Kurang Tidur Adalah Punca Kegemukan

13 comments
Kurang tidur boleh menyebabkan kegemukan..? Betul ke..?Ini adalah satu kajian terbaru daripada saintis - saintis yang bertauliah.. Bukannya aku membuat ujikaji sendiri.. Tidur seseorang yang kurang telah menunjuk tidak balas sel terhadap insulin yang boleh memberi kesan kepada berat badan seseorang. Kesan kepada kenaikan berat badan.. Bukannya kepada penurunan. Makin gemuk..bukan makin slim.

Menurut kajian diorang, tidur yang kurang ini memberi kesan yang berlainan mengikut jantina  terhadap penerimaan selera makan. Antara lelaki dan perempuan masing - masing ada tindak balas yang berbeza terhadap selera makan bila waktu tidur diorang tidak mencukupi.

Lelaki menunjukkan keberangsangan hormon selera makan yang membuak - buak apabila dibiarkan 4 hari tanpa tidur yang cukup, manakala perempuan pula menunjukkan penurunan hormon yang mencetuskan kekenyangan apabila mereka makan. Ini menyebabkan lelaki akan makan sebanyak mungkin disebabkan nafsu makan yang tinggi, dan wanita pula akan makan tanpa nafsu seperti nafsu makan lelaki tetapi akan makan lebih lama dan banyak disebabkan lambatnya rangsangan perut dan otaknya untuk mengatakan yang dia telah kenyang.

Jadi, ini adalah berita baik buat sesiapa yang menaikkan berat badan. Diorang boleh stay malam... main game, layan korea, layan running man, makan donut tengah - tengah malam manakala bagi orang yang berasa dia gemuk especially orang Dublin tu, boleh la belajar untuk tidur dengan cukup walaupun sibuk..nanti gemuk dan chubby..haha

**nanti yang mana doctor tu mesti kaji balik sama ada ye ke tak fakta kajian aku bagi kat atas tu.. aku tak bagitau pun kat mana sumber aku dapat.. entah - entah reka sendiri kan..? haha
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

13 comments:

  1. eh betul ke? bukan ke terlebih tidur tu punca gemuk? confius da

    ReplyDelete
  2. atas orang koot .. hubby akak x kuat makan dan gemuk punn walau kerja larut malam huhu

    ReplyDelete
  3. gua bole tidur puas2 lepas ni...nak naikka berat badan..hehe

    ReplyDelete
  4. maknanya , kalau nk kurus , kene tido banyak la eh..hihihihih

    ReplyDelete
  5. disebabkan ada internet la jadi tidur lewat..lepas tu kurang tidur..hi3

    ReplyDelete
  6. tp klu terlebih tido boleh menyebabkan kematian Pulak....

    ReplyDelete
  7. mksudnya orang kurus tu kuat tido lah..haha

    ReplyDelete
  8. patut pun aku makin gemok weh
    T____T

    ReplyDelete
  9. kurang tido,lebih tido pon sama je...gemuk jgk..hmphhhh~

    ReplyDelete
  10. patutla sy gemuk je. hahaha.

    ReplyDelete
  11. Padan lah badan demo xnaik2 wlpn makan mcm dinosour.. Terlebih tido ghupanya..kih3

    ReplyDelete
  12. kuat tdo.. kuat mkn.. kuat bjalan.. sihat jugak la tu

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia