Negara Islam

22 comments
kejap je hari selasa. tapi, bagi aku.. hari selasa ni lambat sangat. aku tunggu hari selasa ni sejak hari sabtu lagi.. last last hari ni baru hari selasa. selasa datang bukan ada apa.. sebab bila dah hari selasa.. esok tu dah rabu.. bila rabu..esok satu lagi cuti la..hari khamis..haha, pening punya ayat.

tadi aku belajar subjek baru. "Hadir Alam Islami". Kehadiran Islam ke Dunia. Lebih kurang macam tu la. hanya sejam seminggu. td kelas awal. syeikh hanya terangkan apa itu maksud negara Islam. Katanya ada perselisihan dengan 3 maksud untuk negara Islam.

Pertama negara yang mana 50 peratus daripada rakyatnya adalah beragama Islam. Tu confirm-confirm negara Islam dan pendapat ni la yang paling betul. Contoh, penduduk sesebuah negara ada 20juta orang. 10juta daripadanya adalah Muslim yang mana nisbahnya adalah 50 peratus.

Kedua, penduduknya tidak mencapai 50 peratus. Tetapi peratus penduduknya Muslim adalah yang tertinggi. Contoh, 10juta penduduk. 4juta Muslim, 3juta kristian dan 3juta lagi adalah lain - lain. tak sampai 50peratus, tetapi paling ramai.

Yang terakhir... tak kira berapa ramai yang muslim.. tetapi sedikit bilangan daripada maksud no satu dan dua, negara itu tetap dikira negara Muslim. Even kat negara tu ada sorang yang Muslim pom tetap dikira negara itu negara Muslim. tetapi, pendapat ni macam tak kuat sangat kan..? so.. tu la.. dah habis entry boring aku..haha

Islam tak kira bangsa
**tengok bola ke tengok vanilla coklat..?haha
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

22 comments:

  1. yg pasti msia ngara Islam..erkk..

    konpius2..bola@vanilla coklat..haha
    dahtu kelantan lwn slgor pulak tu..grrrr~

    ReplyDelete
  2. yer..islam tak kire bangsa :)

    dua dua tak tengok :p

    ReplyDelete
  3. tertanya2 juga. masih ada ke negara2 di dunia ini yang penduduknya masih ada yang tidak beragam Islam spt d negara2 kutub tu..

    rasanya setiap negara pasti ada pendudk yang beragama Islam walapun bilangannya minoriti kan..

    ReplyDelete
  4. so, Malaysia kategori yg mne 1?

    ReplyDelete
  5. eh mcm tergantung entry ni
    semangat je baca..rupanya pendek je
    hehe..thanx ustaz
    baru tau pasal maksud negara islam
    nampak sangat kurang membaca T_T

    ReplyDelete
  6. Pendapat yg ketiga tu cam kurang sesuai...

    Mr bf takde kt umah, so vanila coklat.... Yummy...

    ReplyDelete
  7. aikkk. tetiap arii wa tunggu ari ahad. tapi macam lambat jugak pelik kan kite mengalami masalah yg sama?
    aaagaggaaa :P

    ReplyDelete
  8. malaysia negara islam ke?
    macam tak jeee.
    allalala~

    ReplyDelete
  9. ehh mana ada gatai.
    mengada je sampai tanya 2 3 kali.
    haha.

    ReplyDelete
  10. kalo setakat nama je negara islam tp undang2 ikut barat watpe...kn kn kn?
    eh,akak teremo plak dik...haha

    ReplyDelete
  11. wahhh misi mencari bakal isteri ke ni hj?
    *angkat2 kening

    ReplyDelete
  12. ooo.. kl mesia pakai yg mna satu ekk ? no 1 ke 2 ??

    kat sini dh kul 1.28 am la.. entry td dipblish dh kul 12 lebih.. so dh rabu la kt sini.. haha =p

    ReplyDelete
  13. skrg ni exam dh settle.. kelas pun dh xde dh.. result pn dh dpt sume.. tggal nk tulis thesis and present hjung bulan ni ja.. tu yg lewat tdo tu..

    ReplyDelete
  14. malaysia masuk kategori kedua eh? ke sampai 50%.

    hari tu ada mat saleh kat fb saya cakap tak berani nak datang malaysia sebab islamic country. pemikiran diorang orang Islam ni terrorist. dia cakap terpengaruh dengan tv.

    ReplyDelete
  15. malaysia kategori mane?

    bola abehh dah, dok gaduh jea.. haishhh..

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia