Tsunami di Jepun

1 comment
Mesti ada di antara korang yang jadi blogger atau pun pengguna internet skang ni tengah bengang dengan line tenet macam siput keletihan kan? Tapi, rata-rata dah tahu yang ini disebabkan oleh Tsunami yang melanda Jepun Jumaat lalu. So, korang tak yah nak merungut sangat la kalo setakat internet je yang semput. Hehe. Korang kena fikir la tentang rakyat Jepun nun di sana, bukan takat tenet je lambat... landasan kereta api diorang pom habis tunggang langgang..

Korang kat Mesia tu...bersabar la sikit. Kalo setakat nak guna internet untuk tengok komen FB tu. Apela sangat jika dibandingkan dengan merungut atau menyumpah seranah kat wall FB. "Damn..line macam sial.." apa sangat korang luah macam tu kat FB. Silap2 boleh dosa ada la... Kena pulak time tu fren FB dia dok tengah bengang pasal loading FB lambat. Tercabar oleh kata-kata seranah itu, dia pom post satu kata-kata yang agak melampau untuk menandinginya.

Mana akhlak kita sebagai orang Islam? Kalo setakat FB dah sumpah seranah macam tu, tak tahu la kalo kat luar macam mana kan? Time dok tengah lepak-lepak dengan member sekepala dengan dia.. time tu..memang banyak la haiwan melata kat dunia ni yang menjadi mangsa. Hehe..itu teori je.. tak konferm lagi betul atau tak. Tapi, kemungkinan betul tu banyak la kalo berdasarkan pengalaman ni.

So, dalam konteks tsunami di Jepun, kita kena tahu yang tsunami itu adalah daripada Allah Taala. Tapi, ramai orang Islam terpengaruh dengan dakyah saintis Yahudi dan Barat dengan mengatakan ini adalah bencana alam. Sikit - sikit bencana alam, sikit-sikit kata yang alam sekitar tak terjaga. Tapi, umat Islam yang kukuh pegangan akidahnya, tahu yang ini adalah bencana ataupun azab daripada Allah Taala. Dialah yang memiliki alam ini, dan layak bagi Nya untuk menjadikan apa sahaja terhadapa alam ini.

So, jangan sampai di kalangan kita yang menyumpah tsunami disebabkan tsunamilah menyebabkan line internet jadi slow. Jangan sesekali macam tu kerana kita tahu yang mendatangkan tsunami itu adalah Allah Taala. Mencerca tsunami itu ibarat kita mencerca pencipta tsunami itu sendiri. Apakah hukumnya di situ?? Betapa biadapnya seorang hamba mengutuk dan mengata sesuatu yang buruk kepada pencipatanya. Wana'uzubillah min za lik...

Kekuasaan Allah Taala
Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

1 comment:

  1. hok kaba jah kaba mil..hok tok kaba dok situ la jgk..

    ReplyDelete

Sila Tinggalkan Komen Anda. Saya Hargai Setiap Komen Anda Biarpun Komen - Komen yang Mengguriskan Hati. :(

SETIAP DARIPADA PENULISAN ADALAH KARYA PEMILIK BLOG KECUALI YANG DINYATAKAN. Powered by Blogger.

OWNER

My photo

Tanam Anggur Hijau | Kelantan | Malaysia