Orang Dewasa Beraya

4 comments
Makin meningkat dewasa ni makin kurang duit raya kan? Bila  dah makin dewasa ni, asyik terfikir pula bila la nak bagi duit raya dekat bebudak nanti. Nak bagi berapa? Seringgit ke, dua ringgit ke, lima ringgit ke? Nanti kalau bagi seringgit, budak - budak kata kedekut pula. Nak bagi lima ringgit, takut ekonomi tak berapa nak stabil. Tapi, bukannya nak bagi sekarang pun. Angan - angan je semua tu. Haha.

Bukan nak cerita pasal duit raya. Duit raya bagi dekat orang dewasa yang dah berapa nak matang lah cerita. Ni bukan jealous sebab tak dapat duit raya ye. Hahaha. Aku selalu perhatikan, orang - orang Malaysia yang dah meningkat dewasa ni, dah makin malas nak jumpa dengan sanak - saudara mara. Aku la tu. Bukan nak cerita dekat orang lain. Bila raya ni, lepas je solat raya terus balik rumah, cari katil,pegang handphone lepas tu buka Clash of Clans. Nampak tak disitu? Pengaruh gajet dan games tapi tak sampai tahap beli gems lagi ni.

Teori ni sama la kalau ada yang berjalan pergi jumpa sanak saudara. Dah la kali setahun jumpa. Jumpa pula di hari raya. Kesempatan untuk berjumpa tu tak dimanfaatkan dengan sebaiknya bila masing - masing asyik dengan skrin gajetnya. Raya apa macam tu kan?! Semuanya berhimpun ramai - ramai. Sampai penuh sesak segenap ruang penjuru rumah tapi, bukan buat apa pun. Dua pasang mata asyik tertacak dekat skrin telefon dan tab je. Apa jadah raya macam ni? Haha.

Ini teori aku berdasarkan perhatian dan terus buat penilaian. Adil tak? Mesti ada yang kata tak adil. Kan? Haha. Biasalah tu kalau bercanggah pendapat. Yang kata tak adil tu mesti kata, "alaaaa, masing - masing dah speechless, nasib baik ada telefon, buat - buat cek mesej nak cover speechless tu.." Okaylaaa.. boleh terima la alasan tu. Tapi, korang bukan cek mesej pun. Kalau yang pakai Celcom tu, korang just dial *124#, takpun taip 'bal' hantar dekat 2888!! Hahaha.
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

4 comments:

  1. cehh.. pengguna tegar celcom betul !!! haha..

    setuju.. makin dewasa, makin banyak perbezaan dalam beraya..
    alhamdulillah, masih ramah bila ziarah ke rumah sedara mara..
    tepon duk dalam beg terletak baik punya! haha...

    ReplyDelete
  2. hehehehe....alasan tu boleh terima...utk elakkan speechless. tapi tapi cam x sopan kan kan kan


    psttt...wajah baru la blog dia

    ReplyDelete
  3. Bukan xnk jalan rumah sedara...tapi semenya dok dlm kg yg sama... sari round dah abis. Acaner tu??

    ReplyDelete
  4. betul, klau dh x jumpa bertahun mmg speechless, pastu x tau nk tny aper lg, klau tny "biler nk smbung belajr" ke x pun soalan cepumas "biler nk kawin" sure jd lain pulak.....

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia