Harapan Bulan Ramadhan

8 comments
Ramadhan hampir menjelma lagi. Rasanya sekejap sahaja. Itu hanya perasaan. Realitinya sudah 11 bulan ianya berlalu semenjak Syawal yang lalu. Apakah kita punyai rasa rindu kepada Ramadhan yang bakal bertamu? Ya, ianya tetap akan datang walaupun tidak diundang.

Ramadhan selalu diertikan sebagai bulan yang mendidik. Boleh juga diertikan sebagai bulan untuk permulaan taubat. Ianya seiring dengan kesesuaian individu itu sendiri. Tapi, malangnya suasana di Malaysia seakan untuk menafikan kemuliaan bulan Ramadhan ini.

Tengok sahaja bila masuknya awal Ramadhan. Pasaraya - pasaraya sudah menaikkan iklan di billboard jalanan tentang diskaun jualan mereka. Bahkan diskaun sehingga 90 peratus! Lihat sahaja di corong - corong radio, asyik memainkan lagu - lagu raya. Jika suasananya berterusan begini, sampai bila bulan taubat, bulan mendidik itu dapat diaplikasi dengan sebetulnya dalam jiwa kita?

Saban tahun ianya akan berterusan sebegini. Tidak tahu salah siapa. Mungkin ianya sememangnya sudah sebati dalam jiwa Melayu Islam. Tapi, sampai bila kita mahukan suasana berterusan begini sebaik sahaja tetamu yang penuh keberkatan datang bertamu. Kita mahukan kedamaian dan ketenangan sepanjang sebulan sahaja. Itu yang diharapkan. 

Sekian harapan daripada seorang yang mengharapkan Melayu Islam di Malaysia ini sibuk merebut ganjaran di bulan Ramadhan berbanding merebut diskaun di pasaraya. Sibuk dengan lauk pauk di bazar Ramadhan. Aku ingin melihat suasana yang tidak hipokrit. Mendakwa dirinya sebagai Islam, ingin meraih Syurga Firdaus, tapi perbuatan dan tatatertib melambangkan sebaliknya. Ayuh, rebut ganjaran Ramadhan. Tanamkan azam. 
Read More

Cerita di Sebalik Piala Dunia

7 comments
Assalamualaikum...

Harap - harapnya korang semua bukan jadi zombie dek kerana penangan piala dunia. Piala dunia ni memang la 4 tahun sekali tapi kena la pandai - pandai imbang dengan realiti kehidupan kita. Jangan sampai disebabkan piala dunia ni, produktiviti kerja atau pun pelajaran kita merosot. Jangan sampai buat MC palsu untuk menipu majikan kita dan seumpamanya. Tak ada faedah pun semuanya tu. Kan? Hehe.

Korang kat Malaysia la yang kena jadi zombie. Aku yang masih lagi di perantauan setakat ni masih rileks. Game world cup paling awal pun mula dalam jam pukul 7 malam. Paling lewat pula pukul 1 pagi. Tak jadi zombie kan? Lagipun, sekarang tengah cuti sekolah. Aku masih lagi bergelar student, mana kena pergi kerja awal - awal pagi. Haha. Zombie tak asli ni kadang - kadang bahaya juga, boleh buat kepala sakit kalau betul - betul tak cukup tidur. 

Paling hangat cerita sempena world cup setakat ni adalah cerita tentang amukan suami bila dapat tahu isterinya tidur dengan lelaki lain semasa dia menonton match world cup. Bagi aku, cerita ni menarik sedikit dan aku tahu, pendapat aku ni adalah sependapat dengan surat khabar Harian Metro. Tak percaya? Aku sedikit yakin yang Harian Metro dapat hits jualan dia dengan jaja cerita yang macam ni je. Berani woo isteri dia tidur dengan lelaki lain masa suami tengah layan world cup. Berani pun, lepas tu kena libas dengan parang juga. Boleh sakit je lah.

Aku rasa lebih dari satu kes cerita macam ni. Sebelum tu ada juga cerita yang penjual kuew teow balik awal ke rumah untuk menyaksikan world cup dan isterinya kantoi tidur dengan lelaki berumur 19 tahun. Si isteri tu dah berumur 32 woo.. Nak taste muda dan bergetah. Ada hati. Puiii... Kesian dekat suami dia yang cari duit pagi - pagi buta. Point aku dekat sini, world cup ni kadang - kadang boleh jadi event yang sesuai untuk menguji kesetian atau pun kecurangan pasangan masing - masing. Statistik daripada akhbar Harian Metro boleh dibuat bukti.
Read More

Cerita MERS di Saudi

5 comments
Assalamualaikum…

Mungkin ramai yang tahu dan mungkin juga ramai yang tidak tahu tentang wabak virus yang melanda Arab Saudi sekarang ini. Virus yang dikenali dengan MERS telah menyebabkan kematian hampir kepada 300 orang. Kes ini banyak tertumpu di Jeddah dan Riyadh dan beberapa kes di Mekah dan juga Madinah. Aku juga tidak pasti sama ada angka itu adalah angka rasmi atau pun sudah banyak yang terkorban disebabkan virus ini. Virus ini dipercayai datangnya daripada unta dan mula dikesan pada tahun 2009 lagi. Mungkin berita ini tidak dapat liputan meluas ekoran kematiannya tidak berada di paras membimbangkan.

Ekoran daripada wabak virus MERS ini, baru – baru ini pihak kerajaan Saudi telah memotong kuota visa untuk mengerjakan ibadat umrah di tanah suci Mekah sehingga 50 peratus. Sudah tentu banyak syarikat travel yang mengalami kerugian rentetan daripada pihak Saudi yang tidak memberi memo awal terlebih dahulu. Kebanyakannya mengalami kerugian dari segi prasarana untuk para Jemaah. Kebiasaannya, pihak travel akan membayar terlebih dahulu bayaran hotel secara penuh dan mereka telah mengalami kerugian bila para pelanggan pakej mereka tidak dapat memasuki Negara Saudi.

Di sini aku mengakui yang Saudi ni memang ambil berat dan prihatin tentang hal ehwal para jemaah yang memasuki negara mereka. Cuma terdapat kekurangan pada mereka adalah sistem mereka itu sendiri. Sistem dan pengurusan mereka sedikit mengecewakan. Bukan sedikit, bahkan bila terkena dekat kita sendiri, ternyata yang ianya sangat – sangat mencewakan. Sepatutnya pihak mereka mengeluarkan memo atau pun notis terlebih awal tentang pengurangan kuota ini. Paling kurang pun sebulan lebih awal. Sendiri boleh bayangkan berapa kerugian yang perlu ditanggung oleh syarikat travel. Syarikat travel yang besar – besar tu okay la sebab boleh cover lagi, syarikat yang baru nak berjinak dengan travel ni macam mana? Lingkup terus?

Orang yang belum lagi berjalan ke Tanah Arab mungkin belum pernah mengalaminya. Nak tahu macam mana perangai, sistem dan pengurusan orang Arab, boleh la datang ke Arab Saudi atau pun Mesir. Boleh tahu macam mana dan boleh rasainya sendiri. Kalau bernasib baik, dekat imigresen di lapangan kapal terbang pun dah boleh merasanya. Bayangkan kaunter imigresen ada 7 – 8 buah, yang buka hanyalah satu kaunter dan semua kena beratur panjang. Kalau panjang sangat, boleh sampai dekat kapal terbang yang kita turun!!


**Negara Arab ada potensi untuk menjadi Negara Islam yang terbaik. Mereka ada duit. Kekurangan mereka adalah sikap, sistem dan juga pengurusan. 

**Jemaah umrah dinasihati mematuhi etika keselamatan untuk mengelakkan daripada terkena jangkitan MERS
Read More
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home
SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia