New Sem

4 comments
Pejam celik. Pejam celik. Berkelip - kelip kelopak mata. Tak perasan yang hampir 3 tahun aku belajar di Madinah. Hanya tinggal setahun setengah lagi berbaki untuk menghabiskan study dan seterusnya mendapat segulung ijazah dalam course Syariah Islamiah. Minta - minta dipermudahkan semuanya.


Bukan mudah untuk menghabiskan masa empat tahun biarpun ada sesetengah orang kata yang ianya hanya sekejap. Sememangnya ada pahit dan manis dalam mengharunginya. Kalau diikutkan aku tak nak pergi Madinah, hanya nak stay kat Egypt.. mungkin sekarang aku dah grad, bekerja macam orang lain. Mula menggapai impian. Mula mencipta identiti diri. Tapi, diri kita diberi pilihan dan kita ada kuasa untuk membuat pilihan. Itu hanyalah KALAU, sejenis permainan otak yang dicucuk bius oleh syaitan.

Alhamdulillah kerana semua subject sem lepas semuanya lulus. Tak ada subject sem lepas yang perlu diulang ambil semula. Perjalanan sudah berada di suku penamat. Penamat yang ditetapkan oleh peraturan universiti. Bukan penamat yang hakiki. Sememangnya belajar ini tak pernah habis. Belajar sehingga ke liang lahad. Sampai akhir. Belajar dan exam. Jadikan exam sebagai batu loncatan untuk lebih bersemangat dalam belajar, bukannya sebagai pengukur kepada pengakhiran.

Tak nak cakap banyak, merapu je lebih. Haha.. Rasa happy je bila tengok gambar kat bawah ni. Ada lebih kurang 3 sem lagi untuk habis. Belajar bila ada exam kadang kala buat kita tension kan..? Sebab apa..? Sebab ada gagal, ada lulus.. sebab soalan tu susah. Kalau exam semua confirm soalan mudah, semua dah confirm lulus.. tak ada nak tension kan..? haha

yang biru gelap tak nampak apa tu subject untuk sem ni, yang biru banyak tu, subject yang dah lepas, yang biru macam putih tu subject yang masih berbaki.

** nak kena habiskan study dulu baru boleh kawin dengan FA.. hehe


Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

4 comments:

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia