Khairul Fahmi dan Apek kembali single

16 comments
dah terpampang dalam Metro Ahad hari ni kisah apek selaku penajaga gawang Malaysia baru ni. muka depan plak tu. walaupun apek dah lepas satu gol dalam match lawan singapore..aku tetap di belakang apek..menjadi tunjang yang berakar.

aku dah cakap jangan dengar sebelah pihak je kan. tengok..ari ni satu muka kisah apek yang diwartawankan oleh metro. dah tak perlu aku p inerview apek n letak dalam ni.hehe..tengok..sah-sah memang dekat seratus peratus fakta dari pihak satu lagi.

so, conclusionnya..jange dengar dari sebelah pihak je bila nk buat keputusan. tak aci and tak adil la kan? kesian apek. dan...apek secara coolnya menafikan yang seorang player bola sepak ni tak semestinya seorang player dalam hubungan percintaan. aku bangga dengan apek..membuktikan yang aku bukan jenis player

ingat..apek skang ni dah single dan telah memutuskan tali pertunangannya dengan elia. jadi, ada peluang la aku pancing apek..korang jangan amek peluang plak yer.. apek tak de blog!!

p/s : leptop aku tertinggal umah si dia ni..tak sempat nak jejalan..
Read More

hadiah sempena ramadhan

21 comments
hari ni geng geng falak akan tengok anak bulan. aku bajet nk join sekali sebab tempat tengok anak bulan tu belakang umah aku je. rugi kalo tak join sekalikan?

tapi, tak masuk ramadhan lagi aku dah dapat hadiah.. hadiah ni walaupun tak seberapa..rasa begitu bermakna buat aku. apa tidaknya.. aku dapat BE dari encik Nuff.. pestime BE selama aku berbelog..teruja dalam keterpaksaan..



aku rasa encik Nuff ni dia naik bosan dengan aku.. sebab aku asyik hantar tiket je kat anak2 buah diorang. ni kira dia nak kasi aku stop la dlu dari dok antar tiket.. anak buah dia gak yang busy nak melayan n reply tiket tiket dari manusia tak berhati perut speti aku ni..

jadi..sempena ramadhan ni..marilah kita mensyukuri apa yang kita ada. jangan nak meminta yang lebih jika yang dah ada skang ni pom tak pandai bersyukur...

p/s : esok jadi ke puasa ni.. kalo tak jadi..ada chance lg sape tak cukup pose ganti lg..hehe
Read More

K,Fahmi a,k,a Apek tak Salah

40 comments
skang ni yang panas kat blog adalah isu apek kan? bagi aku, jika betul apek meninggi suara dengan orang tua,, tu memang salah la..tp, kena tanya apek betul ke tak dia buat macam tu?.. takpom memang salah keadaan kot2 dia cakap guna mic, mesti suara kuat kan?

jika betul la apek makin tak sedar diri dan curang dengan tunang dia. aku rasa memang tak patut la apek buat macam tu. dah kecoh satu mesia yang dia dah bertunang dengan jejari runcing. malu beb bila dah heboh macam tu..heboh plak yang dia penyebab tali pertunangan berantakan. tu la..nabi dah suruh, rahsiakan pertunangan.. hebohkan perkahwinan.

tu kalo salah apek la. aku rasa kita tak patut letak salah ni kat apek je sebab kita tak tahu lagi penjelasan apek macam mana. nak adil kena la dengar dari kedua dua belah pihak kan. setakat aku tengok, cuma ada komen fb dari tunang apek je. tak syok la tengok dengan sebelah mata je.. nak tengok dua dua belah kan.

gambar skandal apek tu aku tengok tak de la mesra sangat, setakat dok borak borak je.. jadi, kesian jugak aku tengok apek jadi cemuhan tanpa mengetahui berita sebenar dari apek. aku disini macam nak sokong apek ka.. takpe.. kejap lagi aku coll apek..haha..

p/s : aku tak rasa apek salah. aku rasa dua-dua mesti ada salah sampai jadi macam tu
Read More

khamis yang spontan # 2

21 comments
lewatkan sahur, segerakan berbuka..
selamat berpuasa!!!
Read More

kekasih

38 comments
dalam seharian kita hidup..berapa kali sangatkah kita ingat kepada kekasih kita? jawapan korang mesti lah... "tiap  tiap detik  la". itu adalah kekasih hati korang. tahukah ada lagi kekasih hati yang lebih besar dari tu?

sape lagi kalo bukan nabi kita, Nabi Muhammad S.A.W. kekasih yang paling agung dan kekasih yang perlu kita turuti semua kehendak dan suruhannya. kekasih yang lebih agung dari kekasih yang seringkali kita bawa kuar date..

tapi, apa tanggungjawab kita kepada kekasih agung ini. tak lain adalah dengan menghormati segala sunnahnya dan juga berusaha sedaya upaya untuk mengikutinya. dan yang paling mudah adalah dengan berselawat ke atas baginda. mudah dan senang. gunakanlah nikmat mulut anda daripada mengumpat sana sini dengan berselawat ke atas baginda.

"Dari Annas bin Malik, ia berkata : Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Siapa yang berselawat ke atasku satu kali, maka Allah berselawat kepadanya sepuluh kali selawat dan Allah menghapuskan sepuluh kesalahan dan mengangkat sepuluh darjat kepadanya". (Riwayat Al-Imam An Nasai'e).
 p/s : mood nak masuk bulan pose
Read More

BEN ASHAARI CARI SAPA TEPAT DAN PANTAS

5 comments
nk join klik jer
ben..aku teka benda tu kek bendera malaysia..haha.
Read More

wordless wednesday #4

28 comments
 

p/s : wordless...
Read More

BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU

33 comments
nak join klik gambar ben
rasa-rasanya hari ni tak sempat sangat nak berbw...duduk depan lappy je ternampak segmen abang ben yang skang ni tengah menangis sebab gugel nk remove belog dia... harap harap tidak la yer..hehe.. so, bloger baru nak join segmen abang ben lg...bloglist suka sama suka..kalo sesape yang suka sama aku..bgtahu la..automatik aku pom suka sama dia walaupun dia lelaki...haha..

p/s : yang pompuan jangan malu malu..
Read More

lelaki sering tertipu

25 comments
AMARAN : UNTUK LELAKI SAHAJA

sering saja aku tengok ramai yang tertipu skang ni termasukla dengan member aku.. tertipu antara yang maya dengan yang sebenar..

korang rajin kena tak? member aku ni dia macam mencari awek-awek cun la dalam fb..bila tengok gambar awek yang nampak cun je...terus dia mengayat..tambah tambah awek tu tengah posing menggoda, macam bloger bloger lain katakan.tak nak aku tambah.. member aku ni, dia tak mengayat sangat..sekadar ajak kuar makan je..

sekali tu dia kuar la..dia yang tinggal aku plak sorang sorang.. balik tu..aku ingat ada gak buah tangan utk aku..seketul ayam kfc yg tak hbs ke..tp, dia balik nga muka masam mencuka cuka.."apesal ni Malik?"aku tanya dia. "entahla King...indah khayalan dari realiti".

haha..nampak tu..jejaka gersang kat luar sana seringkali tertipu dengan angle dan posing awek awek dalam gambar. aku tak perasan sangat. tp, bila belek fb..rasa cam betul gak. nak kena belaja angle nga diorang ni..

p/s : ni khusus untuk lelaki gersang je
Read More

SEGMEN : Mari Cari Kembar Blogger

26 comments
nk join klik gambar cik najihah ni
dalam keboringan ni...rasa cam nak join segmen cik najihah ni..katanya nak cari kembar..entah la..kalo dia dapat cari kembar aku..rasanya ok gak sebab dekat 20 tahun dah kembar aku ni hilang..entah hilang ke mana... kalo jumpa terima kasih la cik najihah.. dah letih dah buat report polis..tiap2 minggu buat report nga polis..nasib baik polis tu pakai tudung..hehe

tarikh lahir : 14 Mei 19_._

p/s : kembar tak sama tahun pom tak pe kan??
Read More

BEN ASHAARI TANYA BERANI KE KRITIK BLOG AKU

14 comments
ingin join? klik gambar kat atas ni
rasa-rasa aku dah terlewat dah nk sertai segmen ben ni... pagi2 senin sedap tido je kan..? apa-apa pom, sape nak kritik blog aku..kritik la..aku blogger baru..sape2 yang nak guna bahasa macam mana pom...lantakla..janji aku paham..bahasa kesat ke....sembelit ke...cair ke... aku terima seadanya..bahasa melambangkan bangsa korang yer..aha..
Read More

terima kasih BEN

25 comments
pepagi lagi aku dah bukak leptop...bukannya bukak...memang laptop aku tak tutup pom. so, aku pom try bukak blog aku sendiri...ni tak..asyik bukak dashboard je..

bukak tu...loading la jugak..maklum la..bb capacity 1.5 gb je..tu pom siap blh donlod muvi..aku scroll blog aku kebawah..tengok2 smntara hbs loading.. pastu sampai kat follower..aku tengok sorang-sorang follower aku.. ramai cikaro je..haha.. aku tekan utk lepak kat blog diorang..lepas tu...

aku tengok ada nama maskulin di tengah2 cikaro yang ramai...haha..ben ashaari.. apa lagi.. memang perasaan teruja habis..muka tak basuh lg, tp dah teruja...apa pasal aku blh tak perasan.. bg aku, ini sudah macam penghargaan bila blog otai follow blog amatur ni..hehe



tp, tak bermaksud aku berterima kasih kepada bro ben je...follower2 lain pom macam tu jugak. cakap macam aku dah otai kan??ada gak yg sudi memollowkan dirinya utk blog aku..

p/s : terima kasih bro ben.. aku minat ben walaupun aku lelaki...
Read More

futsal

17 comments
futsal? kalo dengar perkataan...sah-sah apa yang aku terbayang adalah jenis game utk lelaki. terbayang gak kalo pompuan yang main..cuma, kekadang je terlintas..

so, tadi...sempat gak aku berfutsal dengan member aku ni..main berdua je..baru romantik kan? lepas game aku tu..datang segerombolan pompuan ke court futsal.. siap pakai leging lg nak main futsal.. rambut tu ikat tocang kuda.. nasib baik kaki je dua..dah tu..bukan mari dengan kaum sejenisnya...siap nak lawan nga geng jantan lg.

aku tak kata yang kalo pompuan main futsal ni salah. tapi...dia dah macam menyerupai lelaki sebab sejak dari dulu lagi futsal atau sukan seumpama ni kaum adam yang memainkannya... jadi, kalo pompuan yang main..sah2 anak2 adam yang main lepas tu nak tengok aksi diorang kan?

jadi, pada korang baik pompuan mahupun jantan...adakah baik pompuan ni beriadah dengan main futsal.. kalo diorang nak main..aku rasa patut disediakan court yang khusus utk kaum diorang je..betul tak? aku tak kata yang kalo pmpuan main futsal ni salah... so, jangan melenting kat aku yer..ni curahan hati aku je...

p/s : nasib baik iman aku menebal time tu..tak layan la pompuan main futsal ni...
Read More

tirulah biawak!!

30 comments
aku ada terbaca dalam salah satu belog tempatan yang entry dia citer pasal biawak. dia bgtau dalam tu, kita ni janganlah jadi macam biawak.

bg aku memang betul la..buat apa kita nak jadi biawak kan?kita ni dah sempurna n lengkap sebagai manusia..nk jadi menatang biawak buat apa kan??haha..so, kat entry aku ni nak suh korang tiru perangai biawak lak..korang mesti kata aku ni giler ke hape nk suh tiru perangai biawak..

lantakla...kat sini aku nak suh korang amek apa yg postitif pd diri biawak..korang kalo prasan, biawak ni ada kulit yang tebal. ada sekali aku langgar biawak..nasib baik slow..kalo tak, aku yang nahas..bila aku toleh belakang..biawak tu rilek je..mcm takde pape..dia ingat angin kot bertiup sepoi2 atas body dia..

so, jadilah macam biawak..tak kira sebesar mana halangan yang datang...kita tetap buat cool je..ye tak??buat macam tak de pape..hidup kena hepi kan??

p/s : internet macam siput sarawak..nk BW pom kena buat macam biawak...
Read More

singapore v malaysia

16 comments
yeah!!singapore menang gak..aku memang peminat singapore utk malam ni.. 5-3 belasah malaysia kan??memang kaw-kaw la.

aku bukan nak citer pasal bola sangat. ni pasal member aku.. petang tadi hujan dekat maghrib... bila hujan, sedih je aku tengok dia..bukan apa..dia terpaksa pergi kelas utk mengajar dalam keadaan yang sejuk gitu. maklum la..mat rempit..moto bukannya ada bumbung..

lepas solat maghrib, dia kuar rumah..depakan tangan utk merasai titis-titis air hujan..mencongak. adakah dia akan basah kuyup jika melalui perjalanan 10km dalam keadaan macam tu..dia menyarung baju, pakai kopiah..turun dengan perlahannya sambil menoleh ke arah tivi. aku tahu, dia peminat malaysia..apakan daya, kerana muridnya,,,dia terpaksa miss live bolasepak..

tengok..betapa gigihnya seorang yang bergelar pendidik utk mendidik anak muridnya..korang yang masih bergelar student...jangan dok nakal sangat dengan guru tu..tak kira la student u ke..kolej ke..guru nak datang mengajar tu..macam2 halangan dia kena hadapi utk tengok anak murid dia berilmu...

p/s : kawan aku ni seorang blogger jugak ye..hensem + single lg..haha
Read More

BEN ASHAARI CARI BLOGGER KREATIF..AKU UMPAMA !

35 comments
nak join klik gambar ben
ben buat segmen lagi...ni nak try join plak..haha..aku rasa aku dah tengok semua entry blog..tengok2 tak de lg blogger yang buat perumpamaan aku ni..hehe

keterangan : aku ni mengupamakan diri ini seperti charger sebab charger ni mmg penting dalam satu2 benda zaman skang ni..anggapla korang pakai lappy kan..last2, korang akan perlu jugak charger tu.mana ada pakai lappy yang bateri dia tahan seumur hidup. aku ni macam tu la..blog ni memerlukan aku sebagai chargernya sebab... blog ni takkan ada entry kalo aku jadi bloggernya dan cas entry untuk dia...betul tak??masuk akal ke?

p/s : lantakla korang nak anggap aku ni gile ke apa mengumpamakan diri ni charger...haha
Read More

lelaki itu

19 comments
dah 2 hari lappy kesayangan aku kena tinggal. 2 hari pom dah berdebu.. jadi, tak sempat nak berenang p jenguk blog blogger sekalian..

entri ni rasanya utk lelaki jek. awal2 lagi aku dah bagitau kot2 ada pihak pompuan yang baca. pompuan ni mudah terguris.. lelaki macam sudah biasakan tengok benda-benda yang lawa. kalo nak p usha awek tu.. mesti dia p tengok  yang comel-comelkan? yang putih, yang gebu..yang pinky..wow

kalo cikaro yang tak de rupa..sah2 memang dia tak tengok pom...apa pasal eh? tapi, ada gak lelaki yang memalukan kaum lelaki. pompuan yang tak de rupa pom..dia p usha gak..janji pakai sexy.. pakai seluar yang ketat..yang leging ke..time berjalan tu tengok kat bahagian bawah je..biar la awek tu taraf unisex..

so, aku nak pesan kat lelaki..tak yah la dok usha awek-awek tu sebab kalo korang tak usha pom..memang ada awek yang dok usha korang..jadi..berjalan macam biasa je..

p/s : aku tak penah usha awek pom.. hehe
Read More

cuba teka

17 comments

Cuba teka apa bnda yg besar nih...haha
Published with Blogger-droid v1.7.4
Read More

bengang

37 comments
aku selama 5 minit telah bengang dengan satu site ni. apa tidaknya. dia tipu aku idup2. haha.. kalo kena depan kita macam tu mesti bengang tahap cipang kan? aku tak tahu la dia tipu ataupun memang server dia.

aku bukak site ni sebab nak hantar tiket pasal benda dok berklip2 dalam blog aku ni..kalo nak hantar kena la buat freecap tu.. ala..benda yang kena isi huruf yang dia pamerkan dalam kotak. stail word verification tu..

time isi tu, aku yakin giler dengan huruf yang aku letak tu. nak kata aku tak kenal abc tu pelik jugak kan. so, aku pom hantar la..then. dia cakap aku salah..sila tunggu 3 saat utk kembali ke tempat tadi. aku pom buat plak..lepas tu hantar...tengok2 salah lagi. aku geram..n buat lagi dan buat lagi..tapi masih lg salah freecap tu.


Jawapan FreeCap tidak tepat. Anda boleh klik disini untuk kembali ke halaman sebelumnya atau tunggu 3 saat untuk dihantar semula..

korang nk tahu apa lastnya. dia cakap aku dah sampai limit da. tak de da huruf dia nak pamerkan dekat aku. kalo macam tu..maknanya tak sampai la tiket aku nak hantar kat diorang kan?sia-sia je aku tercongak depan lappy dok eja satu2 huruf tu..

p/s : harap diorang pantau masalah ni..kalo tak makin ramai yang bengang..haha
Read More

BEN ASHAARI CARI BLOGGER BARU JER

51 comments
klik header bro ben utk join

blog aku ni kalo tengok dari ditubuhkan memang bukan tergolong dalam blog baru la. belog ni aktif time aku balik bercuti ke Mesia dan lepak di umah member aku ni.. dia dok ngadap lappy je n tak layan aku..so, aku pom nak buat macam dia. dok depan lappy buat derk je.

so, sesape yang dah follow blog aku, aku mintak maaf jika entry aku ni tak de mutu, tak de keunggulan dan takde kualiti...blog aku ni banyak citer pasal member ak je kan? padehal, kisah aku pom aku letakkan watak dia jadi member aku.. ekeke

p/s : aku seorang blogger baru..
Read More

khamis itu spontan

21 comments


mati itu pasti...
Read More

dia dah senyum

24 comments
rasanya dah nak malam dah ni..dan rasa2nya mata pom dah mengantuk da ni..dan, rasa2nya member aku yang naik jerawat ni dah ada perubahan dah skit dalam hidup dia.

malam ni aku tengok dia tersenyum lebar je. memanjang je dia senyum..entahlah mengapa..nak kata ada awek tu..tak mungkin.mustahil sangat tu..

tapi, malam ni member aku ajak aku kuar kbmall cari nset. sampai je kbmall terus je dia p angkat nset htc desire hd. ni yang menjadi penyebab dia senyum ni. dia tak hirau da akak yang jual nset tu tengok jerwat batu kat dahi dia tu..haha..macam ni la baru gentel..aku pom hepi..muka tak de lg monyok semacam.

rupanya...dalam senyap member aku ni..memang penuh dengan isi.. pegi tu pakai slipar jepung je..tapi, dalam poket ada dekat 2k.. apa macam..orang tak tengok penampilan la..orang tengok isi kat dalam tu..haha

p/s : letih sangat..selamat malam..sweet night..
Read More

jerawat 2

24 comments
ini adalah rentetan daripada entry sebelom ni pasal member aku yang kena satu penyakit benjol atas kepala. dan kemungkinan yang paling besar adalah kena simptom jerawat.haha.

hari ni dah masuk hari kelima dah. aku tengok dia makin kurus dan cengkung. apa tidaknya.. nasik pom tak lalu nak makan. ari2 dia minum air twister tropicana perisa oren je. muka pom dah naik oren. kesian jugak aku tengok dia tu.

aku makin tak paham dengan jerawat atas dahi dia tu. mungkin bapa jerawat kot. tak surut-surut lagi.memang tekanan giler bagi dia. aku tengok dia, sekali dengan aku jadi tension. jangan naik jerawat macam dia sudah.

hari ni aku ajak dia p kbmall. jalan-jalan tengok awek sekolah. tapi, dengan sedihnya dia menggeleng kepala. sungguh sadis dan pilu. aku rasa aku dah silap ajak dia. mana mungkin dia nak keluar dengan jerawat tahap cipang atas dahikan. silap2 budak sekolah plak yang kutuk dia.

p/s : sambil aku tulis entry ni..air mataku mengalir dan aku dalam keadaan teresak-esak.sekian.
Read More

Firdaus Life : Berkawan Dalam Kumpulan

32 comments
jon klik header ni utk join
jom sama-sama join segmen ni..nampak entry aku macam bukan segmen kan??haha..tagline kat bawah ni adalah syarat yang kena letak..hehe

Mari Kita Sama-sama Berkawan

 
Read More

wordles wednesday #3

34 comments

p/s : yang ni aku snap pakai kamera vga samsung cikai  je..
Read More

maaf

19 comments
mula-mula aku nak minta maaf dlu.mesti ramai pompuan panas dengan entry aku sebelom ni kan? okeh.. cuba pompuan-pompuan yang panas ni cool n buat relax je.jgn ambik siyes sgt. bukan aku nak rendah-rendahkan martabat kaum hawa.takde niat pom.. tapi, ada benar jugak yang stail macam ni kan.

kita ambik contoh yang femes iaitu contoh siti khadijah r.a. yang mana pada mulanya dia sangat tertarik dengan seorang pemuda bernama Muhammad s.a.w. So, pada mulanya dia tanya pendapat kawannya iaitu Nafisah r.a tentang keperibadian Muhammad s.a.w ni. Apa lagi, kawannya tentu dapat tahu apa pasal apa tanya macam tu.. mesti ada sesuatu kan??

Jadi, dia terus terang kat kawan dia yang dia tu dah menyukai Muhammad s.a.w. Terus terang dengan Nafisah r.a. Nafisah r.a pom sarankan yang Khadijah r.a ni memberitahu Muhammad s.a.w tentang perasaannya itu. Of kos la Khadijah r.a malukan? Jadi, Nafisah r.a pom jadi perantara antara Khadijah r.a dan Muhammad s.a.w.

Jadi, Nafisah r.a pegi melamar Muhammad s.a.w untuk mewakili Khadijah. Then, Muhammad s.a.w juga bersetuju...lepas tu baru Muhammad s.a.w membawa rombongan bersama Abu Talib untuk bernikah dengan Khadijah r.a.

p/s : entry aku sebelom ni saja je tu..bikin kontroversi sikit.kalo terasa aku minta ampun yer..
Read More

Wanita Gersang

17 comments
kepada wanita kat luar sana yang gersang gila nak kawin, tetapi dia tunggu lamaran daripada si balak dia yang penakut tahap cipang nak jupa bakal bapak mertua, apa kata kalo korang tinggal je pak we macam tu. takkan la nak jumpa pak mertua pom takut. dia ingat mertua yang misai macam sarjan hassan tu semuanya garang?

jadi wanita yang tinggalkan pakwe dia ni, mesti dia single n availabe kan? so, dalam tempoh menjadi single ni..cuba usha mamat kat shoping complex tu.. kot-kot ada yang berkenan. kalo ada yang berkenan. terus je pegi tegur tanpa segan silu.

sah dan conferm yang lelaki tu akan layan. kena pulak yang korang cari tu adalah lelaki yang suka sangat dok usha awek pakai shawl. wakaka.so, time tu korang tanya la, dia berani tak nak jumpa ayah korang. terus terang je cakap korang suka dengan dia. kalo dia setuju..greenlight la tu..pastu dia akan talk jantan sama jantan dengan ayah korang.

mesti ayah korang kaw-kaw selidik dia kan.. ye la..nak cari menantu yang soleh..bukan nak cari hantu yang toleh. so, aku cadangkan ni sebab wanita zaman sekarang makin ramai dan lelaki pulak makin sikit. tak seimbang la kan. jadi, cepat2 la cari kalo tak nak jadi andartu. jantan ni, tak dapat anak dara..janda pom jadi..

p/s : sebab tu tuan belog still single. tunggu orang datang masuk je.haha
Read More

BEN ASHAARI ,AKU PILIH 3 BLOG INI KERANA

14 comments

Aku sebenarnya konpius nak pilih blog mana sebab banyak giler snarai belog..rasa-rasa nak senarai semua je. Mata masih lagi berpinar sebab baru bangun tido. bangun tido tu member aku bgtahu "ko p hapdek segmen ben... kalo ko masuk segmen ben..ko tak leh tido...ko tahu tak??" haha..garang giler member aku sorang ni.

senarai blog :

1. blog kak es

walaupun kak es ni sorang blogger perepmpuan. dia ni dah kira taraf akak da. anak dah 3 orang kan.. bukannya aku nak mengayat apa dalam blog dia. tengok info dan sedikit perkongsian dalam blog kak es mmg patut aku singgah blog kak es. pengalaman dia skurang-kurangnya blh jgak aku amek..hehe

2.blog kak LM

blog kak LM ni pom hari-hari aku singgah. dengan template dia kaler pink gitu. nampak manis plak. so, aku singgah blog ni sebab hari-hari ada je entry kak LM. citer kak LM dengan anak dan hubby dia pom tetap aku baca walaupun aku belom kawin lg. Ambik pengalaman utk praktik bila sampai masa nanti.haha

3. blog Harrazdani

tak semuanya aku pilih blogger yang berlainan jantina dengan aku. blog lelaki macam blog harrazdani pom aku lepak gak. dengan blog dia kalter hitam gitu. entry dia pom banyak yang berguna. sikit tentang pengalaman hidup. kekadang diselit jugak dengan entry berbaur keinsafan. apa-apa aku enjoy je singgah-singgah kat blog ni

p/s : blog lain aku bukan tak nak pilih..ben dah bagi syarat. lagi pom ni kat segmen dia..haha..takkan nak langgar syarat-syarat dia lak. ni nama dia tak menghormati tuan segmen..haha
Read More

LUCU KE?

18 comments
sedang aku layan citer supernatural ni, rasa makin lucu pom ada. citer dia stail horror gitu kan. cite yang dua beradik melawan setan. tapi, entah...aku rasa lucu plak..gile ke apa ni.?

part mana yang lucu tu? part bila mana malaikat berpangkat tinggi ni mengatakan yang tuhan dah mati. Lorh..tuhan pom mati. tu yang buat aku tersenyum tu..

tapi, lucu pom lucu la jugak. benda ni tak leh nk buat main-main kan. kalo percaya dan yakin apa dalam citer tu memang failed la akidah kita. ada ke tuhan yang maha kuasa tu boleh mati. tapi, aku tak sure tuhan yang dorang maksudkan kan situ sama macam tuhan penganut islam. yang part tentang setan n angel tu aku tengok dah nak hampir2 sama..

sungguh dalam dakyah mereka nak brainwash orang Islam. Korang yang ada adik kecik ataupun sanak saudara tu, mintak ambik perhatian sangat benda2 macam ni. Kalo yang dah jadi papa dan mama, jangan bagi chance utk anak tengok benda2 macam ni. khurafat!!..

p/s : korang yang akidah rasa dah kuat tu pom, jangan sesekali percaya..tengok tanpa ada perasaan..haha
Read More

BEN ASHAARI AJAK PILIH BLOG

26 comments
korang nak join klik gambar ben tu
belog aku dibuka time aku dok mesir ari tu.dalam penghujung tahun 2009. time tu bukak blog pasal nak sembang2 pasal bola.biasala...fanatik arsenal. blog tu banyak author..sorang satu entry utk satu hari..hehe..

lepas aku balik dr mesir..dah tak aktif da..semua dengan keje masing2. then, aku pom idupkan balik belog ni buat entry yang bukan-bukan..idola aku utk berbelog skang ni adalah blogger jiji yue dengan blognya Nesloo. jiji dah la ensem... nasib baik aku ni laki.kalo tak..dah nahas dah jiji tu aku goda.

belog aku ni rasa-rasa tak patut pom termasuk dalam kena singgah tiap-tiap hari sebab aku tak berapa kerap update. tp, singgah sekadar tnggal komen tu ok la..boleh buat aku tersenyum sendiri..wakaka

p/s : korang nak join segmen ni klik gambar header bro ben kat atas tu..tak pom klik sini.
Read More

buya

18 comments
aku tak paham dengan laki yang suka sangat jadi buya ni a.k.a playboy. dah lama aku tak terjun dalam bidang macam ni, istilah yang terbaru pom aku tak tahu. nasib baik awal2 lagi aku dah insaf..hehe

part mana yang aku tak paham tu? part yang paling aku tak paham adalah part time menjadi mangsa luahan pompuan-pompuan yang skandal nga dia. sorang satu dengan ragam dia. jenuh nak melayan semua.

bayangkan satu malam nak melayan semua pompuan-pompuan tu dengan mesej, dengan kol la. boleh naik semak kepala. paham-paham la pompuan kan, ada yang terover gedik..ada yang tak reti nak gedik, ada yang buat-buat gedik...

tapi, aku percaya... buya yang profesional mesti tahu nak hendel masalah macam ni kan. diorang dah ada backup plan. semuanya dalam kepala. setiap masalah sepanjang dia menjadi  buya tu, dia dah sediakan plan B yang terbaik..hehe

p/s : kalo nak jadi buya, jadilah yang profesional..kalo tak buat semak kepala je.
Read More

spoil mood

14 comments
aku baru je balik dari kelas tempat member aku mengaja. Ala...member yang dahi dia bengkak tu. still tak dapat jawapan benda apa yang dok melekat kat dahi dia. aku tengok dia masuk kelas tadi murung semacam je. muka macam ayam berak kesat je..

aku pasan yang member aku ni menghadapi satu sindrom. iaitu sindrom malu nak mengadap muka depan anak murid dia dengan dahi berbenjol. kalo korang la..korang pom mesti macam tu jugak kan.? bukan benjol kecik. aku ukur tadi adalah sbesar penumbuk abang long dil...

aku intai time dia dok dalam kelas, tengok dia dok dalam kelas dengan muka tertunduk je. malu beb nak angkat muka pandang anak murid. macam la anak murid dia kat depan tu awek2 cun yang pakai shawl.haha.. macam biasala..tunduk bawah kena cover dengan main hp la kan?

dah tu.. anak murid dia plak macam memahami je. pandang guru dia tapi buat derk je..senyum2 kucing pom tak. mungkin dah tahu guru dia dalam keadaan badmood. haha.. nampak tu, naik jerawat sebiji pom blh spoil mood..haha

p/s : moga member aku tu cepat baik dari badmood dia..haha..
Read More

GA diari comel saya

2 comments
klik gambar
teringin nak masuk gA ni bila tengok cheqsue masuk gak..hehe.. kurasa-rasakan GA ni mesti dia nak bagi diari kan..sebab tengok tajuk pom dah tahu. tapi, kalo nak konferm..p tanya tuan belog sendiri. takpom PM dia kat fb...haha..
Read More

jerawatkah?

22 comments
cuba korang bayangkan yang muka korang licin tanpa jerawat tiba-tiba ada prob. bangun je pagi esok tengok jerawat sbesar jari kelingking. mesti korang menggelabahkan? muka yang selama ni kiut + miut tetiba je kuar jerawat. tanpa backup plan...haha

kes ni sama  nga member aku. bangun je pagi tu dia rasa sakit je kat dahi dia. dia syak jerawat, aku pom mengiyakan. time zohor dia rasa jerwat tu makin besar. cuak jugak dia. terus je mengadu. dia dapat detect makin besar tu sbb time sujud utk solat dia dpt rasakan kepala dia makin senget. haha..tanda makin besar la tu..

tambah2 aku ni bukanla doktor nak konferm hape benda yang naik kat dahi dia tu. tengok muka dia sedih je. satu hari tak kuar umah. aku suh dia releks, cakap pg esok mesti baik kot. last2, dia bangun pagi ni bengkak tak surut2, dah macam fishball dah aku tengok..

jadi, korang yang muka licin, tak de jerawat macam amoi tu.. baik korang sediakan backup plan utk masalah ni. blh bikin kecoh tu. at least, ada oxy pom tak pe ( dlm tv nampak berkesan je )

p/s : kawan aku ni lelaki bukan maknyah yer...haha
Read More

jika kecewa

19 comments
Kita seringkali mengungkit ataupun mengeluh dengan pelbagai masalah. Tak dapat masuk U untuk amek degree pom dah mengeluh. Aku yang dapat masuk UIA ari tu siap lari keluar lagi. Haha.. Tapi korang tahu tak apa yang Quran bagi untuk orang - orang yang seringkali frust dan keluh kesah ini? 

“Jgnlah kamu bersikap lemah. dan janganlah
pula kamu bersedih hati, padahal kamulah
orang-orang yg paling tinggi darjatnya jika
kamu orang yg beriman.”
-Surah Al-Imran ayat 139-
Read More

gangguan seks

18 comments
lelaki zaman sekarang memang sah-sah susah nak mengelak gangguan seksual dari pompuan. yang ni aku sudah buat kajian berdasarkan observe aku sendiri semasa merempit moto.

 aku macam biasa la, mat rempit jambu...naik moto speed dalam 60km/h. keluar je cabang, aku tengok ada satu moto depan aku..beza tak jauh pom. blh je kejar nk potong dia. moto ni aku anggar speed dia dalam 60km/h. so, jarak aku nga dia maintain la sbb dia pom naik tak laju tak slow.

aku pom macam biasala.. naik moto tengok kiri kanan, mengamati pemandangan.. kot2 ada pemandangan indah yang bergerak. tiba-tiba aku pasanla yang mamat depan aku ni serius je tengok depan. tak santai n tak relak.. nampak neves gitu.

Lps tu baru aku tahu yg dpn moto mamat tu ada satu lagi moto. jarak dia nga mamat tu sama je. aku pom nak tahu apa yg mamat tu tngok. sah..aku tahu apesal mamat tu neves. dpn dia tu ada awk nga pakwe dia. Aku amati betul2..awek kat belakang tu rupa2nya pakai sluar londeh sampai ternampak spender pink dia...tak tahu la spender tu jenis mcm mana..yg ikat tali ke, yg getah ke..haha

P/S : lelaki selalu diseksa oleh wanita yang macam ni..haha
Read More

Malaysia v Liverpool

9 comments
aku terpana bila bukak tivi tengok game malaysia dengan liverpool tadi. entah mengapa..aku tengok ramai je yang berbaju merah dalam stadium tadi. jeles pom ada sebab time game arsenal lawan malaysia, stadium tak lah penuh macam tu... jeles..jeles..jeles sebab aku adalah fan arsenal...

aku bukak game yang dah start sparuh masa kedua. tapi kejap je aku tengok. dalam 2o minit gitu. lepas dari tu dah tak leh tengok da. aku bengang tahap cipang. game memang tak menarik langsung. dua - dua team aku kutuk. game tak lawa. semua bajet star.

p/s : sape yang beli tiket tu, mesti balik ni fikir 2x berbaloi ke tak dia beli..haha

p/s : nasib baik tak minat liberpul..kalo ada sesape yang sensitif hal ni, aku mintak maaf. itu adalah pandangan aku
Read More

Aku Blogger Negeri Kelantan

16 comments
klik sini yer...



Kali ni nak join segmen abang wan pulak. Aku teruja kalo nampak pilot ni kot2 blh kawtim tambang murah dengan pilot. Senang sikit nak ulang alik naik flight. Paling kurang pom boleh gak minta tolong dia cari-carikan pramugari betis licin. Muahaha.. sesape yang nak join korang klik je gambar header syazwan kat atas tu..

Ni yang syazwan minta utk entry ni : 

1. kota bharu

2. rantau panjang

3. nasi kosong

4. universiti ..... saudi arabia
Read More

makan

16 comments
Korang tahu tak yang hidup kita ni tempoh dia pendek je berbanding dengan manusia-manusia zaman dahulu. So, kalo yang pandai menghargai umor dia tu,, apa kata korang manfaatkan hidup ni dengan makan je..

so, aku otw nak p pesta makanan antarabangsa. antara aktiviti tok manfaatkan umor yang tak berapa nak lama ni. So,sesape yang dok kat kelantan tu..jom la..kita kasi pecah pesta makanan antarabangsa..

p/s:merempit dengan artis dari pasir mas ni..
Read More

Review Safura Online

3 comments
klik header ni nk tahu cite sbnar


Aku pom tak tahu datang dari mana idea gampang jiji yue ni suh buat review2.. Haha.. apa-apa pom aku enjoy je..kata nak join sangat.. Hahaha..jiji yue bgtau yang aku kena review belog cik rara. segan jugak aku jadinya sebab apa la tahap belog aku ni pi review belog otai ni..so,ni je yang aku review :

1. belog ni pink gitu. aku suka tengok kaler pinky ni.. dah macam aku da..haha

2. header pom lawa. kalo boleh aku nk suh dia taruk utk aku satu.

3.simple n tak berserabut, senang je nk tengok.


Tu je aku rasa, tak de cacat plak aku nak kritik. aku dah lewat ni...boleh la macam tu kan cik rara..

p/s: enjoy gak geli-geli ko ni jiji yue,,wakakka
Read More

geli geli abang jiji

5 comments
klik gambar abg ji versi kartun ni
Aku pom pes time tengok abang ji buat sesi geli-geli ni. Rasa nak join la..haha.kalo korang yang nak join tu..korang klik la gambar header dia yang macho tu...
Read More

doa

11 comments
Rasulullah s.a.w bersabada yang bermaksud : " Doa adalah senjata bagi orang mukmin, tiang bagi agama dan cahaya langit dan bumi." ( riwayat Al-Hakim dan Ibn Ali Al-Dunya )

Sempena jumaat yang indah ni, sama-sama kita hayati hadis baginda kat atas tu. Menunjukkan betapa tingginya darjat doa. Doa adalah senjata mukmin yang mana pengabulnya adalah Allah Taala. Yang berkuasa atas semua makhluk. Senjata nuklear israel pom kalah dengan doa. Orang-orang yang jahil je cakap kalo doa itu senjata yang ulung, mesti Palestin dah amankan?

OK..sama-sama banyakkan doa pada hari ni. Hari ni ada satu waktu yang mana doa kita dimakbulkan. Ikutla nak doa apa..nak doa folower banyak ke..belog femes ke. Yang penting doa kita selamat dunia dan akhirat dan dijauhi dari azab neraka.
Read More

Segmen : Gadget Kesayanganku

14 comments
Kali ni try join segmen yang muz buat. Hehe.. nampak best jer..
nak join klik banner

Jenama Handphone : Samsung Galaxy Ace
Tempoh penggunaan : APRIL 2011 - NOW

Aku dapat henpon samsung ni dengan menggunakan biasiswa yang saudi bagi. time tu saudi dpt untung minyak n then bg bonus utk student yang belaja kat sana. So, kebetulan nset aku sebelom ni dah tak muat nak save no fon..aku angkat je yang ni.. aku pegi kedai, nampak je terus beli..( tak susah macam pempuan nk tilik sana tngok sini) hehe

Jenama Handphone : nokia 2300
tempoh penggunaan : 2007 - NOW

Ni memang henpon kesayangan aku. zaman sekolah lagi tu. aku beli pom sebab nak mesej cikaro-cikaro time dok kat asrama. maklumla..dok asrama kadang-kadang boring gak. aku beli pom dengan kumpul duit time dok sekolah. siyes..sayang giler nga henfon ni..haha
Read More

dating bersama artis

12 comments
Semalam memang rezeki dapat makan chaw kuew teow. Aku nga member turun still hujan rintik-rintik.Nasib baik tak parah lg hujan tu. Pergh memang kaw-kaw rasa char kuew teow panas ni.Tercapai gak hasrat malam sebelom tu yang basah kuyup gara-gara nak makan char kuew teow.Hehe.. Alhamdulillah, kenyang sikit.

Kat gerai tu dia tulis 'kuew teow utara'. Tak sure abang tu ke atau kuew teow tu yg datang dari utara. Siyes..abang yang masak  tu memang meced giler.. Sudah je beli, terus melantak cari kedai makan. Dating malam-malam kat kedai kopi pom best jugak kan?Aku dating nga artis woo...(kalo korang kenal artis dlm gmbar tu, bgtau la)


tak leh lawan yang chef mat gebu lg..hehe

Ni la org bajet artis.. tengok ABC je. jgn tngok artis ni.
 P/S : hayati zaman bujang anda..
Read More

BEN ASHAARI , AWAK la pulak

10 comments
klik gambar macho ban ni..

Nak try masuk segmen giler ben ni...menjadi jugak ni. kalo geng oversea yang masuk..conferm menang la..diorang time ni mesti baru petang..haha
Read More

SEGMEN JOM KENAL DAN TAMBAH RAKAN BLOGGER

23 comments
klik gambar ni yer utk entry skytech yg asal

Aku terlewat masuk segmen ni..nasib baik tuan segmen berkompromi nga aku bagi aku masuk lg biarpun due date dah habis..hak..

- Nama panggilan Blogger         :H.J
- Tarikh mula berblog               : 9 NOV 2009
- Rakan blogger terkini             : 120
- Target tambah rakan blogger : 20 orang

Jadi, selamat mengjoin segmen..wakaka..terima kasih tuan segmen
Read More

untung tok anjang

14 comments
hari ni pom hari sadis jugak. Pasal duit aku 300 terbang gitu je diambik oleh Tok Anjang. Tu la...sape suh tok anjang saman ko kan? Korang yang pernah kena saman mesti boleh rasa feeling aku yang tak seberapa feeling ni bagaimana rasanya membayar saman. 

Nampak sangat kita ni macam bodoh je. free-free tok anjang dapat 3rat. 3rat banyak tu..lain la kalo tiap2 bulan dapat earning nuffnang 1K kan?haha..rasa  rugi sangat, kalo duit tu bagi kat anak-anak yatim, dapat juga melabur saham akhirat kan. takpom  buata modal menabung dalam masjid.

Tu la, permainan 'kalo' ni tak habis. dah kena tu kenala.terima kenyataan dan hakikat. nasib ko la. merempit tak pakai topi keledar sangat.

p/s : malam ni cari char kuew teow yang tergendala..haha
Read More

khamis yang spontan

24 comments
"dengar apa yang disampaikan,
jangan melihat siapa yang menyampaikan..."
Read More

Giveaway Dari Korea @fasihah.com

7 comments
give away korea..masuk jgn tak masuk

Aku kalo dengar saja pasal GA..macam nak masuk je sebab aku optimis yang aku akan ada chance nak dapat benda tu.hehe. 

Jadi, yang ni pom aku join. nampak je FASIHAH ada buat give away.terus je aku join..haha..memang optimis tahap cipang..

kepada korang yang nak masuk tu..senang je GA ni, cuma letak gambar tu n linkkan kan entry asal fasihah. klik je gambar aku letak tu..takpom klik sini
Read More

dalam hujan

11 comments
Malam ni memang malam yang sadis la. Cuba korang bayangkan, di tengah malam syahdu dalam kol 9. Time tu hujan renyai-renyai selepas hujan yang tak renyai-renyai turun, member ko buat muka seposen ajak teman dia cari char kuew teow kat pasar malam. Turun umah pom kilat masih lagi berkelip2..

Aku nga member aku apa lagi, memang dah bertekad da. Kalo basah , basah la.. Lantak pi la. Yang penting char kuew teow. Aku jadi penumpang motosikal. Member aku jadi driver. Ni memang kerja gile ni. Hujan pon masih nak meredah. Memang sah2  nak sampai pasar malam yang jauhnya  4 5 batu baju yang lepas iron pom basah kan. Tu baru yang kena hujan, tak kira yang kena simbah dengan kereta tepi jalan lg.

Baju dah basah kuyup, dah la pakai kain pelikat...sampai2 je..memang hampes la.. pasar malam dah tutup. Semua dah kosong. Peniaga pom balik awal sebab hujan yang tak renyai tadi. Ambik ko jijiyue.. nak makan char kuew teow sangat.

Tapi tak pe..dia belanja aku makan roti canai sardin nga telor. Haha..dia makan yang kosong je 2 bijik.. takpe ji..bila lagi nak buat keje giler ni..risiko adalah permainan eh?muhaha..
Read More

GILER BOLA ! MALAYSIA vs ARSENAL !!

35 comments
PERINGATAN!!ULASAN SERIUS NI...

Perlawanan antara Malaysia V Arsenal. Mari sama-sama kita tengok apa ulasan utk match perlawanan ini. Kita mula dengan barisan skuad yang terdiri daripada muda mudi dan tua bangka. Peraturan permainan ini juga tiada had kepada satu jantina sahaja. Jadi, para fan tak yah pelik bila tengok team fevret diorang ada jantan dan betina.


PASUKAN : ARSENAL


Pengurus : ubibadok
Jurulatih : Skytech Belog
Formasi : 4-4-2







PASUKAN : MALAYSIA

Pengurus : Suara Hearty
Jurulatih : Ayllia
Formasi : 4-3-3

Ehan - Eiz - nizam 





ulasan ni tak perlu diulas dengan panjang lebar sebab penonton semua mesti dah tahu kan keputusan dia. of kos team yang menang adalah team yang aku jadi manager. team ARSENAL. aku pom tak tahu apa pasal team aku boleh menang. team aku ni semua dapat kad kuning, tak terkecuali pemain spare. 

team Malaysia korang agak2la nak menang sebab manager dia pom pompuan kan.?hehe.. aku selaku manager team arsenal, seangkatan dengan pengulas utk segmen kali ni tak sempat nak ulas panjang2.. member aku yang meroyan sebab tak leh updek belog tadi ajak main futsal. ni pom nasib baik sempat. 

ps : harap team Malaysia dapat terima kekalahan yer. result dia sikit jer,,cun - cun arsenal nak kalah. 
MALAYSIA ( 6 1/2) -  ARSENAL ( 7 ) 

sekian. nak sambung main futsal..haha
Read More

SEGMEN KENALI BLOGGER SPORTING

19 comments

Aku rasa macam nak join segmen ni plak.. KOt-kot aku ni spotim betul ke..hehe sape nak join korang klik sini..terus je dia bawak ke entry asal

kat sini dia kenalkan diri..malu plak aku.. :

Jantina : Lelaki Maskulin

Umur : 20-an ( bergetah lagi )

Status : Bujang ( lagi )

Tempat Tinggal : Kelantan Darul Naim

Dah cukup dah tu...hehe
Read More

wordless wednesday #2 - L.I.C.I.N

13 comments
Read More

BLOG DIPERLUKAN ..SEGERA !

13 comments
klik gambar ye



KLIK  gambar abang hensem ni untuk join...
Read More

tanda sihat

15 comments
Korang tahu tak tanda-tanda yang menunjukkan tubuh kita ni sihat dan cukup antibodi.? Biasanya, orang - orang moden zaman sekarang tak tahu pom pasal ni. Diorang tahu makan je.. lepas tu sendawa, kalo yang baru lepas makan durian tu.. memang sendawa dia kaw-kaw la tahap cipang.

Member aku ada cakap kalo kita nak tahu tubuh kita sihat dan ramping, kita tengok pagi-pagi je. Orang sihat, pagi-pagi lagi dah buang air besar. Nak yang terlebih sihat sebelum subuh lagi. Ingat!! Ni fakta yer.. bukan auta.

Biasanya dia tengok pulak jenis najis tu macam mana. Kalo najis tu biasa-biasa je.. ala, yang biasala.. tak cair dan tak semebelit.. tu tandanya, orang tu normal la. Kalo yang jenis cair macam baby punya tu, tu tandanya hyperaktif. Perut korang voltage dia tinggi, kuasa kisar dia bertambah laju. Kalo yang sembelit dah sah la yang korang ni kurang sihat. Body tak solid dan molid.

 P/S : Cuba korang cek balik yer. Ni khusus untuk orang yang buang sisa dia di pagi hari je. Kalo boleh cuba istiqamah buang air di pagi hari.
Read More

wordless wednesday

16 comments
Read More

Segmen bersama Khalis

8 comments
kelik pict ni kalo nak tengok entry asal
Nampak tajuk dan gambar kat atas ni. Ini namanya aku join segmen yang bro khalis ni buat.. daripada tak de menda nak tulis.. so, aku amek keputusan ikut jejak kak es yang dok join GA dan juga segmen ni..hehe..

so, kalo korang nak join segmen ni jugak, korang klik je gambar picture header bro khalis. Terima kasih bro khalis buat segmen macam ni. Aku merupakan pertama kali menjejak mouse aku kat site ko. Aku tengok belog ko macam mesra alam je dengan ayat-ayat peramah gitu. Nampak mesra je. Hehe..

Pastu,,aku tengok blog bro khalis ni simple je..sedap mata memandang..tambah plak dengan kaler biru lembut gitu.. Memang lembut la.. :)
Read More

melepas la..

11 comments
hari ni aku rasa sangat merugi la. sangat melepas lipus. apa ke tidaknya.. awek cun + meletup + bergetah + kiut miut terlepas depan mata macam tu je.

memang sahla, dalam diri aku ni takde keyakinan tahap cipang.. awek yang macam tu memang satu dalam setahun baru boleh jumpa. tu pom kebarangkalian dia tinggi lagi. time tu aku dok kFc nga member aku. (jap tadi dia pom ada update pasal dia melahap kat kFc). pastu masuk la awek cun ni..pergh.. memang lawa siot.. berbaju t-shirt sekolah lagi...fuhhh..

dahla iman aku ni senipis baju single pagoda, mula la mata ni dok main kerling menjeling. aku ingatkan aku je yang dok kerling...tapi dia pom dok sipu2 menjeling sambil memandang. tapi, lepas tu aku frust kejap, sebab aku pasan yang dia bukan kerling kat aku pom..rupa2nya dia tengok member aku ni.. aku macam jadi invisible man je depan dia..haha..

tapi, member aku ni jual mahal. tak layan pom.. nak buat macam mana., member aku ni tahap artis da. tak layan da budak sekolah ni. hati aku ni nak sesangat p tegor mintak FB kat dia. tapi, tu la..pelbagai benda melintas.."kang kalo pergi,,dia buat tak layan je..malu ko".."kalo ko pergi dia terus blah..macam mana?"

tu la kelemahannya..korang tak de tips ke?? yang aku pelik, time macam ni...setan2 yang dok berkeliaran kat kFc tak de pulak cucuk bagi semangat...haha
Read More

tido siang

16 comments
Sempena hari selasa ni, apa kata kekorang semua amalkan satu amalan yang memang perfect ni. Amalan ni tak makan banyak masa pom.. Kalo dalam 15-20 minit tu dah kira ok da tu.

Amalan apa tu? Qailulah. Tu dalam bahasa arab la. Kalo dalam bahasa mudah faham, tido di siang hari. Maksudnya kita tido sejenak di siang hari dalam ataupun di tengah hari. Korang pom selalu mengalami fenomena yang mana kelopak mata tu rasa berat semacam je bila jam melalui pukul 11-2. Tu tak kira kaum wanita yang pakai bulu mata arnab.

Apa kata korang cuba untuk melena2kan diri. Tak dapat lena pom, try cuba pejam mata n relax utk beberapa minit. Sure.. korang bangun lepas tu memang penuh dengan tenaga. Bangun-bangun... nak joging 5KM pom larat.

Sebenarnya ini adalah satu amalan sunnah yang diamalkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. dan nabi ada mengatakan yang amalan ni bukanlah amalan syaitan dan syaitan tak suka kalo kita lakukan sunah ni. (semua sunnah syaitan tak suka kan?).. So.. sama-sama amalkan..untuk yang bekerja tu..lena je depan komputer sambil menaip entry baru..
Read More

Mimpi

15 comments
Semalam memang tido aku yang terbaik la. Pasai apa? Pasal mimpi semalam memang syok giler. Kalo mimpi syok, mimpi basah memang termasuk dalam top list la. Yang tu tak de orang boleh menafikan. Tapi, mimpi aku semalam macam darjat dia bawah sikit dari mimpi basah.

Mimpi paling syok adalah mimpi genre adventure. Syok tu.. watak utama ko dalam mimpi tu akan mengembara untuk menyelesaikan misi. Ala...lebih kurang citer dragon ball la. Korang ibaratkan yang korang ni adalah Son Goku. Tak best ke mimpi macam tu.

Kalo genre mimpi yang paling hampeh sekali adalah genre jenis sad, jenis yang sedih-sedih gini. Yang ni memang menyebabkan tido aku memang tak cukup. Biar tido terpejam mata sampai 12 jam pom, tapi still tak cukup tido. Kena cari tido yang lain.

So, korang.. takkan minat mimpi yang genre dia 'drama'. Aku kalo tengok movie, nampak je genre macam ni memang tak tengok langsung la. Buat sakit hati jek..haha

P/s : mimpi basah ada kelemahan dia, bangun pagi... mesti kena mandi dulu.. leceh tu... tu antara sebab mimpi basah best dalam serba salah. Biasanya dia popular nga nama eksiden..
Read More

awal ke lewat?

7 comments
aku tertanya-tanya pasal kahwin. biasala, umur macam ni memang tengah gedik dok pikir hal macam ni kan.  naluri manusia, mestila ingin berpasangan.. kambing pom ada pasangan dia kan.. inikan pula manusia..

rasa-rasanya...kahwin awal atau lewat sesuai utk bebudak  zaman sekarang macam ak ni. maksud aku yang awal tu kita masih di alam pembelajaran la. masih menuntut ilmu.. belajar 2 3 kerat je n ada 2 3 tahun lagi nak habis.

kalo kahwin yang lewat tu, kira dia dah kerja da..kete dah ada, rumah dah ada..duit pom dah cukup banyak da nak sara anak bini. kahwin awal ni bagi aku satu je.. tak nak manusia yang imannya senipis kulit tebu (aku la tu)berkapel..silap-silap lahir anak berstatus luar nikah..

rasa-rasa mana yang elok?? sebab aku pom rasa nak kawen jugak ni...*kalo ada calon..onn je...haha
Read More

sembahyang lewa + lewat

13 comments
post ni aku citer pasal orang yg solat dia selalu lewa dan lewat. Alkisah di ceritakan oleh imam Az-zahabi dalam kitab alkabaair (dosa-dosa besar)..aku tak berapa sure nama watak yg dia citer dalam tu...

seorang pemuda yang kematian saudara perempuan telah pulang untuk menjenguk jenazah saudaranya. dalam pada itu dia turut menolong orang-orang kampung untuk menggali lubang kubur saudaranya itu. usai sudah semua urusan pengebumian, dan semua orang telah pulang ke rumah masing- masing. dalam pada itu... baru dia sedar yang dompet dia hilang.

pemuda itu yakin yang dompetnya itu telah jatuh ke dalam lubang kubur saudaranya itu. lekas dia menggali balik lubang kubur itu. asyik menggali, dia terkejut kerana api menjulang2 keluar dari dalam kubur itu. terus je dia menimbus balik dan pulang ke rumah ibu saudaranya itu.

sampai di rumah.. terus je dia menanyakan amalan saudara perempuan itu semasa di dunia. terus terang si ibu memberitahu yang anaknya seringkali melewat2kan waktu solat dan menunaikannnya sambil lewa. beristighfar panjang pemuda itu...

p/s : cuba kita renungkan...orang yang melewatkan solat sudah pun diazab dalam kubur...  belum lagi di akhirat kelak...
Read More

GA sempena ramadhan by Cik Gugu

10 comments
aku tengok cik pulau buat GA cik gugu..tangan ni pom rasa gatal nak buat jugak sebab tengok syarat dia macam mudah je..hee

sesape nak join just klik gambar ni je..

Nama Penuh : Muhammad Hafizin Jamil
Umur : Sweet tweenty
Pekerjaan : study kat u di saudi arabia

tengok..senang je kan GA ni.. rezeki random ni..tak tahu boleh menang ke tak..haha..rugi sesape tak join ni..
Read More

Roti

10 comments
Pagi ni aku sarapan dengan roti je..selalu makan nasi lemak kopi o.. biasala..orang bujang..time tak de duit..kena la makan benda2 yg macam tu..sambil diet sambil jimat duit.. tol tak??

aku tengok roti kat malaysia ni tak power sangat berbanding roti di sebelah timur tengah. macam mana aku boleh buat kuar statement macam tu? ye la.. roti kat  malaysia..aku tengok yang paling lama boleh tahan sampai satu minggu jek.. tu pom dah tahap cipang.. time tu tompok-tompok kulat dah tempah dah bahagian mana diorang nak tumbuh.

Kalo kat saudi ni...sebulan woo baru xpired,, tipu.. sebulan tu lama sangat kan. kalo roti yang panas-panas sampai kat kedai..biasanya 3 minggu la aku tengok expired dia. ni yang aku respect giler ni. kalo aku beli roti..sah2 tak membazir.. last2 habis jugak roti aku.. tak yah nak bagi kat kulat makan free..

aku pom heran perencah apa yang diorang taruk dalam tu.. aku taste pom sama je nga roti gardenier butterscotch..lain kaler sikit jer... agak-agak korang dia letak benda apa eh sampai 2 3 minggu roti tu boleh tahan..? kalo sape-sape nak..aku boleh postkan,, satu bungkus dalam SR 3 je..haha
Read More

MARILAH MASUK KONTES KE - 3 ANJURAN KOMENSEN !

7 comments
Skang ni aku nak masuk kontes membalas pantun.. tak tahu la aku ada bakat tak untuk menjawab pantun yg aku kelaskan sebagai gred A. aku ni bukanlah budak yang grad dari a.samad said. heee

korang nak masuk just picit gambar ni je..

penganjur contest ni adalah empunya belog komensen...tengok yer pantun aku balas..heee


Budak-budak banyak ragam,
Ada suka makan laici,
Gading sudah digenggam,
Tanduk simpan dalam laci.

Pergi ke sawah menangkap belut,
Makan belut bersama lengkuas,
Perahu hanyut di tengah laut,
Dibawa arus sangat deras.

Bakar ayam di atas bara,
Untuk jamuan para banduan.
Berkepit dengan si anak dara,
Kerana syaitan menjadi panduan.

Ni pantun yang cincau dari aku. Ada rezeki dapat seratus.. boleh buat topup kan..heee
Read More

aku kagum

15 comments
hari ni aku rasa sangat kagum dengan member aku yg menceburi bidang belog ni. memang tersangat  kagum dengan semangat dia yg nak mengupdek entry dalam belog beliau..tiap2 minit ada je idea dia nak updek belog. ak pom tngok dia ni dah mula pikir macam2.. dia ni betul ke senget skit?haha

yang sangat mengagumkan adalah hari ni... sengaja aku bg mcm2 alasan nk tido umah dia smalam. tujuan aku satu je.. nak intip dia berblog.. mlm tu ak dah tngok da berapa bnyak entry dia updek.. sambil tgok cite stanza cinta pom smpat lagi dia updek entry.. pastu smpai la time tido dia. (dia ni memang tido awal sbb keesokan pagi dia kena p skolah). maklum la..seorang pendidik..haha..

malam tu dia suh aku kejutkan dia. siap buat alarm lg bg ak bngun. lps alarm tu berbunyi, ak plak yg kena kejutkan dia... then..pg tu aku kjutla dia.. belom subuh lg tu.. bngun2 je.. terus dia ngadap lappy kesayangan dia.. terkejut ak.. terus dia klik site blogger.com. muka berkerut lg tu..siap pakej dengan air tuak basi lg.. hah...kalo dah klik site tu..korang agakla apa dia nak buatkan??tapi, aku tngok belog dia tak de entry bru pom.mgkin tak smpat hbs taip kot.simpan dlm draft..haha..

lepas tu ;aju je dia pegi skolah kat gua musang jauh nun di sana, tu pom dia bawak lappy dia.. mgkin dia p publish entry kat skolah dia..haha.. mcm ni la bru syok, orang otai berbelog..

p/s : kalo nak berbelog..buat mcm member aku ni. tak mengenal erti lelah dan jemu.. korang nk lawat belog dia klik sini..
Read More

Tips bangun subuh

4 comments
Mungkin acap kali ada antara kita yang bangun pagi tu mmg subuh dah terlepas da. Tapi nak buat mcm mna kan..? bukan sengaja.. tapi...TERRRRR.. tak mengapa.. dimaafkan. tapi aku ada dengar org ceramah, sesiapa yg mengamalkan tidur lewat shingga terbabas solat subuh... dia tu dikategorikan dalam orang yg berdose.. dasat tu..

So aku kat sini nak kongsi tips agar sama2 kita dpt bngun awal subuh... aku amek tips dr member aku yg skang ni menjadi ustak..kredit utk ustak Azhar. aku kat sini kasi 2 tips je.

Pertama, tido awal. tak dapat diragu2kan lagi yg ni mmg kena ada utk bngun awal. mustahil kalo yg tido lewat tu nak bangun awal subuh.. kena plak subuh kol 5.30 pg..kita tido kol 5.. korang tak yah nak kencing la..aku dah try..mmg tak terbangun..kalo bngun pom lebih skit. tu pom kalo bangun.. tapi, kalo dah amalkan tido lewat,, tapi awal je bngun.. tu spesel kes.. dia dah amalkan 4o hari 40 mlm...

Kedua : Jam loceng. yang ni membantu jugak ni..korang set la alarm yg bunyi dia macam kiamat.. lagi cepat kita bngun.. kalo boleh set utk volume yg tinggi skali.. biar skali nga jiran sebelah blh dengar.. haha.. tapi, jangan sampai jiran bngun pom kita still tak bngun2..asyik jam je yg berbunyi.. kalo aku jadi jiran.. aku pom bengang..haha..

so..korang cuma amalkan yg 2 ni je.. kalo tak menjadi.. memang korang tu malas bangun pagi la.tak de sebab lain da..haha
Read More

Cerita ku di Bulan Ramadhan

2 comments
klik utk segmen tak smpai 1 jam lg ni..

Aku join segmen abg ben yg tergesa2 ni..kena taip cepat tak nak kasi lebih 2 jam..haha

Kisah aku di bulan Ramadhan mcm ni je. Time tu aku kat Cairo..bergelar pelajar lagi.. Hari first masuk bulan Ramadhan..time tu aku kuar nga sorang member,, kata dia nak p usha awek Mesir utk yg last sehinggalah hbs bulan Ramadhan nanti. Aku ape lagi.. terus je ikut.. member aku ni macho.. jadi aku pergi usha pom dengan menumpang kemachoaannya... Haha..

time bulan pose ni la ramai pulak awek2 mesir yg pakai makin seksi. mcm diorang tahu2 ada orang yg still nk usha diorang. Aku tak lah gersang sangat.. aku tngok aktiviti tak berpaedah member aku ni je. Aku jalan mcm biasa je..tngok kiri kanan gitu..

Aku ikut je dia sampai dia naik boring.. masuk je mall memang tak ingat la pukul berapa kat dalam tu.. last2 dah nak smpai waktu maghrib.. memang waktu nak berbuka puasa la kalo bulan pose... aku ape lagi.. menggelabah la.. kalo nak ikut org mesir ni,,diorang bukannya semua islam. yang pakai tak berapa lawa tu kemungkinannya adalah org kristian. terus je ak nga member aku kuar pegi tahan bas nak balik. berbukak kat umah lagi best..jimat duit..

kitorang mmg bajet ngam2 dapat bukak pose kat umah.. tapi..alangkah malangnya nasib aku.. tak sempat dol.. azan berkumandang time aku dok atas bas.. apalagi.dah la kitorang tak beli2 apa pom utk bekal berbukak.. so, aku ada mengaji yg kalo berbukak puasa ni mmg disunatkan dengan segera berbukak.. so, aku berbisikla kat member aku ni.."ko korek hidung l"a..sama je nga bukak puasa tu.. dan member aku sama gak berbisik kat aku.. ko pom buatla jugak..."hisap jari pom jadi la:...haha..so..ari tu..berbukak mcm tu la aku nga member ak..

p/s : jangan buat maksiat kat bulan pose ni..hormat skit bulan mulia yg Allah sediakan utk ummat yg banyak kelebihan ini.. :D
Read More

31-7 Birthday Giveaway!

2 comments
klik beserta penyek tikus tu kat gmbar ni utk join

Aku nak wishkan selamat hari diberanakkan kepada 3 org blogger yg cun + 1 yg maskulin ni dgn ucapan : SELAMAT BIRTHDAY utk Sunah Sakura, Cik Pulau, Gadis Melayu, dan cikali!! ( ringkas je tu ).

Sesape yg nk join, korang kelik kuat2 tikus korang kat gmbar alik atas tu..mesti boleh join.. automatik dia akan subscribe..ngeh3...
Read More

Singgah blog aku sat , bleh ?

12 comments
Nak join klik+pecet+penyet gmbar ni
Pes time aku join ni...
Read More

Hasad menghasad

7 comments
Dalam terbelek satu majalah ni, aku tertarik dengan satu artikel pasal hasad dengki. Memang sudah sifat manusia tidak dapat lari daripada sifat hasad ini. Allah telah ciptakan manusia dengan satu fitrah dalam dirinya punyai hasad dengki, cuma terpulang kepada kita bagaimana utk mengontrolnya. Kalo tak dapat nak mengontrolnya dengan baik..antena pom lintang pukang..alamatnya kurang baik la tu..

Qabil dan Habil berbalah pom sbb seth tan durjana menghasut dan menghembuskan hasutan berbaur hasad sampai ke tahap boleh berbunuhan. Orang yang hasad ni tak ke mana akhirnya sbb nanti, amalannya akan burn gitu je... ibarat daun kayu yang kering dibakar oleh api. Siap berasap lagi utk menghalau nyamuk.. Kat sini aku datangkan istilah2 yang bersamaan dengan hasad, tapi mempunyai makna yang lain2..

HASAD DENGKI : berharap dan b'usaha agar sesuatu nikmat yg dianugerahkan oleh Allah Taala kpd seseorg itu terhapus begitu saje dan hlg dari org t'sebut. HUKUMnya adalah HARAM sepakat ulama'.

GHIBTAh : ini adalah perkataan dlm bahasa arab. Kalo dalam bm lebih kurang iri hati la. Maksudnya, seseorg berharap nikmat yg dimiliki oleh org lain dapat juga menjadi miliknya tanpa berharap nikmat org tersebut luput dah lupus darinya. HUKUMnya HARUS jika berkaitan dengan urusan dunia dan SUNAT jika berkaitan dengan ibadah.

MUNAFASAH : munafasah ni lebih kurang bersaing. Bersaing utk mencapai sesuatu sprtimana yg dimiliki olh org lain. HUKUMnya adalah HARUS selagi mana tidak melampaui batas kemampuan seorang manusia.

P/S : sabda Rasulullah S.A.W : "Janganlah saling hasad dan janganlah mencari kesalahan orang lain dan jangalah bermusuhan serta saling mendiamkan, dan jadilah kamu bersaudara " - ( riwayat Muslim )
Read More

Kambing pom kahwin

5 comments
Korang pernah dengar tak citer manusia kawin dengan kambing? Alkisah dia macam ni..ada satu tempat kt Sudan tu dia ada pelihara kambing. tak sure plak kambing tu jenis jamnapari atau pon tak. Satu hari, dia telah mengkantoikan seorg mamat yang tengah buat 'projek' dgn kambing dia. Apa lagi..terus je dia cekup mamat tu dan tambat mamat tu nga tali rafia kat kandang kambing.

Lepas tu, dia panggil orang kampung dia datang beramai2 ke kandang kambing dia..lantas dia menceritakan hal sbnar kpd org kampung. Apa lagi..org kg dia pom sibuk bermesyuarat...tak hbs mesyuarat lg, tuan punya kambing ni memutuskan yang si mamat ni perlu kahwin dengan kambing dia.. pening org kg. Tapi, tak mengapa..tuan dia ada rancangan tersendiri.

Tuan dia memutuskan yang mamat ni perlu menyediakan wang  sebanyak 15000 dinar ( RM 150 ) sebagai hantaran kahwin. Separuh daripadanya perlu dibayar secara cash utk wang pendahuluan. Apa lagi..memang berlangsung dengan meriahnya majlis perkahwinan ini. Cuma majlis sambut menantu bagi pihak kambing je yang tak meriah.. Haha.. Tak lama selepas tu..perkahwinan diorang ni nampak bahagia dan aman dari segala kekacauan ataupun dari pihak ketiga, lantas pasangan ini dikurniakan seorang anak lelaki.

Tapi, amat malang..tak lama selepas tu, kambing ni didapati mati lemas dalam sungai dengan kepala tertutup dengan beg plastik. Ni pasti angkara khianat dan dengki. Dalam keadaan aman, masih lagi yg cemburu dengan kambing. Kambing betina nampaknya  meninggalkan seorang duda dan seorang anak lelaki..dan dari maklumat yg aku dapat..kambing ni nama dia Rose.

p/s: manusia skang ni memang pelik+jahil..perkara ni berlaku di Sudan pada tahun 2006 dan mendapat liputan dari agensi BBC... Dunia semakin menghampiri penghujungnya.

Read More

Siapa Itu Muflis

4 comments
Muflis kat sini bukan nama orang. Bukan nama saudara mak bapak sebelah ibu tiri.. Kalo kat dunia, orang muflis adalah orang yang tiada harta walaupun sesen. Yang selalu dok kata orang tu muflis orang ni muflis kat dunia adalah tok hakim la.. Laju je dia putuskan... " Hah..kau mulai skarang adalah orang yang muflis.." senang2 dia je kan..?

Itu baru dunia kan?? Kalo kat dunia ni tak yah susah2 la nak bimbang kalo muflis sebab ada chance lagi nak jadi jutawan..jutawan senyap.. yang penting adalah kita tidak muflis di hadapan tuhan. Tahu tak sape yang muflis di sisi tuhan pada akhirat kelak?? Orang yang muflis di akhirat kelak adalah orang yang berbuat zalim terhadap makhluk tuhan semasa di dunia.

Kat dunia sesenang dia je nak buat kianat..nak ngumpat..nak komen..nak mengata..nak pukul..nak rompak.. tapi, tak pe la.kita golongkan dia ni adalah golongan yang muflis akhirat kelak kalo dia tak taubat sebelom mati. Orang muflis kat akhirat lebih kurang mcm ni la.. semua amalan pahala dia akan diberi kpd org yg dia zalimi dan kalo tak cukup, dosa org dizalimi itu akan ditransfer kpd dia..pergh.mmg dasat tu..mmg sah2 dah muflis..pasal ni Nabi S.A.W ada sebut..aku je yg tak ingat mafhum dia...

Read More
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home
SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia