Jerebu Memutih

1 comment

Kecoh beberapa hari ini dengan masalah jerebu sehingga dewan rakyat pun ingin membahaskan isu ini tetapi ditolak oleh YB speaker. Tapi, sekarang jerebu tak lagi memutih dengan turunnya hujan sehari dua ni. Dijangka juga hujan akan berlarutan sehingga Jumaat ini. Syukur kepada Allah, Dia mendatangkan jerebu sebagai peringatan hinggakan ramai yang kalut pasal masalah kesihatan dan Dia juga mendatangkan hujan untuk kita semua bersyukur selepas itu. Semua itu ada hikmah. Alhamdulillah.

Semua maklum lah yang jerebu ni punca dari pembakaran hutan di Riau. Setakat ni sudah 10 dipanggil untuk disoal siasat pasal pembakaran hutan ni. Manusia. Jelas di sini, manusia adalah makhluk punca kemusnahan bumi ini sendiri. Tidak gitu? Betul lah macam tu. Tangan - tangan jahat manusia sendiri yang menghancurkan bumi ini. Even, saban tahun ada je saintis mendakwa ada planet yang boleh didiami manusia selain bumi. Tapi, sampai sekarang pun  tak ada lagi kan orang orang yang hidup kat sana? Haha. Tengok marikh kalau tak percaya.

Jadi, jaga kesihatan kepada korang korang yang berada di kawasan berjerebu tu. Berjaga - jaga. Pakai mask. Beli yang mahal pun tak apa. Jangan mahal sebab orang ambil kesempatan dah la. Walaupun sekarang jerebu dah makin pulih, cuma ambil perhatian untuk anak-anak kecil kita. Diorang punya flitter kat hidung tu tak macam kita lagi. Bila - bila masa boleh bagi mudarat dekat paru - paru. Silap haribulan boleh sesak nafas. Jangan pandang remeh dengan kesihatan.

Aku pun pelik, kat sini dilanda jerebu. Tapi, ada orang yang jauh di sana dilanda simtom jerebu. Macam sakit tekak, batuk, selsema. Pelik kan? Ada jerebu degil terlepas sampai kat sana ke? Haha. So, orang jauh tu.. yang stay kat Dublin tu, even tak ada jerebu.. jaga kesihatan juga yee. Jangan ambil mudah masalah kesihatan. Lagi satu, selalu jaga pemakanan.. jangan skip meals. Ingat, ingatlah orang yang tersayang. Hehe.

P/S : update ikut hp, kadang kadang memang menguji kesabaran. Huh.
FA, please cepat baik sakit tekak tu. :)

Read More

PJJ

6 comments
First of all, minta maaf sebab tak sempat nak berblogwalking. Internet terhad dan juga masa yang terhad. Tambahan internet dekat Malaysia ni kejap laju kejap siput. Maybe ramai pencuri kabel kot. Tu pasal syarikat Internet tak stable sangat nak supply line. Pencuri pun majoriti ramai yang Melayu , jahat betul pencuri ni. Menganiya orang orang Melayu sendiri ni. Haih.

Tapi, adakah si pencuri hati tu dikira jahat juga? Dia mencuri hati dari jauh. Kita sedar hati kita dicuri setelah sekian lama kita alpa. Adakah salah pencuri itu yang mencuri hati ataupun salah kita yang terlalu leka? Kita selalu salahkan orang lain kerana kita tak nak terima kelemahan diri kita. Kita pasti salahkan orang lain yang sampai hati dia mencuri hati kita. Betul ke? ( intro yang tak ada kaitan pun actually. haha.)

Kat sini bukan nak cerita pasal pencuri hati. Kat sini nak cerita bila hati dicuri dari jarak yang jauh. Maka terjadilah PJJ yang mana bunyi lengkapnya adalah percintaan jarak jauh. Sungguh hebat si dia, dari jauh dapat mencuri hati. hehe. Tapi, adakah dia mampu dalam PJJ? Semestinya kita dengar yang PJJ banyak misteri yang belum dirungkai. Suami isteri pun bila dekat boleh bergaduh ini kan pula bila PJJ. PJJ banyak pro and kontra. Kena tanya kepada yang pernah mengalami PJD (jarak dekat) dan juga PJJ. Baru boleh bagi ulasan.

Aku hanya nak ulas PJJ. Bila kita dalam PJJ, satu benda yang paling mustahak sekali adalah dengan mengawal diri kita sendiri agar pasangan kita yang J (jauh) tu tidak makan hati dengan kita. Jangan cuba nak mengada sampai lebih-lebih. Kadang kadang maybe yang kita maksudkan tu akan lain dengan apa yang dia maksudkan. Sebab perempuan tu hatinya lebih sensitive bila dia jauh dengan orang yang dia sayang, lebih mudah terasa bila berjauhan sebab mereka ni menanggung rindu yang teramat dalam. Tidak macam lelaki, walaupun mereka rindu.. tapi mereka active, rindu mereka selalu terluah. Pendapat aku sebagai lelaki kot. Perempuan nak bangkang boleh je. hehe

Bila saat dan ketika dua insan yang saling bercinta ni berjauhan jasad, lelakiiii!!, cuba elakkan daripada si dia tu terasa hati dengan kita even masing - masing tahu yang hati masing - masing tetap terikat utuh. Bila ada seorang yang terasa hati, percayalah, yang sorang lagi tak sedap duduk. Nak talk, jumpa mata ke mata.. tak dapat sebab jauh. Bila dia merajuk, mesej tak reply, call tak angkat.. nak tahu dia okay ke tak okay pun tak dapat sebab kita tak nampak bila dalam keadaan berjauhan. So, last sekali.. memang duka lara macam tu je lahh.. korang lelaki pujuk lah sampai lebam kalau still sayang dekat dia.

Lepas tu mulalah kita yang lelaki ni berjanji tak akan buat dia sakit hati lagi... tapi, lelaki kena ingat, walaupun manusia normal itu ada sifat pelupa, sila alert baik - baik. Jangan buat dia sakit hati lagi selagi mana belum lagi dekat? Ye ke selagi mana belum dekat? hehe. Cuba elakkan masing masing terasa hati, tak ada baik dan faedah nya dalam sesuatu perhubungan. Kalau boleh, jangan ada gaduh even orang kata gaduh sekali sebulan itu baik untuk sesuatu hubungan.  Tak best pun gaduh ni.. make sure relay kita selalu happy go lucky je.. biar orang lain jealous dengan kita. haha

**satu lagi, lelaki tak payah nak merajuk la,, or nak buat - buat merajuk masa tengah jauh ni. kesian dia nak melayan, betul tak FA? nanti lepas ni.. masa kita dekat je eh saya  buat-buat merajuk dengan awak ye FA. hehe


Read More

Nasib Rider

3 comments

Kalau semalam terpampang di muka akhbar Metro tajuk utamanya 'Bahana Kencing Setan'. Akhbar metro ramai yang dah sedia maklum antara akhbar yang ramai diminati oleh kaum Melayu. Mana tidaknya, tajuk yang pelik dan kontroversi sambil itu padanya ada juga yang berbaur kelucahan. Haha. Tak percaya. Tak perlu bukti. Cukup logik akal jee. Hihi.

Bukan nak cerita pasal Metro, tapi nak cerita yang mana kecuaian pemandu kereta yang mabuk dengan air kencing setan ni meragut 3 orang penunggang motosikal dengan menyeret 3 buah motorsikal. Mana tidaknya, first dia langgar satu motor, seret duluuuuu..then,.langgar satu motor lagi.. seret juga. Dah dua motor kan. Then last sekali, langgar satu lagi motor.. seret juga. Fuhh.. dasyat. Paling menyakitkan adalah yang pertama dilanggar..mesti jauh diseret.

Dalam hal ni, sah la yang pemandu kereta yang mabuk tu salah. Dah la mabuk, memandu pula dalam mabuk. Dua kesalahan kat situ. Tak perlu nak tunggu inspector polis sahkan dia salah ke tak. Haha. Kesimpulan awal yang boleh kita simpulkan, biarpun kita sudah beringat ketika di jalan raya. Selalu ingat orang yang tersayang. Berhati hati, memandu dengan cermat. Tapi, tu tak menjamin keselamatan jika bukan semua pengguna jalan raya fikir macam kita. Kita ingat orang yang tersayang, kita hati-hati la kan, orang lain tak ada yang tersayang, sebab tu dia tak berhati-hati. Agaknya la.

So, kalau sesiapa yang menunggang motosikal tu, hati-hatilah sikit. Kalau accident, bawa laju.. tak ada cedera yang biasa - biasa punya. Ingat, motor korang tu tak ada airbag yee. Haha. Jatuh tu makan jalan raya la jawabnya. Kalau accident siang hari. Jalan raya panas sikit. Tu je lahh. Nak sejuk dan selesa, pilih la waktu malam untuk accident. Haha

**lagi satu, hentikan tabiat nak main hp even hp nokia torchlight. Tak payah nak tunjuk pro macam A.Einstein yang boleh buat dua kerja dalam satu masa. Tak kena, selagi tu tak beringat kan? Hii
**FA pun baru pesan semalam.. jangan main hp masa drive. Aku okay jee. Asalkan dia pun sama. Sama sama tak main hp masa drive..haha. deal la kan FA?

Read More
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home
SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia