FA Cup Milik Arsenal

4 comments
Arsenal menang FA Cup woi semalam. Menamatkan kemarau piala selama 9 tahun. Last Arsenal menang piala adalah pada 9 tahun yang lalu, Mei 2005. Masa tu aku baru umur 14 tahun. Boleh bayangkan betapa lamanya fan Arsenal menanti detik - detik indah seperti semalam. Saat player dan pengurusnya menjulang piala. Memang itu yang mahu dalam bola sepak kan? Merangkul piala dan memenangi kejuaraan dalam setiap musim bermula untuk mencari pasukan yang terkuat, dan piala adalah salah satu bukti yang boleh nampak secara jelas.

Siapa fans Arsenal yang tengok game semalam mesti rasa tak senang duduk. Kan? Seawal 10 minit pertama lagi Hull City dah memboloskan gawang Arsenal dengan dua jaringan gol. Tapi game semalam bagi aku agak perlahan kalau nak dibandingkan dengan game Atletico Madrid lawan Barca. Memandangkan ada satu je tv kat sini, aku lebih ikut majoriti yang mahukan live show Atletico lawan Barca. Terlepas game final FA Cup walaupun peminat setia (setakat ni) Arsenal. Aku hanya dapat tengok extra time dengan highlight pagi ni je. 

Walaubagaimanapun, 10 minit pertama dalam bola sepak adalah masih terlalu awal. Banyak lagi masa yang ada untuk menciptakan peluang dan menjaringkan gol. Ini dibuktikan pada minit 17 dengan jaringan freekick yang paling cantik setakat ni oleh Cazorla. Freekick Cazorla ni sedikit sebanyak dapat memberi sinar dan semangat kepada ahli pasukannya sendiri. Aku rasa, kalau setiap kali freekick, Arsenal terus aim ke dalam gol kan lebih bagus. Kan? "Oit, jadi pengurus lah kalau semua nak ikut kepala kau." Haha.

Arsenal lebih banyak cipta peluang pada minit - minit seterusnya. Namun, kebanyakan peluang tu hanya disia-siakan oleh Sanogo. Ahaks. Mungkin budak ni masih mentah tetapi Wenger telah meletak kepercayaan kepada pemain muda ni dalam skuad kendaliannya. Jadi, 'in Arsene we trust' je lah. Babak separuh masa kedua bagaimanapun telah membangkitkan kembali semangat The Gunners apabila Koscielny menyamakan kedudukan 2-2 pada minit ke 71. Game berlanjutan hingga kepada extra time dan ternyata sekali Wenger punyai percaturan yang aku kira ianya sebagai plan terakhir sebelum sepakan penalti.

Wenger memasukkan Rosicky dan juga Wilshere pada separuh kedua masa tambahan. Orang nampak mungkin Wenger memasukkan pemain yang berpotensi untuk mengambil penalti. Sebenarnya plan Wenger adalah 2 dalam 1. Masuknya 2 tenaga baru di saat semua player keletihan memberi impak yang besar sehingga Ramsey berjaya menjaringkan gol kemenangan buat Arsenal pada minit 109. Piala FA semakin jelas dalam genggaman siapa. Suara para penyokong semakin gamat di Stadium Wembley. Dan apabila wisel penamat berbunyi, ternyata FA Cup 2013/2014 adalah milik Arsenal. Tahniah Arsenal!!
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

4 comments:

  1. Saya chelsea..tapi tak minat sangat sebenarnya bola. At least bukan menyu..hahaha

    ReplyDelete
  2. hm..

    ....... tahniah to arsenal then. haha

    ReplyDelete
  3. haha.. bangga la tu.. ramai kwn2 arsenal update status.. stelah skian lama.. bru abis puasa ang na.. 9 tahun puasa piala.. haha

    ReplyDelete
  4. Kedai mamak penuh kaum adam terutamanya tgk bola time mlm2.

    Meriah.. Kaklong x tau apa2 psl bola. Hehe

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia