kelas pertama

50 comments
hari ni hari ahad wei...hari pertama aku masuk kelas a.k.a kuliah sejak aku sampai sini..kena plak hari ni semua member malaysia yang sekelas dengan aku tak nak p..dia suh aku yang sevey kelas hari ni pasal semalam aku menghaibkan diri..

kelas aku bernombor 313..maknanya tingkat 3 la..kalo start dengan no.1 tu..tandanya kelas tu tingkat 1. sementara aku tulis entry ni..kelas aku kosong..tak de kelas..rehat sejam..so, baik aku blah balik asrama kan..boleh gak komen2 fb..

kelas pertama tadi ada 2 subjek..semua syeikh masuk..subjek usul feqh dan hadis..pkol 10.30 pasni ada 2 lagi..subjek feqh dan tauhid..pukul 3.00 ptg nanti ada lagi, mustolah hadis..hoooo..tak sempat aku nak tido ni..dah la kelas last tu 2 jam..maknanya habis dalam pkol 5.00 ptg.

syeikh hadis aku ada sebut tadi..perbaharui balik niat sebenar kita untuk menuntut ilmu..bukan kerana dunia yakni bukan kerana harta, pangkat ataupun kerana nama..niat sebenar menuntut ilmu adalah kerana Allah agar dengan ilmu itu dapat kita mendekatkan diri lagi kepada Allah..

ps : entry ni panjang dan boring eh??
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

50 comments:

  1. hurmmm..rindu ny tyme2 kene g clas dlu T_T

    ReplyDelete
  2. rindu nak p klas balik.. ko tu jangan maleh2.. nak ponteng je keje nya.. hahaha.. xp

    ReplyDelete
  3. salam.betul tu, org sekarang belajar untuk kerja je. xdapat keje, salahkan u.

    mane de panjang doe, haha

    ReplyDelete
  4. Ape ni pontng2 kls huhu

    aku tk rase brg pon

    niat tu pntg

    ReplyDelete
  5. gilo doh mu dok maen tenet..ahaha ngaji weyh..mumtaz plok la sem ni

    ReplyDelete
  6. owos, semangat sangat die main tenet. rehat sejam jah pun, balik semata-mata nak komen fb jah. ish ish ish.. ;p

    ReplyDelete
  7. alamak..bace post ko wat ak rindu zaman sekolah dulu..mau blajar sume tu..

    borink??aku bca separu jer..

    ReplyDelete
  8. aikk sempat plak ko online ea,.hahah
    aku la org yg selalu ponteng kuliah,.hehehe

    mcm ni ko kata entri pngja??hahaha pndek je bgi aku,.

    ReplyDelete
  9. memng ngah online tapi slow2 lah..bnyk keje

    ReplyDelete
  10. huuuuuu..\selalu perbaharui niat kerana-Nya! =]

    ReplyDelete
  11. eiyyy~ panjanglah entry nih .. TAK suka ! iahhh!








    heeee.. tak tak tak .. gurau je .. upsss..perbetulkan niat :)

    *alia dah habis kelas ;p

    ReplyDelete
  12. Bila grad nanti pun mesti kelas pertama jugak!

    ReplyDelete
  13. emm manusia selalu lupakan, tanam belajar itu untuk berjaya, bukannya mnuntut ilmu kerana Allah, termasukla saya,hi3...terima kasih sbb mempringati....

    ReplyDelete
  14. yeah adik2..betulkan niat! masuk U utk tuntut ilmu krn Allah. bkn krn nak kerja gaji besar, pangkat tinggi!

    ReplyDelete
  15. smlm menghaibkn diri p mana?
    g ngorat awek2 arab ke???hehe
    eleh,entry kte lg pnjg la awk...
    awk pnye seperenggan je =p

    ReplyDelete
  16. baiklah...

    nak setting niat dulu...;-)

    esok baru mula kelas..heheheh

    ReplyDelete
  17. salam H.J...semoga niat dihati ingin berjaya dalam pelajaran n balik ke malaysia dengan segulung ijazah yang diidamkan dan jadilah anak yg membanggakn kedua2 ibu bapa ....:)

    ReplyDelete
  18. panjang??? nak kategori kan cerpen pun x cukup syarat miahahahahaha larikkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  19. Ooo kelas kosong eh. Pttla sempar aje update ngan bw =)

    Pjg entry?haha xkot. Ok je tu. Skit lg nak jd karangan hihi

    ReplyDelete
  20. aik ahad kelas? apa celup? hehe
    slmt kembali ke kelas ;)

    ReplyDelete
  21. p.s gua x kesah sgt entry pnjg as long as x mengarut :D

    ReplyDelete
  22. tak panjang tak boring tapi ada something yg mengingatkan..

    ReplyDelete
  23. Takde kaitan ngan ko punya kelas... Ape jampi ko mandrem Liverpool nih HJ... hu hu hu :(

    ReplyDelete
  24. serius..aq rindu kot time belajar dulu...huhu~

    ReplyDelete
  25. x boring lah entry ni, bagus berkongsi ilmu mcm ni..kekadang kita alpa sbb sibuk nk score dlm exam utk cemerlang kemudian dpt gaji tinggi, dapat beli rumah besar..

    ReplyDelete
  26. panjang dan boring? taklah. ok je aku baca. huhu

    ReplyDelete
  27. den dah keja, tapi rindu zaman blaja..

    blaja leklok k. =)

    ReplyDelete
  28. tak panjang pun. tak sempat tarik nafas dah habis. hahaha..

    kelas kosong? balik la. boring tu kat kelas sensorang.

    like: pasal perbetulkan niat kerana Allah untuk menuntut ilmu. juga untuk semua perkara yang kita lakukan.

    ReplyDelete
  29. Senangnya bisa jadi ahli hadits, ilmu yang bermanfaat dunia akhirat.

    :) Tak pernah coba papeda juga, tapi orang asli Maluku & Papua suka sekali.

    ReplyDelete
  30. saya suka no. 313 tu, ada keta ustaz saya pakai no.313 sampai sekarang. tukar keta baru pun pakai no tu jugak..

    ReplyDelete
  31. usul fiqh, tauhid, dah lama tak belajar. lama gila kelas 2 jammm.

    ReplyDelete
  32. taklah boring cme penin baca jadual tu..huhu

    ReplyDelete
  33. tiada ilmu hidup kita kurang bahagia sebenarnnya...

    ReplyDelete
  34. Betol ! Time kita hadir ke kelas dah pasang niat memperbaiki diri dan juga bila berjaya nk membalas jasa ibubapa . Itu dh semestinya .

    den dulu masa sekolah menengah tak pena ada niat nk belajar n perbaiki diri , sbb itu den bangang tp bila dpt peluang sambung belajau den belajau botoi2 . and berniat kerana allah serta ibubapa . heee . kbai :P

    ReplyDelete
  35. Betol ! Time kita hadir ke kelas dah pasang niat memperbaiki diri dan juga bila berjaya nk membalas jasa ibubapa . Itu dh semestinya .

    den dulu masa sekolah menengah tak pena ada niat nk belajar n perbaiki diri , sbb itu den bangang tp bila dpt peluang sambung belajau den belajau botoi2 . and berniat kerana allah serta ibubapa . heee . kbai :P

    ReplyDelete
  36. betul2.apepun bergantung pada nawaitu kita.kdg2 aku pun menyimpang jauh ke laut gak dlm bnyk2 perkara yg ak buat.kalo niat baik insya allah akn turn out jdk baik.:)

    ReplyDelete
  37. Hanie tgh draft entry tu..ko tungguuuuu jgn dok refesh blog kitaorg bkali2 lak hahaha

    ReplyDelete
  38. syeikh hadis kau ngajar dalam arabic o english?

    ReplyDelete
  39. tak boring sebab perenggan dua sebelum akhir tu, ada juga something berguna~

    aku pun sama juga, kalau pagi tu nak bangun pegi kuliah, perbaharui niat. kena selalu perbaharui niat, t kang ada je yang tersasar lah, terlencong la~

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia