Selagi Keyboard Berfungsi, Selagi Jari Menari.

RUANG IKLAN UTK DISEWA

Oral dan Kalau

Thursday, December 27, 2012 Posted by Hafizin Jamil 12 comments
Alhamdulillah... ku panjatkan setinggi - tinggi kesyukuran terhadap Illahi. Masih diberikan segala nikmat walaupun setiap hari diri ini tidak terlepas dari melakukan dosa dan noda terhadapNya. Alhamdulillah kerana dapat melalui satu exam dengan jayanya. Exam oral Quran. Satu sudah lepas...tinggal lagi 7 paper yang bermula akan sabtu ni. Doakan aku.

Biasanya, exam lisan ataupun oral ni tak susah bila kita dah confident yang kita ingat semua yang akan disoal oleh lecturer nanti. Contoh macam aku, exam Quran, lecturer bagi 10 maqra' kepada student untuk hafal dan ingat. 10 maqra' tu dalam sejuzu' lebih. Jadi, jika aku ingat, yakin and confident dapat jawab jika lecturer soal ayat mana pun, sudah tentu tak menjadi masalah.

Yang menjadi masalahnya bila kita cuak ataupun berdebar. Tak dapat dinafikan yang sudah fitrahnya kita diciptakan ini ada bersamanya rasa cuak. Faham - fahamlah kalau cuak, sah yang kita akan tergagap - gagap nanti. Yang betul - betul ingat confirm jadi lupa.. Jantung berdebar je saat nak tunggu giliran. Kadang - kadang tu akan rasa sejuk, tapak tangan berpeluh. Mulalah syaitan menembak pelbagai andaian negatif dalam fikiran kita. Biasanya andaian ini akan disertai dengan kata 'kalau'. Kalau ini..kalau itu..

'Kalau' ni adalah satu word yang syaitan dan kuncu-kuncunya minat sangat. Hehe. Jadi, aku kalau berdebar biasanya akan cari seorang partner untuk borak dan gelak ketawa. Sah, tak sedar yang giliran kita tu dah tiba. Tapi, saat mengadap lecturer.. tahulah betapa besarnya cuak dia.. tergagap - gagap la nanti..haha. Tapi, tadi tak ada teman melayu. Yang ada muka arab and india je..

selamat menjalani peperiksaan kepada yang menduduki peperiksaan
**terima kasih kepada awak yang jauh di sana kerana sentiasa memberi moral support kepada saya..hehe

12 comments:

  1. haha biasalah tu.. kau time oral kompem kaki rasa ketaq je

    ReplyDelete
  2. adoiii..exam oral ni mmg camtu laaaa..dah sampai turn tetibe blank..mmg gelabah..

    ReplyDelete
  3. teringat mase lisan arab..mau terbelit-belit lidah cakap dgn ustaz tu..konfiden tu penting..hahaha (walaupun salah)

    ReplyDelete
  4. hahah. student majority buat macam tu kan.

    ReplyDelete
  5. Abang, all the best. I'll always pray for you

    ReplyDelete
  6. abang tumpang tanye ehh , sorry kalau salah tempat
    abang ada tips tak nak hilangka rasa cuak tu ? bile dah cuak tu nanti mulalah lupa semua nya...blurr je...tolong ehh abang

    ReplyDelete
  7. wah ada orang kasi support la :p hehe :D best of luck pd papers akn dtg~ ingt zaman sekolah dlu klu bab hafal2 ayat Quran gelabah je msti cpt lupa yg da hafal..

    ReplyDelete
  8. Haha, smart la gambar tu bro :)

    -> ❤ TechKini.com

    ReplyDelete
  9. Ganbatte utk next paper dan seterusnya >.<

    ReplyDelete
  10. ahahaha.. oral? lamo dh x oral..
    tapi kalu interview, deborr tu biaso.. tp xleh blah.. confident tu penting..
    sokmo confident tu akan memalukan diri sendiri.. hahaha...
    tapi..AAK?? hahaha

    ReplyDelete
  11. all the best bro. ko boleh buat punya.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails