soalan kak KalamHati

36 comments
kak Kalamhati ada tanya kat komen semalam..pasal hukum tanam gigi...tanam yang dah besar and matang..bukan tanam dengan benih lagi..nak tahu soalan asal cuba la tengok dalam kotak komen..

nak printscreen..tengok tak muat plak ruangan entry..memanjang sampai ke luar..jadi tak letak lah printscreen tu...minta maaf kak Kalam Hati sebab tak letak..takpe kan..?

jadi, hukumnya adalah tak mengapa melakukan implan gigi ni..implan gigi ni adalah dia akan masukkan sesuatu ke dalam gusi sebagai akar..tak main la luaran macam gigi palsu ni..mudah goyangkan..?so, dia tanam terus..mungkin versi upgrade..

ia bukannya termasuk mengubah ciptaan Allah kerana kita implan tu adalah untuk kegunaan harian kita kan??gigi tiap2 hari kita gunakan untuk makan....?so, ustaz saya dulu kata boleh..kalo kak nak implan gigi tu..share la kat mana tempat murah2..heee

ps : minta maaf tak sempat singgah blog korang..fit sgt skang ni.. :)
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

36 comments:

  1. utk kebaikan xpe....utk mencantikkan dan mengubah dari yang dah ok, tak boleh......

    hidung kemek bikin mancung xblh...

    hidung ropong boleh bikin xpe

    ReplyDelete
  2. tq perkongsian yg menarik HJ.ikat2 mmg kompem haram ye?opsss..akak tak ikat gigi.

    satu lagi akak nak tny blh?kan mencukur bulu kening tu berdosa.kenapa wanita arab kebanyakannya walau bernikab tp cukur kening mereka?wanita melayu rata2 buat camtu gak walau dah tau...camner tu.tolong bg pendapat boleh?

    ReplyDelete
  3. oooo..

    naseb baik gigi aku ok lagi.

    aku ingat.kalo gigi cabut atau rosak.
    kena jadi tak ada gigi sepanjang masa..

    baru aku tahu boleh tanam gigi dan ianya halal.

    ReplyDelete
  4. owh..baru taw ni...
    gud sharing HJ. :)

    ReplyDelete
  5. nak ngaku malu..tp lini de 1 gigi yg doc gam kan kt gigi asal..sbb jd gitu sbbnyer thn 2002 dulu ajtuh motor gigi serpih...doc suggest wat giru

    ReplyDelete
  6. nak ngaku malu..tp lini de 1 gigi yg doc gam kan kt gigi asal..sbb jd gitu sbbnyer thn 2002 dulu ajtuh motor gigi serpih...doc suggest wat giru

    ReplyDelete
  7. betul2..bkn tujuan kecantikan takde hal.
    psl ikat gigi tu, ada org buat sbb susah time makan byk terselit kat gigi dia yg jarang tu.
    tp kalau sbb segan..nampak jongang...JAWAB H.J!

    ReplyDelete
  8. lepas baca entri ni.. aku rasa cam nak tanam gg lah nanti.. sedihlah muda2 gg banyak dah takde.. -__-

    ReplyDelete
  9. satu lg pelajaran tuk ari ni..tq sudi kongsi ngan kitorang semua..bermanfaat ni...

    ReplyDelete
  10. akak pernah dengar pon boleh...termasuk memutihkan gigi - yang bersihkan gigi kuning kepada putih balik. lecturer adik akak kat uia kate boleh - sebab asal kejadian gigi tu putih bersih - kuning maybe sbb tabiat pemakanan + cara pembersihan. So, boleh dibersihkan dan diputihkan...


    ape pendapat HJ pulak?

    ReplyDelete
  11. lagi satu pakai braces - dia kate boleh...jika keadaan gigi jarang tu memudaratkan. sbg contoh : bila makan daging jek lekat kat celah2 sampai menyakitkan gigi dan gusi. itu dibolehkan merapatkan gigi...

    tp kalau niat utk mencantikkan diri dan menayang2... Pakai braces tak boleh - kerna mengubah ciptaan tuhan

    ReplyDelete
  12. terima kasih kongsi ilmu...

    nak bayangkan macam mana rupa hj pakai gigi paslsu 30 tahun akan datang :)

    ReplyDelete
  13. berbalik pada niat asal kan.. =)

    ReplyDelete
  14. belum baut implan gigi lagi sebab gigi ku suma masih elok lagi. hahaha.

    oit. kak jue tu non-muslim ko soh oakai tudung. nnt kalau dia convert baru bole.

    ReplyDelete
  15. ooo
    baru taw namenye implan gigi
    tanam ah kirenye kan
    bole eh
    bole gi taw mak
    hehehe
    stdy2!=]

    ReplyDelete
  16. wow. implan gigi. tak terfikir pula. huhu.

    p/s: yeah, sama la. jadual padat =_=

    ReplyDelete
  17. syukran H.J berkongsi ilmu..akak dah ada jawapan meyakinkan utk bgtau kawan akak..hehe kwn akak tu dia boleh dpt rawatan free sbb suami dia officer dlm angkatan tentera..

    bereh2..nnt kalu dia buleh rekemen kita, akak ajak H.J skali..hehe

    ReplyDelete
  18. kalau pakai braces?


    saje tanya kau.keh3

    ReplyDelete
  19. ooo, macam tu rupanya yaa... hmmm

    ReplyDelete
  20. okay, rasa nak tanam tapi taktau nak tanam sape punye. kau ade lebih tak?

    ReplyDelete
  21. ye la. insyallah kalau rezeki kita dapat saudara baru. =)

    ReplyDelete
  22. tetibe teringat cite2 mase dulu2 nk jd dentist.. lol! :p

    ReplyDelete
  23. salam H.J...impalan gigi ni mmglah baik kerana doktor syg nak buang gigi yg asal kerana elok lg jd dibuat guna cara ini...:)

    P/s mama dah pernah bantu doktor semasa melakukn pembedahan ini...pembantu doktor gigi jer mama ni dulu...:)

    ReplyDelete
  24. harap2 gigi ni dapat berbakti sampai bila2. tak payah nak tanam gigi atau pakai gigi palsu. hehe.

    ReplyDelete
  25. utk tujuan perubatan harus kan..... ostad HJ.. :)

    ReplyDelete
  26. betul2..
    ajim dgr gop pasal ni...

    ReplyDelete
  27. terjawab sudah kemusykilan...

    ReplyDelete
  28. kalau dapat gigi free macam mana pula...hehe

    ReplyDelete
  29. info berguna..sbb rasanya mmemerlukan ia nnt~huhu

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia