musim haji, musim sibuk

24 comments
dah dekat 2 minggu dah jemaah haji datang ke madinah. ada jugak yang sampai sudah ke mekah..hampir masuk minggu ketiga..tak pom skang ni memang minggu ketiga untuk diorang...itu pom kalo yang datang first sekali..dengan penerbangan pertama..(KT 1)

tiba je musim haji,,automatik student madinah pom jadi busy...mengalahkan jemaah haji plak yang busy..biasanya, diorang ini akan berkhidmat dengan tabung haji sebagai muzaawir untuk jemaah haji bagi ziarah kawasan bersejahran di Madinah..sebagai pemandu pelancong la kalo kat oversea lain..

sem satu aku sampai sini.tak nampak sangat kesibukan diorang sebab batch aku sibuk dengan urusan penempatan kat asrama..jadi, sem ni aku mencuri peluang dengan mengambil pengalaman sebagai pembantu muzaawir..mula mula pembantu dulu kan...?lagi pom aku tak register kat Tabung Haji nak jadi muzaawir.

setakat ni..2 kali aku menjadi pembantu..serius...nampak senang je..tapi penat..cuba bayangkan betapa beratnya kita nak menjaga jemaah seramai satu bas...satu amanah yang besar..nampak je bas jemaah haji yang bakal dibawa..sudah nampak amanah yang besar..amanah menjaga jemaah dan amanah menyampaikan ilmu...
muzaawir merangkap ketua untuk pembantu

ps : sesape ada sedara mara yang pergi haji musim ni.tanyala kenal ke tak dengan muzaawir kat atas ni..
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

24 comments:

  1. gambo pembantu muzawir tu mana?hehehe

    HJ dah tunai haji ke?1 kelebihan blaja kat sana

    ReplyDelete
  2. sernoknya kalu akak dpt ngaji sane...kelebihan tu,

    ReplyDelete
  3. Parents ada pergi menunaikan haji tahun ni, mudah-mudahan semuanya selamat. amin..

    ReplyDelete
  4. ado2..
    tok tua mok sdaro ad g,,
    ekeke..
    sapo tu hj?

    ReplyDelete
  5. bez nya ada klbihan tu .
    smoga smuanya berjalan dgn lancarnya . :)

    ReplyDelete
  6. sukenye tengok laki pakai jubah..mesti gua rindu abah gua..huuuuuhuuuu

    ReplyDelete
  7. salam H.J...wah seronoknya dpt pi sanakn...mudah2an mama dpt menjejakkn kaki di sana nanti...:)

    ReplyDelete
  8. wahhh bestnye.. dpt pnglmn bru kot..
    mst jmp cm2 ragam org kan.. hahaha

    ReplyDelete
  9. aik..promo muzawir jek...pembantu dia yg macho.bergetah ni mane ek??

    ReplyDelete
  10. sonoknye...! kan best klu sy pun berpeluang camtu.. hhuhu..

    ReplyDelete
  11. sejuk perut ibu yg mengandung bila tengok gmbr tu :)

    ReplyDelete
  12. huhu t klu g ke sana bole la jd pemandu pelancong yer hehe :P

    ReplyDelete
  13. bestlah..sambil mnyelam minum air..kankankan

    ReplyDelete
  14. SELAMAT malam adikku HJ..
    lamanya akan tak singgah sini,
    kalau disini dah larut malam,
    agak2 kat sana dah jam berapa ya??

    wah!!!!
    bertuahnya kamu disana..

    ReplyDelete
  15. ble la ade rezeki nak ke sne. insyaallah

    ReplyDelete
  16. tahun nie xdop waris terdekat g haji...kot!!... heheeeee...

    ReplyDelete
  17. seronoknya kalau dapat belajar kat sana. =)

    ReplyDelete
  18. dia kenal tak dgn uncle aku? tiap2 tahun pegi haji wakil tabung haji bw jemaah haji heee

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia