2 comments
salam semua. salam pagi dan salam ceria. aku skang ni berada dalam fasa percutian dan dalam minggu untuk melancong ke Jeddah Taif. aku sekadar mampu melancong dalam negara je. nak pergi kat UK macam senior2 yg buat tu memang tak mampu lagi. tak mampu zahir dan juga batin. mungkin tahun depan ada rezeki aku p la UK tu.. tak pom dalam bajet aku nk p kat Jordan, Syria dan Turki. dengar2 awek Syria  cun2..kalo ada rezeki memang boleh kawen terus dengan orang dia, lepas tu, bawak balik..pergh...rezeki besar la tu.. sambil2 menyelam sambil timbul.wakaka..

entry aku kali ni tak nak citer pasal citer aku beli laptop nga roomate aku sebab aku nak panggil balik kenangan lalu tu susah skang ni. so, aku nk citer pasal aktiviti terbaru aku je. ni panas lagi ni. tak pecah kat sape2 lagi. lepas je exam aku ari isnin ari tu, terus je aku blah mencari tempat makan, nak lepas nafsu makan ni. dah lama dah aku simpan. dan si kawan yg dok ajak aku tu memang 2 hari yg awal dia sudah exam dari aku. dlm 2 hari tu la dia asyik dok push aku yg apesal aku lmbat sangat nak hbs exam ni. haha..sabar la bro.

malam tu je..terus aku blah dengan 2 lagi kawan aku. waktu dalam pkol 8 40 malam. kira lepas isya'. rancangan awal, kawan aku cakap dia nak drive keta, nak pinjam keta2 member dia. last2, member dia hbs kuar. sutir pom tak de keta nak drive. haha..tu la..dia je yg hbs awal exam.orang lain semuanya sama nga aku..hbs ari tu..haha..

almaklum..kena naik 'kambing' jugak la...kambing tu lebih kurang prebet sapu la. aku pom tak tahu apesal orang melayu kat sini panggil kambing. aku dok pikir2 mungkin pasal driver keta ni keras kepala macam kambing. kalo nak tawar menawar harga tu memang jenuh la..haha.. kitaorang ari tu pergi restoran China. nama je china. aku tengok yg keje indon je. pakai je pakaian Cina.haha..

member guwa yg poyo..haha

ni muka bengang ni sebab tggu lama sangat..

ni muka bajet macho..haha

yg ni tahap maksimum muka bengang..haha

yg ni aku tak tahu nk komen pe,,

yg ni sup..segala seafood ada dalam ni..

ni plak tuan belog..haha..

test2...nk makan sedap ni

ni sotong dibalut tepung..haha

p/s:internet sembab semacam je..aku malas giler nak update..haha
Read More

:: Selamat tinggal DELL::

8 comments
Gua memang nekad dan juga tekad untuk study sehabis parah dalam 2 3 hari ni. sebab gua sedar yang guwa skang ni berada di last2 minit exam. tapi tak lah seminit betul. setakat sehari dua lagi. guwa memang tekad dan sememangnya juga nekad. korang jangan pusing kepala hotak korang jadi naked pula...itu salah korang la...haha


korang tahu tak apa yang aku nekad sangat tu..? yang aku nekad tu pasal laptop aku ni. aku sudah tekad yang aku nak tutup laptop ni buat sementara untuk aku melalui highway exam. memang aku akan off selagi aku termampu. korang bayanglah...dekat 2 minggu jugak aku exam ni..tak tahu la gelora nafsu untuk mengadap laptop ni dapat aku belai menjadi jinak ke tak. haha..bia jadi jinak dengan tua dia sikit.


keputusan ni memang muktamad. aku sudah dapat detect apa pasal aku tak leh nk tutup laptop, kalo nak tutup laptop tu rasa macam bersalah je. punca utama adalah aku nak torent seeding aku ni berjalan. ye la..nak tolong orang yang dok donlod ceramah2 agama. aku kesian jugak orang yang nak donlod ceramah pakai torent ni..haha..kalo korang tak paham peranan torent..lantak korang lah..aku nak xplain panjang2 bukan di sini tempatnya.. 


aku teringat first time aku beli laptop ni. alkisah dia lebih kurang macam ni la...

aku first time datang mesir memang tak bawa pom lappy. bajet memang nak beli kat sana la. sebab sebelom tu dalam kepala hotak aku dah ada imagine yang aku nak pakai pc yang bergrafik kad power gitu. serius. aku tunggu je duit pinjaman aku masuk untuk aku melabur dalam sektor perkomputeran ni. pelaburan jangka masa panjang.

tunggu punya tunggu...datanglah rezeki dok mencongak dalam akaun AR Rajhi. sebelom2 tu aku dah dok bincang sikit sebanyak nga roomate aku nak beli yang jenis macam mana. maklum la..aku tengok roomate aku tu nampak pro semacam je dalam bab perkomputeran ni. apa lagi. tempat aku mintak cadangan la tu. aku memang kesian sangat masa tu nga roomate aku kat tingkat bawah sebab aku asyik menodai pc dia je. aku tengok muka dia pom macam dia naik serabut je kat aku sebab asyik dok lepak bilik dia je. sampai tido pom sebilik dengan dia. sape tak bengang kan? buat macam bilik sendiri. tapi, aku tanya dia, dia neutral je. haha..cover kot sebab nak ambik hati aku.maklum la..aku kan junior dia..kena kasih mengasihi skit..tu sebab aku tergesa2 nak beli pc tu..

bincang punya bincang masalah pc ni memang masyuk la. aku time tu memang jahil tukey la pasal alam siber ni. maklum la..budak kampung. kenal mouse je. master aku yang merangkap roomate ni memang pro giler.. ada sekali tu teruja gile aku dgr dia cakap perbandinga antara laptop nga pc. pro dan kontranya. kurang dan lebihnya. timbang punya timbang, aku decide nak beli laptop. pasal apa? pasal aku tengok keadaan semasa memandangkan kalo aku beli pc sudah sah aku tak de tempat utk aku bermanja dengan pc aku. mesti pc aku jadi port utk diorang2 yang dok serumah nga aku tu main game. haha.. analisis yang bijak..

aku serah je keputusan beli laptop ni kat tangan roomate aku ni. nampak je kepakaran dia, memang aku tak bantah langsung dia cadang model laptop apa yang bagus utk aku. sekali tu dia bagi 3 jenis model utk aku timbang tara. first adalah jenama Allien, second jenama Dell dan yg last adalah jenama AsUS..

yang first tu awal2 lagi aku dah tolak sebab dah tau, kat Mesir time tu memang susah nak cari brand ni. maklum la..selepas Transformer menang ari time lawan kat Piramid, memang susah Allien nak landing kat sini. Skang ni cuma pilihan aku adalah DELL dan Asus. 

"mum pilih la nk DELL ko ASUS.." roomate aku bersuara.

" aku takpo belako ji gapo2 pom, mum raso molek wak mano?" aku memang macam ni kalo org tanya aku. bagi dia feel dulu. aku tak pandai nak memilih nih..

aku tengok roomate aku tu tarik muncung panjang. muka tak puas hati kot. dia belom tahu lg aku macam tu. susah nak bagi keputusan yang muktamad. padehal aku tau yang dia rasa macam bersalah pula kalo aku tak puas hati dengan keputusan dia..

" takpo ji..aku tak de hal..ikut la wak mano..asal mum raso molek.." aku menyakinkan roomate aku.haha..aku mempraktikkan sedikit ilmu psikologi dari fadilah kamsah. haha...

" um..ok kalu gituh..kita akat DELL...haha.." dia pulak yang suka terbahak2.aku pom naik heran jugak apa pasal dia pula yang suka...haha..

p/s: bersambung....

************

*** giler,,panjang giler citer ni..aku ingat kan sikit je aku nak tulis,,,alkisahnya aku kena tamat kat sini dulu..sebenarnya aku nak ucap selamat berhibernasi kat laptop DELL aku ni sampai lah aku habis exam...

ni la roomate gua..mmg macho.!!

Read More

:: Fuh..dah Lepas..||

2 comments


Syukur Alhamdulillah...
perkataan Alhamdulillah tu biar jadi amalan kita...tak kira kat mana pom
kita berada. jangan jadi orang yang sombong dengan Allah..
iaitu orang yang tak tahu berterima kasih dengan nikmat2 yang Allah Taala 
bagi. so, kita tak nak lah jadi orang macam tu, nanti Allah Murka.
setakat awek murka tu pom korang semua dah kalut...haha..

Dalam keadaan aku menaip, aku rasa syukur sangat sebab exam AlQuran syafawi aku dah habis dengan jayanya. bab markah tu kita serah kat Syeikh berapa peratus dia nak tulis. seterusnya kita tawakkal je kepada Allah Taala... kot2 dengan tawakkal kita dan juga sangkaan baik kita terhadap Allah Taala, menyebabkan guru kita tersalah (tersalah??haha) catit markah menjadikan 100%.
mana tahu kan? keberangkalian tu tetap ada walaupun sikit, walaupun sekecik anak kutu babi. korang jangan ambik remeh hal macam ni...tips tu, korang catatla...ahaha..

tapi, yang aku tak tahan nya, dekat nga 3 jam baru sudah exam aku. padehal, time aku disoal tu tak sampai dalam 5 minit pom. yang lamanya adalah menunggu giliran. pergh.."memang capet tunggu lama2 gini sih" kata student indon yang dok sebelah aku tadi. aku tengok dia tadi dah macam biawak pok kea kelaparan...haha..kesian giler..

korang bayangkan...student 112 orang dan seorang guru je yang menyoal soalan... korang tentu boleh bayangkan betapa ramainya student dok keliling syeikh penyoal soalan. aku tadi dah nak naik bengang tengok gelagat student arab ni nak memotong queue...nasib baik...nasib baik syeikh nampak muka aku naik bengang...terus je dia bagi bulatan. dia ikut giliran, sorang dari kanan, dari tengah dan sorang dari kiri. begitu lah giliran sampai habis...

aku syukur sangat2 sebab tadi dah lepas exam oral.. aku rasa exam ni tak macam berat sangat sebab satu juz je yang ditanya. aku buat2 rilek je...tapi, rilek2 pom, tersangkut jugak time menjawab soalan tadi. 2 kali tersangkut. aku tau apa pasal aku tersangkut...ni mesti kes jantung aku kuat berdebar...haha..soalan satu je yang tersangkut...tu pom syeikh buat muka kompius tnya aku betul tak ayat yang aku baca tu?? rupa2nya aku tersilap menambah ayat al Quran. pandai2 dia je tambah..tak cukup ke??haha..tersilap tak pe syeikh...berdebar kuat sangat...

biasalah...soalan satu kan..masuk je soalan 2...memang lancar giler aku jawab..siap dengan irama dan melodi lagi..sungguh syahdu...(aku je rasa syahdu)haha...dalam 2 3 baris je syeikh suh aku berenti. dia dah tahu yang kasi panjang lagi pom konferm boleh jawab....haha..
padehal aku dah spot soalan tu...alhamdulillah..kena target...haha..

guwa chaw dulu..member guwa masak hari ni..guwa nak tengok pe benda dia dok tengah masak...haha..nasib baik dia masak..kalo tak..makan megi je la aku ni..haha


Read More

|::contest pertama|::

6 comments
ganbar ni menceritakan segala2nya kat bawah nanti..ehehe


mata aku masih lagi sepet tatkala membuka laptop ni. maklum la...tido banyak. tahu yang ari ni ada exam quran tapi buat donor je. haha...
tido punya pasal la. tak ngantuk pom pergi jugak paksa tido....
aku sebenarnya telah dihambat perasaan bersalah kat saudara aku kat Mesia nu...mana tidaknya? tiap kali dia buzz ym aku...
mmg tak terjawab...maaf la saudara ku Azizi..bukan enta bertepuk sebelah tangan, cuma orang disini yang tak cukup tangan nak bertepuk....haha

jadi, untuk mengurangkan rasa bersalah aku...aku pom pergi merayau2 kat blog kepunyaan beliau. mana la tahu kot2 hal ni masuk dalam entry dia...kalo yang sape belom tahu belog dia nama pe, korang boleh tekan link ni. tekan dengan sekali klik je. sekali nafas je...

 aku masuk dalam belog nesloo ni sebelom aku tido.  menjenguk skit sebnyak. memang aku nampak la tajuk entry
tentang contest yang akan dia adakan. bangun je
tido yang tak berapa lelap ni. aku tengok dah 
ada entry baru. pergh...memang mantop....serius..tak sempat aku nak follow entry sahabat aku ni..haha..
idea2 dia memang terlalu mencurah2...macam amad Durrah gitu...tol tak?

kalo korang yang membaca entry ni, sila2 jenguklah contest yang dia buat tu, mana tahu kot2 korang ada rezeki, dapat gak, hadiah meletop. korang tahu tak ape hadiahnya? dapat kuar lunch dengan Lisa...dia yang akan aturkan. tu untuk golongan Adam je..
pergh...dengar je macam tu, terus aku rasa nak join. 

kalo pempuan yang memasuki contest ni, katanya, hadiah adalah dapat keluar joging dengan Fahrin Ahmad? haha...meleleh beb. tak dapat joging nga Fahrin pom takpe, janji dapat jog nga tuan belog yang tuff perkasa. muahhaha..korang tekan la link ni kalo nak masuk ye...


link yang menggatal nak buat contest


ni aku nak bg komen la ni..dia suh komen sangat...
bro, gua memang nak komen sangat belog lu..tapi gua tak sampai hati sangat...lu tau tak??haha...saspen ni..lu kena baca pelan2 ye. haha..kritikan gua ni memang akan menghancurkan hati lu. gua tak nak lu salahkan gua kalo lu dah tak nak menulis lagi dalam belog nesloo tu...haha..

lu kena tahu yang gua skang ni sedang menaip utk mencukuplan 100 patah perkataan. so, kritikan gua yg pertama, apesal lu buat entry contest ni kena lebih 100 perkataan? memang gua susah nak taip 100 perkataan tu...lu buat la 3 patah perkataan ke..ok je tu. ni kena taip panjang2...lu jugak yg malas baca kan? haha..betul tak?? contoh 3 patah... i hate u..ok la tu..

kritikan gua untuk lu yg kedua.
apesal lu punya entri sangat manyak eh? lu tau tak gua tak de masa yang cukup kat sini nak baca entry2 yang lu tulis tu..?? sangat cepat lu masukkan entry baru. serius bai. gua mintak maaf sesangat kalo tak leh nak baca entry lu. gua takut lu kata yang gua ni dah tak nak baca entry lu je...haha. takut lu kata yang gua ni merajuk sebab lu buat belog baru..haha..

tapi, serius tau sayang, yang i memang nak baca sangat entry u...
tapi u kena faham la..i macam mana kat sini. kelas kat sini dah la wajib. bukan macam kat sana...kat tempat persekolahan kita berdua hari tu. yang u graduate dulu dari i. yang u tinggal i sorang2 kat umah dan blah ke mesia macam tu je...ehehe...merana i tau..dok dalam 
bilik yang penuh misteri sorang2...

tapi, serius ye sayang...i tak kisah u tulis banyak2...i suka tau tengok background u yang terbaru...cuma i boleh bgtau u yang kalo i sempat baca, i baca..kalo tak sempat...i tinggal je...muhahaha..

sayang,kalo u baca krikan i ni. harap u jangan marahkan i ye.
sebab i dah tahu conferm yang u akan pilih
i sebagai pemenang. i tak nak mintak lebih2 dari u macam u mintak kat i tuna dengan roti. biarlah cerita tuna dan roti jadi
kenangan kita. haha..
i cuma nak doa je dari u, untuk i yang jauh di perantauan ni.
i tau yang doa u memang ada kalanya makbul. ehehe...
tu la yang i mintak...ari ni pom ada
exam Quran..ari sabtu ni dah start exam Feqh. first time i exam setelah setahun berlalu.ehehe...
p/s: gua kena chaw dlu..nak kena murajaah skit..haha
Read More

" Mengapa Saya Perlu Pergi? "

Leave a Comment
Assalamualaikum...
pagi pagi lagi aku dah dapat berita pasal team fevret aku iaitu team Arsenal. 
so, aku share la kat sini 2 3 patah perkataan utk aku perbanyakkan entry aku sebab selama ni pom entry aku banyak dengan 
benda2 macam ni je...haha..

so, apa ceritanya? ceritanya macam ni, mengapa saya perlu pergi?
sape lagi yg nak pergi kalo bukan star fevret gua iaitu Cesc fabregas. 
kebelakangan dan jauh kebelakangan ini, entah berapa belakang 
dah gia dengar pasar spekulasi ini.
sejak musim lepas lagi gua dengar yang fabregas nak pergi Barca.
tapi, korang jangan risau sebab 
pagi ni aku dapat inbox facebook dari fabregas...
apa dia kata? nanti gua bagi original text daripada fabregas.
kalo gua main translate ayat macam tu, conferm korang tak cayekan?
tu la korang, ingat star bola sepak ni tak layan orang ke? 
bukan macam artis tanah air kita, nama naik skit pom dah menggelabah...
haha..sape eh artis baru AJL tu? aku pom tak ambik cakna sangat..
rasa2nya ayah dia adalah Rafli. anak Rafli...haha

Why would I want to leave? It is fantastic here. It would be a dream to lift trophies for Arsenal. It has always been my wish.
Afterwards you can always be attracted by something else, like a new objective, or new challenges because, for me, life is all about challenges. But my real challenge as captain of Arsenal is to bring this football club success.
This is the biggest dream I can have. I want to end these five years without a trophy and, hopefully, I can do it this season.
It hurt me a lot to be injured and then hear some things, that my head was not here and my heart was somewhere else.
I often played when I wasn’t 100 per cent and it is painful to hear that kind of thing when you have worked so hard for this club and when you give everything for them.

korang baca sendiri la apa dia bagitau tu. haha..tapi
serius yang itu bukan dari inbox facebook gua. gua dapat info
ni daripada internet jugak...tapi, berita yang latest jugak 
la ni. Terima kasih untuk fabregas sebab kalo ko pergi, gua macam tak nampak je hala tuju Arsenal.
Bravo Fabregas, ko macam dah nadi Arsenal da, takpon orang gelar dengan
icon Arsenal.

OK..gua chaw dlu..

semangat gua tinggi kalo u all nak tau..dont worry beb...

Read More

:: Study Week

4 comments
Assalamualaikum…
Pendahuluan memang aku failed la. Serius, memang aku tak tahu nak bukak macam mana. Nampaknya aku memang kena belajar secara khusus dalam bab permbuka kata. Mukadimah sesuatu perbicaraan. Tapi, dalam exam SPM ari tu aku ok je buat pembukaan untuk tajuk esei. Punyalah aku karang pendahuluan tu memang panjang berjela-jela. Serius. Aku pom tak tahu ape benda aku tulis. Yang aku tahu, selepas siap karangan tu, memang aku tak semak langsung. Aku tahu, kalo aku semak memang sah yang aku akan menyalahkan apa yang sudah betul. Boleh faham ke ayat aku kat situ??haha… kalo tak faham, baca sampai faham…

Ni, nampaknya sekali aku failed dalam pendahuluan. Tapi, sekadar ucapan Assalamualikum tu memang ok la tu. Sehabis ok yang aku rasa sebab perkataan salam ni sememangnya diiktiraf oleh Islam sebagai satu lafaz yang mulia. Para sahabat Nabi S.A.W amat mementingkan lafaz salam ini. Sehingga sudah menjadi adab mereka untuk berlumba –lumba siapa yang dapat memberi salam dahulu di kalangan mereka. Jadi, kita semua kena ingat yang salam ini juga penghubung silaturrahin selain mendapat ganjaran daripada Allah s.w.t.

Fasal bab salam ni memang panjang jika aku nak ulas. Mungkin dalam entry yang lain kot jika aku nak ulas fasal salam ni. Enty ni aku tak nak formal sangat. Ehehe…
Aku skang ni dalam fasa study week. Memang aku suka la dengar study week sebab selama seminggu takde kelas. Choppp… korang jangan ingat yang aku tak suka pergi kelas. Aku gembira fasal cuti je. Yang kelas pom aku suka jugak. Suka dua – dua sekali. Versi 2 in 1. enak gitu.

Study week ni, aku rasa macam aku ni senget sikit. Fasal aku banyak main main daripada study…memang la yang pihak universiti ni bagi satu minggu utk aku study. Tapi, aku buat derk je. Ibarat lembu pak kordi yang kekenyangan.

Kalo korang ada tips untuk aku rajin skit…ok jugak tu..ehe..
Study week ni aku isi nga joging sekitar sempadan madinah ni je…haha..

masjid qiblatain di malam hari





dari arah depan masjid qiblatain

baru ada peluang nak capture gmbar masjid qiblatain,,,
suasana pinggir bandar madinah di malam hari   

sahabat aku yg bercita2 tinggi...
bangunan kuliah yg kesepian,,,

stesen minyak kat saudi...
yang ni mmg poyo...haha


Aku sebenarnya ada lagi gmbar study week aku nak upload. tapi, line macam siput sendut tersedu sedu, hilang mood aku nak 
upload gambar. maklum la,,,yang aku tak leh nak bazirkan masa
dengan begitu saja. membazir beb...sepatah benda tak hafal 
lagi ni. Kalo failed memang mak aku marah la ni...ahaha
Read More

azam ::

Leave a Comment

Assalamualaikum..
Sujud dan syukur kepada Allah Taala kerana apa – apa aja…
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Rasulullah s.a.w.

Rasanya sudah terlewat jika aku ingin membicarakan tentang tahun baru 2011. sekarang ni dah 5 hari bulan. Kalau nak cerita fasal azam tahun baru tu memang tak digalakkan. Fasal apa aku cakap macam tu? Sebab kita kena buang stail pasang azam pada tahun baru ni. Kita hidup ni, tiap2 hari memang kena ada azam dan ada target.

Tapi, orang cakap yang azam tahun baru ni kena ada. Azam tahun baru ni macam azam yang besar la. Azam yang sememangnya dibajet dalam dua. Sama ada jadi ataupun tak. Sama ada tertunai ada pom tak? Tu yang masalah tu. Diorang memasang azam yang belom pasti lagi sama ada tertunai ataupun tidak. Islam tidak mengajar umatnya untuk bercakap di awangan. Percakapan yang tidak berasas. So, kalo sape yang ada azam kat tahun baru tu, mintak tukar untuk menjadikannya sebagai azam harian.

Korang bangun tido tu, first sekali baca doa dan lafaz syukur kepada Allah Taala kerana masih lagi diberi nafas dan juga nikmat kesihatan untuk korang tidor balik pada malam nanti. Syukur fasal apa? Syukur sebab korang mampu lagi untuk beribadah untuk Allah Taala. Tidak lain dan tidak juga bukan, yang kerja kita ataupun tugas kita di atas dunia ini adalah untuk beribadah kepada Allah. Semua makhluk yang Allah ciptakan di alam ini tidak lain hanyalah untuk beribadat kepadanya dengan sepenuh ikhlas.


.  Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.-surah Ad-Zariyat ayat 56

yang atas tu kira macam tazkirah la sikit. Eheh..mana yang baik tu korang ambik je la…hari hari korang pasang la azam dan target korang yang perlu dicapai ari tu. Korang kena pastikan usaha korang tu selari dengan target yang korang nak capai tu. Tak tercapai azam ataupun target korang kalo setakat usaha di bibir saje. Pakai air liur memang senang je. Jangan jadi macam Pok Ping. Nak semua benda pakai niat je. Haha…dia tu tak pe la…ada kerajaan langit. Korang? Apa yang ada?

Ari tu aku ada cakap nak citer fasal lawatan senior yang datang kat tempat aku belajar ni. Aku fikir fikir balik macam tak perlu pom untuk diceritakan sebab tak de point penting yang begitu banyak untuk diceritakan. Mungkin aku tak dengar betul betul time dia cakap ari tu. Maklum la, dari awal lagi aku dah pasang niat yang aku nak p makan. Jadi, memang betul la kan yang niat tu selari dengan perbuatan kita. Hahaha… hujah akal yang aku kemukakan ni harap korang dapat terima dengan akal yang sihat la kan??ehehe..
Read More

entry yang keboringan::

Leave a Comment

Assalamualaikum…
Aku sekadar menaip di kala keboringan je. Tak la sampai setiap hari aku nak taip dan karang satu cerita untuk dimuatkan dalam blog ubibadok ni.
Pada saat aku menaip entry ni, header blog aku dah berubah da. Aku pom tak tahu pasal apa aku ubah daripada header blog yg sebelum ni.
Mungkin utk mencuba sesuatu yang baru sempena tahun baru Hijrah 1432 yang sebelum ini dan juga tahun Masihi yang sudah 2011.
Suka – suka kita sambut tahun baru pom, kena ingat yang mati semakin mengejar  kita. Ingat tu je…kita dah jadi hamba yang bijak. Tak percaya? Cuba try…

Baru je sudah membuat bahas atau bahasa lain macam assignment untuk madah Sirah Nabawiyah. Tajuk bahas yang diberi adalah “ujian dan mehnah Khalifah Abu Bakar As-Siddiq R.A semasa pemerintahannya”.
Pada permulaannya, aku memang konpius nak tulis macam mana. Konpius tu sebab aku pom dapat tahu fasal bahas ni dalam 3 minggu sebelum final exam ni. Nasib baik la syeikh kat sini baik2 hati. Syeikh nak bahas tu sebelum akhir minggu ni iaitu minggu terakhir untuk sem ini. terima kasih syeikh. Tu la, dah 2 minggu syeikh bagitau, tapi aku baru je nak buat. Biasalah, slogan hero. Hero tak perlu kalut2…
Hahaha…

Kalo korang yang kat luar belajar sejarah tentan Abu Bakar As – Siddiq R.A, tentu tahu macam mana ujian yang terpaksa dihadapi oleh beliau. Mungkin korang sangka yang ujian Abu Bakar R.A semasa menjadi khalifah tidak setanding dan sehebat ujian yang melanda Khalifah Usman R.A dan juga Ali R.A mahupun Umar R.A. Tapi,
Ingatlah yang kita tidak mampu menilai seberat mana ujian dan juga tidak mampu untuk kita membuat perbandingan.

Aku kalo nak scan bahas aku dan masukkan kat sini pom rasa segan je sebab aku buat bahas tu dengan cincai je. Ehehe.. tapi, mana tahu dalam cincai – cincai pom ada kehebatannya. Tapi, kalo ada permintaan utk dimasukkan dalam scribd pom, mungkin boleh je aku upload. Mana tahu kot2 ada orang yang nak wak research pakai dokumen aku. Ehehe…

Korang jangan ambik serius la kalo korang yang membaca ni nampak aku poyo semacam je. Dah la tiap kali taip entry memang perkataan tu tak de yang singkat – singkat macam bahasa mesej. Kalo ada pom, jarang jarang je. Kalo korang yang dah terbiasa dengan bahasa mesej tu, mungkin tak biasa dengan bahasa blog ni. Jangan salahkan anak korang kalo diorang dapat gred c dalam pelajaran BM. Salahkan anak yang tak menjawab soalan je….

Ok..aku rasa rasanya tak de gmbar pom nak upload untuk menghiasi entri ni. Mungkin korang yang membacanya juga akan berasa boring seperti mana boringnya aku dok tengah menaip ni. Tapi, aku tak pe sebab sambil sambil aku menaip aku dengar lagu retro. Boleh la nak melayan jiwa yang tengah lara ni. Ehehe

Semalam senator Mashitah ada datang kat tempat aku belajar ni. Ada la gambar sekeping dua. Dia ni telah mejemput semua pelajar yang study kat sini pergi dinner dengan dia. Memang power la dinner dia. Aku yang pergi ni memang bajet nak makan je. No 1 adalah makan, yang no lain tu adalah sampingan je. Yang penting, isi perut dulu baru boleh buat benda lain. Tambah tambah pulak aku dengar yang satu kepala kos makan malam itu adalah 50 Saudi Riyal. Lagi la bertambah selera aku nak pergi ni. Haha.. tapi, masalahnya, perut aku ni tak cukup besar untuk nak isi semua makanan dalam harga 50 Saudi Riyal tu…haha..
Untuk cerita tu, kita tunggu di lain hari je la…
Read More
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home
SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia