cepat sikit service ni atau menaik taraf. Lagi senang dan menjimatkan masa.
**kalau siap urusan/bayar before jam 10 pagi, passport boleh ambil pada petangnya dalam pukul 2.30 petang. Kalau tak, boleh ambil esok/lusa sampailah 3 bulan dari tarikh kita buat.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

4 comments:

  1. den punya passport pun dan nak expired ni, harap sempat nak pergi ke uss nanti

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah bro.. tahun depan aku plak akan fly negara org.. x merasa ada pasport lg ni.. hehe

    ReplyDelete
  3. Seronok pula baca entry ini.

    ReplyDelete
  4. selamat sampai ke madinah dik..study elok2...insyaallah, after that, dublin..just a smile for u ^^

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia