doa masuk bazar a.k.a pasar

39 comments
sebelom ni dah ada member aku yang post pasal dia tak suka pegi bazar ramadhan kat sini. memang patut pom dia tak suka sebab pasar tu salah satu tempat setan dok berkampung..siap ada air terjun, bukit bukau dan ayam berkokok lagi kat kampung dia.

sebab tu nabi kita ada mengajar adab - adab untuk memasuki pasar. Rasulullah s.a.w bersabda : " Barangsiapa yang memasuki pasar lalu membaca doa :


necaya ditulis baginya sejuta kebaikan, dihapuskan sejuta keburukan, diangkat sejuta darjat dan dibangunkan untuknya sebuah rumah di syurga. " HR. Imam Ahmad dan lainnya, dinyatakan hasan oleh Al-Albani dalam kitab shahih al-Jami’, no. 6107 

Makna doa : tiada tuhan yang layak disembah selain Allah, tiada sekutu bagiNya, hanya milikNya segala kerajaan dan puji,  Yang Menghidupkan dan mematikan, Dia Maha Hidup dan tidak mati, di tanganya segala kebaikan dan dia berkuasa atas sesuatu.

untuk korang yang nak masuk bazar,pasar atau mall tu, elok benor la baca tu. jangan dok mempersoal pulak yang bulan2 pose ni mana ada setan. setan tu tak semestinya setan yang kena rantai tu. benda2 yang melarakan pom boleh gak panggil nga setan. sebab dia minat benda2 macam tu. so, pasar atau seumpamanya ni tempat yang dia suka la.

p/s : memang patut la Allah bagi ganjaran dalam tengah2 tempat lagha kita mengingatiNya. 
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

39 comments:

  1. baru kawe tahu, tenkiu la.

    hehe XD

    ReplyDelete
  2. syukran..hmm btul tu..dan bukan semua ingat kat Allah pada waktu lagha..huhu sbb besar ganjarannya

    ReplyDelete
  3. thumbs up for sharing ( speaking jap )

    eh2..doa keluar bazar xde ke? haha

    ReplyDelete
  4. belum klik aku da tau

    membe mane y tak ske g bazaar

    ReplyDelete
  5. baiklah...

    akan baca la doa neh bila masuk bazar or g shopping mall..hehe

    mekasih ostad...

    ReplyDelete
  6. baguslah jiran aku ni hehe..thanks bro, buat ape je kite perlu berdoa dulu..

    ReplyDelete
  7. takut terinagat azab puting beliung di jasin, bazar ramadhan thn lepas.

    ReplyDelete
  8. ceq tak masuk bazar lagi selama 10 hari kite posa ni..

    ReplyDelete
  9. bereh bos.
    tapi kalo baco bismillah cukup tak?

    ReplyDelete
  10. isnyaAllah sama2 kita amalkan.. dah hafal pun ayat ni..

    ReplyDelete
  11. tengkiu abamm for sharing ! hehehee

    ReplyDelete
  12. betol2..aku ngat lagi ustaz aku sangat tekankan pasal doa ni..dan tak galkkan kitorang pi shopping..and until now aku tak pegi bazar langsung..

    ReplyDelete
  13. kalo tak hapal, bace bismillah je bole?
    huhu

    ReplyDelete
  14. hahaha mak den selalu cakap.. nak masuk bazar.. jangan lupaaa................... tengok wallet duit agak2 cukup x nak beli buat kenduri.. hak3



    Entry Baru: Hack Account User Windows

    ReplyDelete
  15. baru tahu, info yg sgt berguna. terima kasih. :)

    ReplyDelete
  16. tahun ni wa cipta rekod beb! baru g param sekali. 1 ramadhan haritu. tu pun sebab nak belikan murtabak untuk anak wa....

    ReplyDelete
  17. thank you for sharing. i didnt know about this at all

    ReplyDelete
  18. pertama kali baca doa masuk bazar ramadhan ni... time kasih share..

    ReplyDelete
  19. tak pernah la pulak baca doa neh.
    ehmmm..

    ReplyDelete
  20. bru tahu nie nam asuk bazrr de doa
    tenkiu abggg :D

    ReplyDelete
  21. doa masuk bazar pon ade erk..try la amal kan nanti..insyaallah..

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia