entry tanpa tajuk #3

37 comments
entry ini adalah entry merapu yang mana tidak ada kaitan antara yang hidup dan yang mati..entry yang kosong dan mungkin juga entry tanpa tajuk sebab aku belom letak title time taip entry ni..

makin hari makin malas kan..?kalo dok depan lappy plak..memang makin malas la..nak gerak punggung dari kerusi pom susah..macam melekat da..tu pom kalo internet ok..kalo internet tak k.o, confirm aku blah p cari member main game Dota..haha

tambah tambah bila aku beli keyboard wayarless..lagi la senang..boleh bawak naik atas tilam lagi..sambil baring - baring pom boleh lagi kan reply komen awek kat fb..haha..maklum la..keyboard jenama logitech, siap free dgn mouse wireless.makin cepat and smooth je taip..tu pom kalo awek reply komen la..kalo tak...hurm..sampai hati dia tak reply

tengok..entry merapu je kan...ni kira ayat last dah ni..tak tahu nak taip apa da..kat bawah ni aku tunjuk meja dalam bilik aku..haha

bersepah ke meja aku..?
haruslah highlightkan logitech tu kan..nama cikai kita kasi eksyen lebih lebih..
ps : sori yang menyampah dengan entry ni...
Read More

entry tanpa tajuk #2

28 comments
mesti ada antara korang yang tengah menghitung hari...sedar tak sedar hari ni dah hari jumaat kan..?esok sabtu..orang yang berpacaran mesti ada date esok..?betul ke..?

rilek la dulu sabtu tu..kita habiskan dulu dengan hari jumaat ni..jangan sia-siakan waktu yang berkat dalam hari jumaat..kalo korang ada adik sekolah asrama kat kelantan..mesti mak bapak datang melawat anaknya pada hari ni..ini adalah mengikut pengalama..bukan main reka mereka..

hari jumaat atau hari minggu memang ada je parents yang datang melawat anaknya.confirm..mesti ada sorang dua.aku plak...confirm..mak bapak tak datang..hoho.family aku orang susah je..nak datang minggu2 melawat anak dia tu..memang tak dapat la..last-last anak dia yang balik jumpa diorang bila cuti bulanan..anak mithali kena paham masalah mak bapak kan..?ehe

tapi...tu la..dah biasa..parents tak datang cool sikit..tak perlu nak rindu rindu..tak perlu nak tunggu diorang datang..nak kuar secara haram pom tak perlu bimbang takut kantoi kan...?nak tido lepas jumaat pom tenang je..hoho..

# ps : (ayat bajet cool sebab mak tak datang melawat kat sekolah...).
Read More

entry tanpa tajuk

22 comments
ramai yang setuju dan ramai je yang tak setuju bila aku buat spontan khamis pasal penampilan tu..penampilan tak penting..tapi yang penting otak genius dan poket penuh duit..?

haha..aku tabik la sape yang setuju tu...dah tahu da.yang setuju tu confirm2 lelaki..lelaki ni memang memahami sikit.ada gak blogger pompuan yg memahami..sweetnye...haha..kalo perempuan..macam biasala kan..pemikiran yang complicated..di luar kawalan dan di luar jangkauan...haha..

maksud aku di situ adalah apabila lelaki macam aku ni keluar outing la..penampilan tu tak penting sangat..setakat selipar jepun kawin dengan rambut macam bangun tido..tapi pakai perfume playboy..tak pe la kan kalo macam tu..?tapi sebenarnya ada duit sampai tak leh nak tutup dompet..selalu dapat anugerah dekan kat universiti..?ape macam..?haha

respon wanita plak..tak leh macam tu..macam mana nak jumpa bakal mertua nanti..macam mana nak interview kerja nanti..macam mana nak kawin nanti..tengok complicated sangat..haha..baik lelaki macam pilow syazwan tu..simpe je..blh mandi kolam lagi..haha..

ps : aku nak  g mandi kolam jugak la...
Read More

khamis spontan

31 comments
penampilan tak penting..yang penting otak genius, dalam poket ada duit..


ps : member aku bagitau #
Read More

Spontan Khamis

27 comments
sape masih single??
Read More

tak tahu nak letak tajuk

24 comments
ini entry wordless..aku tak nak cakap banyak..memandangkan malam ni team feveret aku nak beraksi..aku saja nak wish kat player - player supaya diorang bermain dengan bersungguh - sungguh..

kalo tak nak bermain bersungguh - sungguh..buat apa orang bayar gaji ko kan..?lebih baik suh pemilik kelab tu bayar gaji kat aku je..aku teringin je nak bermain bola secara profesional..tapi..tak pe la..tak pandai main..sape nak amek main kan..?

tapi serius..memang cite2 aku dulu nak bermain dekat emirates..tapi..masalahnya,,time tu hidup aku dikontrol oleh ayah dan ibu aku..diorang yang menentukan hala tuju aku..time tu baru masuk alam sekolah menengahkan..?tak leh nak memberontak sangat..tengok2 diorang hantar aku kat sekolah agama..

hancur luluh hatiku..tak tercapai cita cita aku nak jadi pemain bola sepak yang profesional..haha..tapi..terima kasih mak dan ayah sebab hantar kat sekolah agama dulu..tahfiz plak tu...nampak alim sikit..kalo tak memang susah nak jadi orang sekarang ni...mungkin jadi gangster kot..

ps : ayah dan ibu aku tahu yang aku bakal menjadi gangster kalo tak dididik dengan baik..haha
Read More

wordless wednesday

31 comments

ps : wordless la sangat!!
Read More

doktor cinta

36 comments
ada sorang member aku..luah pada aku masalah cintanya..dia betul2 ingat aku ni adalah DR.CINTA setelah terbaca satu post dari kawan aku kat wall FB."hai DR.CINTA.."

haha..tergelak pom ada jugak bila aku tahu macam tu..tapi, aku still buat cool...ok..citalah apa dia masalah cinta yang dia alami tu...lebih kurang macam ni la masalah dia..dia ni adalah pompuan..ada sorang lelaki yang pada pandangan dia adalah seorang yang mmg sesuai sangat dijadikan suami..market pom tinggi..dan, lelaki ini sudah terpikat terhadapnya...

ala..terpikat tu..apa lagi..?grab je la..? ye..memang dia udah grab..tapi..dia baru sedar yang dia tak setanding dengan lelaki itu..lelaki yang mana dambaan ramai perempuan di luar sana..perempuan yang mungkin lebih elok darinya..perempuan yang mengenakan hijab bersama purdah..perempuan yang ada kemahiran memasak yang tinggi..perempuan itu perempuan ini..

sedangkan dia hanya berbaju kurung bersama tudung bawal yang besar sedikit..cukup - cukup untuk menutupi bahagian dada dan bahunya sahaja...hanya pandai masak nasi dan goreng telor sahaja..yang spesel skit buat meggi tomyam udang...tu je..dan tercalit sedikit keimanan sebagai wanita muslim..hoho..

ps : aku nak tido..kelas petang menantiku..hoho
Read More

kisah aku

31 comments
hari ini aku hanya mampu tersenyum.melihat gelagat anak-anak muda saudi memasuki kelas. lebih dikenali dengan nama 'syabab' di saudi..mana tidaknya...diorang selalu je datang lewat..

kelas bermula pukul 7.30 pagi..syeikh awal - awal lagi sudah masuk...membuka lembaran kertas dari beg bimbitnya...satu persatu nama pelajar yang tercatat di laungnya..bukan laung..cakap biasa pom suara dia dah kuat da..nampak je berumur..tetapi suara still lagi orang muda..

nama yang bermula dengan huruf alif ataupun A dalam bahasa rumi disebutnya.. tiada bunyi yang menyahut ..syeikh menukar rentak...bermula dari huruf last sekali dia panggil.lembaran kertas yang paling last..ada la 2 3 orang yang menyahut dengan kata "hadir"..manakan tidak, nama arab ramai je bermula dengan huruf A..

jam pukul 8 pagi.syeikh memulakan pengajian..masih ada lagi syabab yang terkedek2 masuk..ada yang melalui pintu depan..ada juga yang melalui pintu belakang..sungguh..tiada adab penuntut ilmu di situ..terus je syeikh menyoal..apa pasal diorang ni lewat.?selamba badak je diorang jawab.."jalan jammed syeikh..." tidak kurang juga yang menjawab.."kelas pertama saya syeikh.."..aku hanya mampu tersenyum..

bukan sekali..bukan juga dua kali aku mendengar alasan sebegini...dah berkali-kali da..syeikh aku pom lebih lg la kan.?diorang tak tahu kah yang seorang guru sudah arif benar dengan alasan sebegini..?aku terus fokus dalam kelas sambil tersenyum...
Read More

Sahih Muslim

20 comments
jadual kelas hari ni sangat padat...hoho..dalam 5 hari kelas..aku rasa yang ni paling fit sekali...sampai nak update belog pom susah...haha..ni pom masih mencuri ruang masa yang sedikit..kalo tak singgah blog korang tu jangan kecik hati plak..

masa kelas hadis tadi..aku tertarik dengan biodata imam Muslim r.a yang mengarang kita hadis Sahih Muslim. tak terlintas di fikiran kita pasai apa imam Muslim rahimahullah mengarang kitab tu kan..? guru aku bagitahu ada 2 sebab..pertama, ianya adalah permintaan anak muridnya yang bernama Ahmad Bin Salamah An Naisaburi merangkap sahabat imam Muslim juga..

sebab kedua adalah imam Muslim r,a itu sendiri yang mahu mengarang sebuah kitab yang mana dapat menjadi panduan umat manusia..yang mana imam Muslim r.a tidak mahu manusia terkapai kapai dalam menentukan hadis..ingin memudahkan umat Islam khasnya dalam mencari hadis yang sahih..sekaligus mengelakkan manusia daripada mengambil hadis hadis yang bertaraf maudu' dan mungkar..

tempoh imam Muslim r.a ingin menyiapkan kitabnya itu adalah 15 tahun..pergh..betapa cekalnya seorang yang bergelar ulama'. hidupnya dihabiskan dengan menyiapkan buku sehingga sekarang masih lagi menjadi panduan umat Islam..sori kalo entry ni panjang..

ps : jangan pula ada yang tak kenal siapa itu imam Muslim dan apa itu kitab sahih imam Muslim..ehe
Read More

kek lapis sampai di Saudi

42 comments
salam sabtu..harap kekorang semua sihat je di hari minggu ni..hari minggu korang kena sentiasa hayati..baru tak cepat rasanya bila hari senin nanti..dlm kepala tu set.."hari ni adalah hari sabtu.."

hehe..merapu je tu..mintak maaf semua sebab bilik aku tak habis kemas lagi..nak jejalan pom tak sempat..maklumla..orang laki + bujang kemas bilik macam mana..?nasib baik hari ni saudi cuti..hari negara katanya..

entry ni aku nak ucap terima kasih kat senior aku sebab bawa kek lapis dan perkenalkan kek lapis kat aku yang jakun ni..serius, sebelom ni aku main makan je kek tu..tak tahu pom apa jenis kek yang kaler2 gitu..rasa pom sama je kan..?

then, bila aku jejalan blog blog di alam maya..baru aku tahu apa itu kek lapis sarawak..bila try, terus rasa lain.rasa sedap je...padehal sebelom ni tak de plak rasa macam tu..hoho..terima kasih yer senior.terima kasih abang Yazid..

kek lapis sarawak yang berjaya sampai saudi

abang yazid..terima kasih yer..ehe

ps : kek atau biskut raya baru bermakna apabila makan di perantauan..haha
Read More

erti penyesalan

31 comments
salam jumaat..minta maaf bebanyak ada blog yang tak sempat aku kunjung walaupun nak kunjungi..blogger wanita cun datang singgah pom aku buat derk je..liyana zahim datang komen blog aku la..aku pom tak caya..haha

minggu ni aku buat urusan pindah asrama..dari blok ke  blok yang lain..tak tahan der dengan blok sebelom ni..tandas sering aja problem..kalo tandas sering problem..aku mmg down la nak mengaji..haha

blok yang lama aku dok tingkat 2 je..tapi,bila pindah ke blok baru ni..tingkat 4 wei..tinggi..kalo dok kat beranda tu..boleh nampak menara masjid nabawi..fuhh..sangat indah bila dihadiri dengan malam..

tapi, hari ni member aku gembira sangat..dia dapat jumpa dengan ajib wei..dia pom tak caya..terpegun seketika..korang yang tengok KL Gangster tau la ajib tu rupa dia macam mana..nampak otai wei..sebagai bukti..member aku kasi aku tengok gambar ajib yang dia snap...terus je aku upload.

ajib versi red sea ke ni..?
ps : banyak lagi barang tak kemas ni..fuh...letih
Read More

tabiat saudi

34 comments
hoho..korang tahu tak..warga arab saudi ni ramai je yang suka membazir..maklum la..negara yang kaya raya..duit tak tahu nak letak kat mana da..bank pom sampai surrender bila tak de tempat nak simpan duit.

tapi, yang jahil je yang suka membazir tu..para alim tak de la macam tu..nama lagi orang alim..tapi, jahil sejahil diorang pom..takkan tak tahu membazir tu amalan yang buruk..

diorang tahu je walaupun negara diorang kaya raya, masih ada lagi yang hidup susah kan..masih ada lagi yang memerlukan wang..mungkin jumlahnya adalah minoriti..tapi, yang minoriti la patut diberi perhatian kan..?

gambar kat bawah ni adalah gambar kat kedai makan.aku nak masuk makan, and tengok makanan yang warga arab tinggal..pergh..order ikut main sedap je.tapi..makan..?mengalahkan budak kecik..


ps : stail makan tak habis ni dah jadi amalan da..bukan kat Saudi je..!!
Read More

Spontan Khamis

29 comments
cinta dua benua

ps : ........
Read More

bawa Hammer ke sekolah

43 comments
salam rabu. entry ni ditaip sementara menunggu kelas dalam sejam lebih lagi. eleh..kelas pom nak kecoh kecoh..confirm..mesti ada yang bisik bisik dalam hati macam tu..betul tak DKNA..?

tapi tak pe..tak yah baca la perenggan pertama tu..baca perenggan kedua terus..tapi.entry ni ditulis kerana aku terkejut dan terpegun..terpana pom ada seketika..lama dah aku dok terpana..sejak datang sini tahun lepas lagi..

tahu tak yang student kat sini kaya raya..??semuanya datang dengan kereta..(sebab moto tak dibenarkan kat sini )..tak de la naik moto ego, moto nouvo tu..wave 100 apa lah lagi..moto modenas JIJIYUE sah-sah tak de..diorang datang bawak kereta besar - besar woo...yang bawak keta besar tu, umo tak sampai 20 tahun lagi..maklum la..budak sekolah menengah..

korang pikirla..macam mana budak sekolah menengah bawak keta besar..confirm dan sah yang diorang akan besar kepala..tadi..baru je aku snap gambar keta hammer..tak tahu student mana yang bawak..hoho..

hammer kuning ni..korang ada ke.?

ps : nanti aku bawak balik satu guna AP..haha
Read More

wordless wednesday

42 comments

ps : tengok yang tersirat jer
Read More

harta ?

52 comments
hari isnin..selamat bekerja dan selamat belajar kepada warga malaysia..ehehe..dan kepada sesiapa yang belom lagi menghabiskan puasa 6 di bulan syawal tu..cepat cepat la..hari ni dah 21 syawal da..ehe

kepada siapa yang nak kawin tu..cepat la segerakan..benda yang baik tak elok tangguh tangguhkan ni..korang juga yang gersang nanti..ye tak..?berbalik kepada cite pasal menantu tu..aku rasa korang ada jawapan memasing..memasing punya pendapat..

ada yang kata si mak tu akan pilih yang pakai kopiah naik kapcai tu sebab seorang yang beriman dan mampu mendidik anaknya..ada plak kata si mak akan pilih yang kaya naik merc..macam macam pilihan..yer..manusia berhak membuat pilihan..apa orang lain nak susah kan..?

sekarang ni..ramai je mak bapak pilih menantu yang kaya raya dan berduit..bukan semua..tapi ramai..semuanya mementingkan materialistik..fikir logik, betul la kan..nak hidup zaman sekarang tanpa harta adalah susah.merana anak diorang nanti..tapi..sanggupkah kita memilih harta semata2..?

ps : susah la aku nak kawin macam ni..duit tak berapa nak ada ni utk pakai merc..
Read More

kelas pertama

50 comments
hari ni hari ahad wei...hari pertama aku masuk kelas a.k.a kuliah sejak aku sampai sini..kena plak hari ni semua member malaysia yang sekelas dengan aku tak nak p..dia suh aku yang sevey kelas hari ni pasal semalam aku menghaibkan diri..

kelas aku bernombor 313..maknanya tingkat 3 la..kalo start dengan no.1 tu..tandanya kelas tu tingkat 1. sementara aku tulis entry ni..kelas aku kosong..tak de kelas..rehat sejam..so, baik aku blah balik asrama kan..boleh gak komen2 fb..

kelas pertama tadi ada 2 subjek..semua syeikh masuk..subjek usul feqh dan hadis..pkol 10.30 pasni ada 2 lagi..subjek feqh dan tauhid..pukul 3.00 ptg nanti ada lagi, mustolah hadis..hoooo..tak sempat aku nak tido ni..dah la kelas last tu 2 jam..maknanya habis dalam pkol 5.00 ptg.

syeikh hadis aku ada sebut tadi..perbaharui balik niat sebenar kita untuk menuntut ilmu..bukan kerana dunia yakni bukan kerana harta, pangkat ataupun kerana nama..niat sebenar menuntut ilmu adalah kerana Allah agar dengan ilmu itu dapat kita mendekatkan diri lagi kepada Allah..

ps : entry ni panjang dan boring eh??
Read More

akhirnya

35 comments
selamat petang sabtu..macam mana sabtu..?isi bebaik yer..nanti ada yang bocor..rugi hari minggu tu..kalo aku jadi ezad skytech tu..sah2 aku tido sampai malam..hobi tu..kena manfaat di hari minggu ni..ahaha

haha..entry sebelom ni adalah pasal citer menantu tu kan..?ramai yang meminta sambungannya.. tapi, maafla.. memang tak de sambungan..memang macam tu je citer aku dapat..haha..nampak benor aku menipu...

tapi..seriyes..hujung entry aku tu la penamat ceritanya..itu pasal sumber cerita aku habis sampai situ je..takkan aku nak pandai2 tambah..ehe..time tu aku dapat sms, aku tak dapat fokus apa yang penyumber cerita itu sampaikan..last2..tak tahu jugak macam mana pengakhirannya..

kalo sape2 rasa dia tu ada bakat dalam penceritaan ataupun ada pengalaman seperti di atas..korang tulis la..buat kat entry korang..nanti aku p baca macam mana penyudahan kisah ini..haha

ps : esok kena pergi kelas da..seminggu dok bersantai
Read More

menantu

62 comments
salam pagi sabtu wei..aku dengar kuliah aku dah start dah hari ni..eehe...tapi rasa malas nak pergi lagi ..seminggu dok bersahaja dan bersahaja..hantar member je kan suh p risik..??ada satu kisah la..

ada 2 orang lelaki yang nak pergi merisik seorang perempuan dara. yang sorang ni adalah kaki masjid, penggemar menuntut ilmu..tapi, time dia datang merisik tu..dia datang naik moto honda cup je..tu pom dah jauh dah laki tu parkir moto..dekat dengan pagar rumah..

yang sorang lagi ni datang merisik jugak...tapi naik merc beb..dikisahkan yang merc dia ni siap ada bumbung blh buka tutup lg kat atas tu.nak start pom dia kena detect suara baru hidup..tuannya pakai siap-siap dengan kot dan kasut hitam..tambah plak dengan spek rayban..pergh tergugat spek jijiyue..haha

mak dia tanya.."anak o anak...kamu yang berkenan yang mana ni..?yang datang naik merc tu ke..? atau yang datang dengan honda cup diparkir kat pagar tu...?" si anak menjawab, "ikut mak la..mak pilih la yang mana sesuai untuk anak ni.."hehe..tersengih mak dengar jawapan tu.."

ps : rerasa korang ada sambungan ke tak ni..?
Read More

Mesir dan Israel

35 comments
ustaz aku ada cakap, perang yang paling susah untuk menang adalah perang dengan askar yang tak takut mati. askar yang mana pergi keluar berperang adalah untuk mencari syahid..betul tak..?

betul la..memang susah. diorang berani buat apa saja untuk mencari kemenangan..biasanya tentera macam ni adalah tentera Islam. sebab diorang memperjuangkan islam untuk mendapatkan syahid..tentera kafir..?diorang dapat apa kalo mati..?

satu kisah yang mana ikhwan muslimin berada di saf pertama dalam angkatan tentera mesir untuk melawan Israel pada tahun 1973. pada masa itu, israel terpaksa mengaku kekuatan tentera mesir dan berundur dari bumi mesir. perang yang mana pada masa itu terjadi pergolakan di timur tengah antara negara Arab dengan Israel.

tapi..malangnya..sebahagian tentera ikhwan ini dibunuh oleh pemimpin Mesir pada masa itu, Anwar Sadat. diorang dihukum setelah pulang dari medan perang "Kalaulah ikhwan muslimin dapat mengalahkan Israel, nescaya aku begitu senang dijatuhkan oleh mereka.." - Anwar Sadat

ps : ringkas sangat ke cerita ni..?
Read More

spontan khamis

30 comments
ooo..selamat pagi dunia..

ps : letih amat
Read More

Spontan Khamis

43 comments
Saudi cuti khamis & jumaat


ps : baru nak tido..haddoi..
Read More

wordless gedabak

42 comments

ps : credit to tukang gambar
Read More

syukur

50 comments
embun pagi hilang bersama cahaya mentari. peraturan alam..semua akan hilang, akan hancur. hanya Allah yang Maha Esa akan kekal. namun..masih ramai manusia yang hidup ibarat raja yang tidak akan mati-mati di dunia fana ini..Manusia...sebaik-baik makhluk ciptaanNya.

ceewah..awak yang berbaju kurung satin hari ni..intro ini untuk awak..report kat ayah awak a.k.a tauke alaf 21 yer..haha..kat sini dah pukol 8 pagi lebih sikit..tak kuar bilik lagi..tengok dari luar nampak macam panas je..dah dekat seminggu dah dok lepak dalam bilik senior..

bilik senior ni best woo..econ ada 2 bijik..kipas ada 2 juga..bilik aku, kipas satu..econ satu..tapi..bila aku sampai hari tu.kipas je yang jadi..econ rosak.syukurla dari dua dua tak jadi..panas..tido malam2 pom peluh berjujuran macam main bola..so, alternatif lain aku blah pegi menetap sementara dalam bilik senior..

manusia...semuanya nak senang..nak sedap je..econ rosak dah jadi masalah besar..aku la tu..tapi aku bukan macam tu..tujuan lain nak erat erat kan hubungan dengan senior je..ada je member aku kat bangunan yang sama sanggup tahan dengan panas..

dari jendela bilik aku
 ps : jangan kufur nikmat tau..kalo nikmat tu ada tempat lain..try la usaha untuk mendapatnya..
Read More

wordless wednesday

47 comments
Read More

upgrade android gingerbread

24 comments
hari selasa dah nak habis wei..esok hari rabu plak..panjang umor dapat la jumpa hari rabu esok..sesape yang ada date dgn kekasih hati tu.jangan konfirm sangat korang confirm akan jumpa esok..dalam sms last tu taip la.."insya Allah yang, esok kita jumpa yer..."

cakap macam orang ada pengalaman jek..anak tokey alaf 21 tak guna sms la..dia guna aplikasi whatsapp yang heboh dalam kalangan pengguna smartfon. aku..?bulan Mac lepas angkat smartfon yang paling low dalam kelasnya..samsung galaxy ace..tak leh lawan samsung galaxy tab iffah tu..haha

kekorang yang ada smartfon menggunakan aplikasi android tu..aku cadangkan supaya korang upgrade je bila ada updatenya..time beli bulan tiga hari tu..nset aku pakai android versi 2.2 Froyo..bila dapat tahu android ada kuar update versi official..terus je update ke versi 2.3.4 Gingerbread.

update tu pandai2 korang la search gugel macam mana nak buat..bila update tu..korang akan rasa nset korang akan rasa smooth sikit..lag pom korang..bateri pom tahan lama..

ps : best woo guna whatsapp..ada smiley yang unik.ehe
Read More

beza waktu Saudi dan Malaysia

32 comments
hari ni dah hari selasa wei..maksudnya pagi nanti di waktu malaysia mesti ada kipas susah mati bola sepak berjaga malam..ada match Champion League malam ni..arsenal pom malam ni..blh la try streaming test power internet aku ni..

tapi tak pe..kat sini tak perlu berjaga macam tu sekali nak tengok match bola.. kat sini malam masih muda lagi..kira sendiri la..Saudi lewat 5 jam dengan Malaysia..kalo korang kat sana kol 12 pagi..kat sini baru je pkol 7 malam..

itu pasal la aku susah nak hapdate belog..nak publish tu kena selaras dengan waktu malaysia..kena pilih time yang spesifik..kot2 aku publish entry...time tu korang tengah syok tido lagi..rugi wei..mungkin terlepas peluang anak tokey alaf 21 nak nilai ayat sastera aku..

itu pasal la kes sebelom ni bangun kol 4 pagi terus je update belog..time tu anak tauke alaf 21 yang dok mesia baru je nak kuar pegi kelas.siap pakai baju kurung hijau muda lg.so, sempatla dia tengok belog cikai ni...hoho

ps : anak tokey alaf 21, jangan sengih yer baca entry ni..haha
Read More

resipi nasi air

44 comments
entry ini ditaip dengan mata baru je bangun tido..pukol 4 a.m. bukak mata tengok ada orang tak tido lagi..dia cakap nak tunggu waktu sahur..? haha..terbaik la.

sebab apa terbaik..?aku tahu plan dia...ni mesti time siang ni dia nak tido habisan..baru terasa hari hari yang berlalu macam tu je..bangun bangun rasa macam dah separuh hari da untuk solat zohor..pusing pusing bilik lepas solat, pastu nampak tilam..mesti tido lagi..terasa dunia aman je..

tapi..yang terbaiknya ada makanan sahur wei..diorang siap tolong masakkan lagi..tapi sebelom nak tido diorang dah backup da.kol 12 a.m.kot2 tak terbangun..makan nasik air wei..patut la body2 diorang ni kembong semacam je..jadual makan main bedal je..

nasi air yg dimasak akibat lebihan masak berbukak..ehe

haha..yang pentingnya ..itu pasal aku lepak bilik senior...senior aku best woo..caring secaringnya...ni best lepak kat bilik diorang ni..teriima kasih yer senior..selamat berpuasa mana yang berpuasa hari ni..

ps : entry dengan tahi mata..jangan nak marah sangat..
Read More

live dari madinah

42 comments
bumi madinah masih lagi dalam musim panas..agaknya di pengakhiran..tiupan angin menyapa muka...masih terasa bahang bahang yang tinggi suhunya..apakan daya..seorang yang berdarah Asia dari bumi Malaysia hanya mampu untuk menyesuaikan diri..

haha..ayat bajet cerpen tu..ape macam..?boleh jadi penulis alaf 21 tak kalo ayat macam tu..? kalo ada yang baca ni anak tokey alaf 21..tolong rekemenkan saya kat ayah awak yer..hehe..kalo anak tokey tu pompuan..lagi masyuk..haha

kat sini masih lagi musim panas..pengakhiran dah kot..tapi still dalam 40 darjah celcius suhunya..waktu subuh awal..dalam pukul 4.50 dah subuh..maghrib plak dalam pukul 6.30 gitu..tapi, kalo pose tu mmg terasa lamanya..dahaga beb..siang awal je..pukol 6pg dah macam pkol 9 pg da..mencanak matahari atas kepala

korang yang dok mesia dan yang tak pernah datang ke timur tengah ni mesti tak dapat nak bayangkan macam mana rasa musim panas ni..musim panas kat sini tak sama dengan panas teriknya kat mesia tu..hehe..

ps : anak tokey alaf 21 tu..jangan buat2 tak tahu dah la yer..hehe
Read More

ganti dahulu ke baru boleh puasa enam?

33 comments
macam mana syawal.?tak habis lagi ke raya..? dah2 la raya..pose enam la plak..hehe..memana pompuan yang nak pose enam mesti nak tahu sama ada boleh tak nak pose enam jika belom lagi menggantikan pose diorang di bulan ramadhan baru ni.

ada dua pendapat ulama tentang keadaan ini. PERTAMA adalah BOLEH. dalilnya adalah Aisyah r.a pernah mengakhirkan pose gantinya hingga ke bulan syaaban. Mafhum hadis “Aku memiliki hutang puasa bulan Ramadhan. Aku tidak mampu mengqadhanya kecuali pada bulan Sya’ban.” Kerana sibuk (melayani) Rasulullah saw. [Sahih Muslim no: 1146. Sahih al-Bukhari, hadis no: 1950, penjelasan "kerana sibuk melayani Rasulullah saw" ialah penjelasan salah seorang perawi hadis yang bernama Yahya bin Sa‘id.] hujah ulama', sebagai isteri Nabi s.a.w tak mungkin Aisyah tidak berpuasa enam. jadi dia sudah berpuasa enam di bulan syawal dan pose gantinya diganti di bulan syaaban nanti.

KEDUA adalah TIDAK BOLEH. Hujahnya adalah hadis daripada Nabi s.a.w sendiri. “Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian dia mengiringinya dengan enam hari dari bulan Syawal maka seperti ia berpuasa sepanjang tahun.” Nabi mengatakan "berpuasa Ramadhan"...so, sesape yang nak pose enam tu kena lengkapkan pose ramadhan dia yang mana tertinggal tu baru boleh disusuli dengan pose enam.

kalo ikutkan dengan teliti..pendapat kedua adalah lebih kuat..dahulukan amalan wajib baru disusuli dengan amalan sunat..betul tak..?aku tulis ringkas ringkas gini je.. sesape yang tak paham.pergi tanya la mana2 ustaz pilihan..tapi, kedua dua adalah betul..ikut kita je nak buat macam mana.

ps : puasa enam ni dapat membahagiakan perut korang
Read More

virus ym

38 comments
bila aku bukak ym..selalu je member aku yang sorang ni dok tegor aku...dalam bahasa inggeris plak tu...aku tau la yang memang dia terer english..tapi, jarang je tegor aku macam tu...

dah banyak kali da..first  mesej popup yang  kuar "hey..u around..?"..haha, ayat english tu..kalo member aku tu pompuan..konferm je aku layan..tapi..dah berbulan dah..bila aku bukak ym..mesti dia tegor..kesian pom ada gak..

so, aku pom layan je la..padehal aku dah syak dah yang ym tu berbaur virus..kalo tegor..last2 dia akan kasi link suh kita klik..haha..aku siap printscreen lg conversation antara aku nga dia.. kalo korang tengok..jangan kata aku kejam plak bila balas ym macam tu..






so, korang kalo dapat ym yang meragu2kan..jangan dok main tekan link wei...silap2 diaorang dapat korek semua maklumat dari lappy korang..nanye tu...haha..sapa ada ym bagi aku wei..nak tambahh kenalan ni..kalo segan segan..add la ym aku : besi_buruk41@yahoo.com .

ps : jangan gelakkan english aku kat atas tu...haha
Read More

cara taubat

35 comments
ada je orang bila dia buat silap, lepas tu menyesal dan nak bertaubat...tapi dia asyik bertangguh je taubat tu sebab dia cakap kena solat taubat dulu baru dikira taubat..last2..dia tak taubat pom sebab dia cakap nak solat taubat kena bangun di awal pagi..kebetulan dia selalu je bangun lewat..

semua tu menyusahkan je..betul tak..?nak bertaubat mudah je..taubat bermula dengan penyesalan dari hati..bukan penyesalan dengan lidah..kalo dengan lidah, ramai je kan yang bertaubat..tiap2 saat ada je yang bertaubat ..sekurang kurangnya..ucapkan astaghfirullah alazim dengan penuh penyesalan..

lepas tu apa dia..?haaa..lepas tu kita kena lahirkan penyesalan kita tu dalam bentuk perbuatan..kalo sebelom ni kita adalah seorang playboy yang hebat bermain hati dengan perempuan..bila kita nak tunjukkan yang kita ni betul2 nak bertaubat..kita tunjukkan yang kita ni setia..terus masuk kahwin..jangan cinta songsang suda..
 
lepas tu..minta ampun dengan Allah sekirannya kesalahan yang kita lakukan adalah antara kita dan Allah..kalo kesalahan kita dengan manusia..minta maaf dengan manusia dulu..kalo lelaki yang boye tu..jenuh la nak minta maaf dengan ex ex dia..ehe..letih wei..korang jangan memain..dia tak maaf..tuntut akhirat nanti..

ps : aku bukan boye ye...haha
Read More

lelaki unik

30 comments
time aku cuti kat mesia tu, ramai je aku jumpa memember aku...tak sangka ada sorang member aku ni...pergh..memang unik..unik dan eksotik katakan..

disebabkan keunikan dan keeksotikannya itu lah aku salute dia habis habisan..?dia ni ibarat tok nenek moyang kita berzaman dahulu yang hidup di zaman sekarang..pasai apa..? sebab, kehidupan seharian dia berdasarkan amalan amalan orang tua zaman purba dahulu.

pergi kat kedai mamak...bila pelayan datang ambik order.. "bang, minum apa..?", selamba je member aku jawab.."tongkat ali panas ye dik..". haha..kaw kaw la..asyik tongkat ali panas je bila kuar dengan dia..tak kira waktu..pagi, petang dan malam..nak kata dah kahwin..muda lagi..tua skit dari aku je...katanya tak elok minum air batu

yang tu part minum air..yang aku salute lagi adalah time raya..dia macam tak de nafsu langsung nak makan..orang lain dok makan pelbagai jenis nasi..nasi kerabu, nasi dagang, nasi minyak nasi goreng, etc... tapi dia tak..bila aku coll utk beraya dia cakap dia busy...lastly aku p tengok apa dia buat..jeng jeng..dia tengah buat ni wei..

ooo..abang buat apa tu..


ps : idola aku ni..ehe
Read More

Arsenal Vs Swansea

9 comments
ulasan permainan arsenal malam ni..aku tak nak cakap banyak..kalo fan Arsenal yang tengok match arsenal versus swansea tadi..memang sedih + frust..

arsenal menurunkan skuad yang dibarisi oleh schezny, matsacker, koscielny, sagna, gibbs, ramsey, arteta, frimpong, walcott, arshavin dan persie.. kalo korang yang baca ni peminat bola..mesti terlintas tiap kali baca nama tu muka2 diorang yang hensem..kalo wanita, diorang kenal ronaldo dan messi je..haha

aku tak tahu silap mana kat mana percaturan..aku mengharapkan perubahan besar selepas Wenger habiskan duit dok beli pemain2 untuk Arsenal..tetapi hampeh..game layu je..aku tengok pom mengantuk..tapi, sebab nak try streaming dengan internet baru ni.. memaksakan tengok gak sampai habis..

untuk kapten Arsenal kalo2 terbaca..sila ambil serius luahan hatiku ini..tak sanggup lagi aku dicemuh oleh fans2 Chelsea, Liverpool dan juga Man U..dikala entry ni ditaip pom, Man U dah score 3 biji da...tak patut la kita menang dengan Swansea 1-0 je..dah la tempat sendiri..

ps : tak minat entry bola boleh tengok je..jangan baca..ehe
Read More

sesi pagi dan petang

44 comments
hari ni adalah hari sabtu.. tak ramai sangat yang online melainkan ibu2 muda yang sibuk menguruskan rumah dan tangganya...tambah2 ada anak anak tangga plak..yang masih bergelar student plak..ramai je yang pulang ke kampus hari ni..tol ke..?

aku..??kalo ikut perkiraan..hari ni dah start dah kelas aku...maklum la..saudi hari cuti minggunya adalah hari Khamis dan Jumaat..jadi, Sabtu hingga Rabu adalah hari yang perlu belajar dan menghadiri kuliah..tapi..ini adalah hari pertama..aku tahu..tak de student yang rajin pegi kelas pom..

tambah tambah masih ramai lagi pelajar serata dunia yang belom sampai di universiti. tapi..hari ni dah nampak makin ramai dah yang datang.. tengok-tengok jadual kuliah aku..pergh..dasat + mungkin penat sebab pagi dan petang..biasanya sebelom ni aku kena sesi pagi untuk satu sem dan sesi petang untuk satu sem..

tapi..tak pe la...try harungi je la..cabaran belajar..aku anggap ni sesi ketiga..sesi pagi dan petang..tak de masa aku nak tido wei...haha..aku minta sesangat ada student malaysia yang dok sekelas dengan aku nanti..susah woo tak de teman senegara...ehe..(sape paham bahasa arab tengok la jadual aku kat bawah tu..)

jadual sem aku..dalam bahasa arab.nak tengok jelas klik la..haha


ps : menghitung hitung hari apa nak p kelas..ehe
Read More

Keroro Tanya Wishlist Gadget 2011 Saya

23 comments
sesape nak join klik gambar alien

korang nampak tak gambar di atas tu..mesti nampak kan..? sergeant keroro buat segmen.. walaupun aku ada hutang 2 lagi entry untuk segmen sarjan sbelom ni..aku buat muka innocent nak join gak..haha

aku tak nak citer panjang pasal gadget yang aku nak untuk 2011.. tapi hakikatnya..aku memang tak  banyak gadget pom..ala kadar je..tak macam sorang tu..siap ada ipad 2 lagi untuk update blog..aku hanya mampu jeles je..tapi tak mampu nak beli..

aku wish nak PS3 yang 320 GB je.. ini pasal sebab aku ada janji dengan member aku.. kitorang ada buat deal yang mana aku angkat PS3 dan member aku ni angkat satu tivi nipis dengan ukuran 42 inci..? adil tak..? aku paksa dia angkat yang jenama SONY gak..baru adil kan..?deal tetap deal..

gambar cilok gugel


aku dah survey dah harga..tapi..mungkin tahun 2012 baru aku boleh bawak balik Mesia..haha..tapi, aku harap2 yang baca entry ni adalah anak tokey PS3..boleh aku mengayat..mana tahu kot2 single lagi ke..boleh dapat PS3 separuh harga pom dah ok..hehe

ps : kalo anak tokey PS3 baca..sila tinggalkan email yer..hehe
Read More

entry pertama

24 comments
dikala entry di tengah malam di waktu mesia..di sini baru je pkol 7.45 malam.. baru lepas maghrib nak masuk isya..korang  kat malaysia ada lagi ke yang tak tido..

entry pertama aku di kala sampai di saudi..haha..ni pom baru sambung internet.. sem ni aku ambik internet 1mb untuk aku sorang jer..haha...lantak la mahal pom..terpaksa.. aku bayar 820 Saudi Riyal untuk 6 bulan + 1 bulan free..kira-kira 7 bulan la..

haha..lepas ni boleh je nak berblog walking sambil - sambil layan internet baru ni.. biasanya awal-awal bulan ni laju je internet..masuk bulan ke dua ketiga..nantilah macam mana..biasanya lembab...macam maxis broadband je.haha

kaw kaw kutuk maxis kan..?bukan salah maxis la..mungkin salah umah aku yang tak de coverage..tadi aku dah kontek member aku suh tolong terminatekan maxis bb aku..maaflah akak maxis sbb saya tak telefon sndiri akak..hehe

ps : jadual kuliah aku dah kuar da..hehe
Read More

operator maxis

46 comments
haha..aku jenguk cikgu GEn 2 tadi..tertarik dengan citer pasal dia bengang dengan celcom.. aku pom pengguna celcom..siap pakai Upax lagi..pasai tu la ramai awek nak mesej aku..sebab diorang yakin yang aku akan reply mesej diorang.. pasai satu sen je kan satu mesej..haha

aku tak nak citer pasal celcom..aku nak citer pasal maxis..petang tadi baru aku coll..buat aduan yang bb aku baru je bayar..tapi line lembab semacam je..kena2 akak plak yang handle aduan aku..so..aku luah la segala permasalahan..terus dia suh aku buat itu ini..pegi kat tools la..tapi..tetap slow..menggelabah dia..

last sekali dia minta alamat aku..nak cek coverage dan sekali no talipon aku. dia cakap dia nak kontek technican dia and lepas tu akan coll aku balik...huh..sungguh bersungguh sungguh akak ni..padehal aku coll tadi sebab nak terminate bb aku..bila sampai macam tu sekali..tak sanggup aku nak bagitau tujuan asal aku.. takut yang dia kena marah dengan boss gara2 tak dapat handle kes aku..

takpe kak..esok saya call and terminate bb ni..minta minta operator lain yang angkat esok..saya tak nak susah2kan akak sebab rekod panggilan kita direkod..nanti kak kena marah kalo saya terus terminate bb ni..haha
Read More

perbaharui penangguhan PLKN

32 comments
esok sehari lagi aku terminate broadband maxis ni..cukup la 2 bulan lebih aku guna..tu pom dalam sebulan bayar dalam 25 hinggit je..kita jumpa di saudi arabia nanti..line je 3G kat umah aku..tapi..nak bukak satu2 blog..dalam setengah jam jugak dok loading..

esok lusa..tapi satu barang tak packing lagi..sibuk nak buat pembaharuan penangguhan PLKN..aku pom tak paham..pasai apa datang lagi borang PLKN aku..aku tangguh itu hari banyak taun jugak..last2, aku belom sampai kat mesia utk bercuti dah sampai borang yang suh aku membaharui jika nak tangguh lagi..haish.

terpaksa la aku tangguh sebab masih belajar kan..?disebabkan sampai surat ni..last2 minit untuk menghabiskan masa kat umah hilang begitu je..so..kepada korang yang nak tangguh PLKN, pastikan korang tangguh sampai pihak plkn tak nak lagi hantar surat kat korang..satu lg jangan buat kerja last2 minit..aha

bila tak sampai surat senang la kan? tak perlu nak isi borang..tak perlu nak sediakan dokumen ataupun bukti untuk tangguh..kalo pompuan tak perlu paksa diri untuk mengandung semata mata nak tangguh plkn..kalo mengandung jalan halal tak pe la... hehe

ps : dokumen penangguhan aku bantai je..dia tak terima nak buat macam mana..ehe
Read More

member ku jadi model

38 comments
member aku pernah cakap yang dia sangat anti dengan seorang model ni..?sbb apa? sebab model tu sanggup menggadaikan segala jenis bentuk tubuh dia untuk menggapai kerjayanya..

model tu sanggup memakai seksi sampai seksa mata member aku menengoknya..tapi salah member aku jugak kan..?sape suh pegi intai model buat photosot..serius..aku tahu yang member aku tu ada cita cita nak jadi model..

so, aku sebagai seorang sahabat yang memahami..aku tahu yang dia mempunyai cita cita yang terpendam..jadi aku dengan senang hatinya telah mengeshot satu keping gambar untuk dia..maklum la..seorang newbie dalam dunia permodelan..

kalo korang yang ada DSLR tu ada hati nak shot sorang model..aku rekemen member aku ni la..walaupun pahit hakikatnya..korang kena akui yang member aku tu seorang yang berbulu..


ps : sory sbb tak berBW...internet makin down..simpan nak BW kat Saudi nanti
Read More

packing

35 comments
tak sampai seminggu lagi kan??mesti ada antara korang yang tengah packing and packing. pada yang first time nak masuk u..mesti dalam kepala tengah serabut nak bawak apa..biasala..orang baru..pengalaman baru..

tapi..aku time masa2 packing nak masuk u ari tu..tak menggelabah je..buat cool..yang penting mental kena kuat..so, ari selasa ni aku dah nak p KL..ari rabu flight ke Saudi..tapi sampai skang beg pom tak sentuh lagi.ingat!!yang penting adalah mental kena cool..rilek je..haha..

bagi laki senang je nak packing..first..underwear..yang ni korang letak paling awal dalam beg..yang ni amat penting bagi aku..lepas tu deodorant..lepas tu yang last sekali adalah baju and seluar..kalo pasal dokumen and kertas2 tu..korang kena letak dalam satu fail khusus..main sumbat je semua kertas dalam satu fail..

tapi..bagi aku..nak pegi tu kena check passport bawak ke tidak..kalo tak sia2 je aku bawak beg kargo besar besar..no etiket plak kena pastikan ingat dalam kepala...haha

ps : charger jangan lupa bawa
Read More

khamis yang spontan # 6

18 comments
ada seminggu lagi ---> Saudi Arabia
Read More
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home
SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia