Semuanya nak Perfect

25 comments
Lelaki biasanya ada aim dia tersendiri dalam mencari calon isterinya. Ada piawaian yang perlu dipatuhi dan kriteria yang perlu diambil kira. Biasanya lelaki - lelaki awam ni akan memandang rupa sebagai piawaian yang terpenting sekali. Lelaki - lelaki kat luar sana sudah sedia maklum tentang tuntutan Islam dalam mencari teman hidup iaitu agama, keturunan, harta dan paras rupa.

Cuba tanya mat rempit  kalau tak percaya. Cuba tanya nak wanita jenis macam mana untuk dibuat isteri. Paling cincau pun diorang mesti nak yang pakai tudung. Tudung separuh macam artis pun jadi la kalau tak dapat yang berlitup sepenuhnya. Ini sudah fitrah manusia. Inginkan kepada kebaikan. Sudah lazimnya wanita yang bertudung dan penuh dengan ilmu agama itu adalah wanita yang baik.

Itulah lelaki. Demand sangat. Nak yang perfect. Kalau nak yang perfect tu boleh, tapi kena pastikan yang kita itu adalah betul - betul perfect. Perfect zahir dan batin. Itu semestinya mustahil kerana manusia sendiri bersifat dengan lemah. Mana mungkin dan mana padan sekiranya pasangan kita adalah perfect dan kita pula adalah serba kekurangan. Formulanya mudah sangat. Kita mensyukuri apa kelebihan dan perfectnya pasangan kita itu dan kita redha dengan apa yang kurang dan cacatnya teman kita.

Bak kata Ustaz Hasrizal, erti hidup adalah memberi. Satunya kita cuba untuk memberi yang terbaik kepada teman kita. Bila kita dapat memberi sesuatu yang terbaik atau dalam kata lainnya adalah dapat berjasa dan berusaha dalam mengelokkan hubungan kita, secara sendirinya kita akan merasa bahagia dan puas dalam hidup. Akan sampai suatu tahap yang kita sendiri akan merasakan puas hati dengan diri sendiri.

**harap - harap si dia selamat sampai ke Ireland.. haha
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

25 comments:

  1. setuju ngattt...semua bnda kita nak perfect,susah nk cari yang bersyukur dgn apa yg ada...

    ReplyDelete
  2. tu ler org kate..kalau nak y perfect boleh..tp make sure kite pun perfect ler..kan..kan..xD

    ReplyDelete
  3. rupa tu memang dicari

    1st impression katanya

    tp kalau lama2, perangai juga yg dijadikan pengukur, sbb lama2 tgk rupa yg sama tu,busan gak

    ReplyDelete
  4. da ade aim ke weh


    dia? geliii haha

    ReplyDelete
  5. x de yg perfect. ikut tuntutan agama itu penting :)

    ReplyDelete
  6. hommm.. sumo nk hok molep. xdop ore nk wat jahat... tu ore laki.. ore puan pun supo jah kot.. hahaha..

    perhhh.. dia tuuu... lalala~

    ReplyDelete
  7. semua nak perfect kena perfect kan diri masing2 kan ..
    sama je ngan wanita .. nak lelaki baik , diri sendiri kena baik dulu ..

    sbb dah tertulis , lelaki baikk tuk wanita baik dan sebaliknya ;)

    ReplyDelete
  8. Cewah..bg hint sudah!

    *dlm mencari psgn sempurna, kita sering lupa menjadikan diri sndiri smpurna utk psgn kita.

    ReplyDelete
  9. jolo la tu mu mil..mu kemba supo jah..ahaha

    ReplyDelete
  10. lelaki....pmpn je terima seadanye lelaki mcm mana buruk pon

    ReplyDelete
  11. ecehh.. makesure diri sendiri perfect :) haha

    ReplyDelete
  12. akak penah baca nie dlm buku ustaz tue padan macam besa nmpk ayat tue hihihi.. betol kata ko tue dik mensyukuri setiap kelebihan, meredhai tiap kekurangan...

    ReplyDelete
  13. dah jumpe ke? hehe.. nobody perfect

    ReplyDelete
  14. belog b mybloggersociety.blogspot.com

    selamat kenal-kenal

    ngatmisanji.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. semua org nak yg sempurna...tp kita lupa diri kita x la sesempurna mana. apa yg penting ada ilmu dan mengamalkannya dan lg dpt insan yg blh membimbing

    ReplyDelete
  16. Hello! Educate your kids with our islamic learning tools... it's fun!

    Http://muslimkidsshop.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. betul tu..na kcari yg perfect cermin diri sendiri dulu..then baru buat keputusan...


    Ain Dzaya:Saya Nak Ramai Kawans Blog ♥

    ReplyDelete
  18. nice words from ustaz Hasrizal..

    betol2.klu nk yg solehah kena la jd soleh.mcm tu jgk klu nk yg soleh kena jd solehah dulu..=)

    ReplyDelete
  19. klu xdpt isteri yg bertudung, suami boleh bimbing dia pastu suami dpt pahala lg berganda :) hehe

    ReplyDelete
  20. kita dapat apa yang kita perlu . kihkih :D

    ReplyDelete
  21. Bukan senang nak jadi perfect tau.

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia